GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum îți amenajezi un spațiu de lucru care să te motiveze

Articol de GSP - Publicat joi, 29 aprilie 2021 12:00 / Actualizat miercuri, 26 mai 2021 15:01

Spațiul în care ne petrecem o bună parte din zi pentru activitățile de serviciu reprezintă, invariabil, o extensie a noastră, iar starea acestuia are un impact, pozitiv sau nu, asupra stării noastre de bine. Studiile făcute de oamenii de știință arată că un mediu de lucru curat și ordonat reduce nivelul de stres și ajută la o mai bună concentrare. Confortul, dar și organizarea, sunt ingrediente care asigură condiții propice pentru activitatea noastră de zi cu zi.

Fie că lucrezi de acasă sau dintr-un birou al unei companii sau instituții, spațiul de lucru trebuie să-ți ofere condițiile optime de confort dar și de productivitate de care ai nevoie. Indiferent unde se află serviciul tău, aici trebuie să fii motivat pentru activitățile zilnice, iar spațiul de lucru să reflecte acest lucru și să te ajute la concretizarea sarcinilor de zi cu zi.

Iată câteva idei pentru a amenaja acel spațiu de lucru care să te motiveze în activitatea ta zilnică.

Alege spațiul de lucru într-un loc cu lumină naturală

Dacă poți să-ți amenajezi singură spațiul de lucru, acasă sau la servici, alege să poziționezi biroul într-un loc care să beneficieze din plin de lumină naturală. Aceasta are numeroase efecte benefice nu doar pentru sănătate în general, ci și pentru energie și vitalitatea de zi cu zi. Lumina naturală reglează ritmul interior de funcționare al organismului și declanșează producerea de cortizol, hormonul responsabil pentru energie. Lipsa luminii naturale duce însă la stări de depresie, oboseală, lipsă de vitalitate sau chiar dereglări ale somnului, și are impact direct asupra productivității. 

Asigură-te că ai găsit locul potrivit de care ai nevoie pentru spațiul de lucru într-o zonă ce beneficiază de lumina naturală în timpul zilei. De exemplu, într-un spațiu îngust este suficient un blat de mobilier amenajat în fața ferestrei, pentru a delimita zona de lucru de cea destinată altor activități, mai ales atunci când lucrezi de acasă. 

Decorează cu câteva obiecte preferate

Pentru a crea un spațiu de lucru care să te motiveze, indiferent unde se află acesta, este important să îl amenajezi după preferințele personale și mai ales să-l decorezi cu câteva obiecte favorite. Nu este nevoie de prea multe piese, ca să nu încarci atmosfera și să riști să fii astfel distras de la ceea ce ai de făcut. Un loc aerisit, dar decorat cu câteva obiecte preferate, va fi tot ceea ce ai nevoie pentru a rămâne motivat în timp ce lucrezi. 

Ca să rămâi concentrat pe ceea ce ai de făcut la birou păstrează în jur obiectele strict necesare, la care adaugi câteva elemente care să te binedispună. Un lampadar de birou sau unul înalt și elegant deasupra acestuia, câteva rafturi cu materialele folosite în mod curent, una-două plante dar și câteva imagini pe care îți face plăcere să le privești când faci o pauză - sunt cam tot ce ai nevoie pentru a păstra o atmosferă relaxată, și propice lucrului, dar și decorată cu câteva elemente preferate. Poți alege în acest sens și o imagine cu un citat motivațional sau câteva decorațiuni pentru perete la preț avantajos, care să te ajute să-ți destinzi privirea atunci când faci câte o mică pauză din activitate. 

Cum îți amenajezi un spațiu de lucru care să te motiveze

Nu uita că spațiul de lucru nu trebuie încărcat excesiv, ci păstrat într-o notă simplă, astfel încât să rămâi motivat, dar și concentrat pe ceea ce este important. 

Amenajează cât mai ergonomic spațiul din jur 

Ca să creezi un cadru confortabil și propice pentru activitatea ta, păstrează locul și lucrurile din jur într-o notă simplă și organizată. Faptul că păstrezi totul la îndemână și nu te întrerupi des te va ajuta să îți păstrezi concentrarea și motivația pe timp mai îndelungat. 

Dacă ești nevoită să lucrezi cu multe acte și dosare, amenajează cât mai ergonomic locul din jur. Poți opta pentru un birou cu sertare sau cu rafturi laterale incorporate, pentru un acces facil la documentele de care ai nevoie. 

Mai mult, ca să nu fii nevoită să te deplasezi prea mult când trebuie să cauți ceva, creează culoare de trecere cât mai apropiate de birou, care te vor ajuta să reduci din timpul necesar pentru a ajunge în zonele utile, folosite frecvent. 

Păstrează o atmosferă îngrijită

Utilizează cutii, spații de depozitare, chiar și etajere sau polițe pentru a păstra în ordine lucrurile pe care le folosești frecvent. Vei economisi, astfel, timp prețios atunci când ești nevoit să cauți ceva, fie că e vorba de dosare, fișiere sau chiar banalele agrafe de birou. 

Amenajarea spațiului de lucru nu ar trebui să fie o sarcină dificilă, ci una pe care să o faci cu plăcere, știind că totul este pentru confortul și eficiența activității tale. Un mediu de lucru curat, aerisit și ordonat reduce nivelul de stres, influențând în bine starea psihică, pe când unul încărcat bombardează mintea excesiv cu stimuli neimportanți, și ne distrage atenția de la ceea ce avem de făcut, după cum arată psihologul Sherrie B. Carter într-un articol din Psychology Today din 2012

Creează în jur un mediu care să te motiveze, să te inspire și să te ajute să te concentrezi, și vei simți cu siguranță beneficiile! Nu uita să investești și în câteva obiecte care îți vor aduce bucurie, pentru că ele te vor ajuta să lucrezi cu mai mult spor!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close