GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum îți îmbunătățești capacitatea de concentrare - recomandări pentru un focus optim

Articol de GSP - Publicat joi, 29 aprilie 2021 15:15 / Actualizat marti, 04 mai 2021 15:15

Restricțiile privind circulația, mai ales în localitățile care au fost carantinate pentru mai mult timp, munca de acasă, volatilitatea locurilor de muncă din ultima perioadă - toate acestea sunt factori care ne reduc capacitatea de concentrare și de a fi productivi.

Capacitatea de concentrare se referă la efortul mental pe care îl depui pentru a duce la bun sfârșit o responsabilitate, pentru a realiza un proiect sau pentru a învăța ceva nou și este strâns legată de abilitatea de a acorda atenție în direcția respectivă, dar și de capacitatea de a memora sau de a face multitasking. Iată cum îți poți îmbunătăți această capacitate de concentrare și ce metode există pentru a avea un focus optim:

Antrenează-ți creierul

De la jocuri de sudoku și rebus, la puzzle-uri și exerciții care îți stimulează memoria, este important să îi oferi creierului tău hrana și provocările de care are nevoie pentru a se dezvolta și pentru a funcționa perfect. Pe măsură ce îți vei antrena, astfel, memoria sau rapiditatea în gândire, se vor dezvolta și abilitățile tale de a rezolva problemele.

Nu te da în lături de la jocurile video

În timp ce jocurile de memorie și strategie îți stimulează aceste abilități, jocurile video te pot ajuta să îți dezvolți atenția vizuală selectivă și, implicit, focusul. Atunci când petreci timp de calitate alături de propria consolă de jocuri, activitatea creierului crește. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la socializare în favoarea jocurilor video, deoarece aceasta din urmă îți va stimula inteligenta emotionala, ci doar să găsești echilibrul perfect între toate activitățile care îți fac plăcere și îți stimulează activitatea cerebrală, de la GTA și Fifa, la o seară de board games alături de prietenii tăi.

Îmbunătățește-ți obiceiurile de odihnă

Privarea de somn poate duce la diminuarea capacității de concentrare și poate altera și alte funcții cognitive, cum sunt atenția și memoria. Oboseala care derivă din aceasta îți poate încetini reacțiile și te poate împiedica să îți îndeplinești atribuțiile zilnice. Pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile de odihnă, poți lua câteva măsuri eficiente în acest sens:

  • Stai departe de televizor, telefon și alte ecrane emitente de lumină albastră cu cel puțin o oră înainte de culcare.
  • Menține o temperatură constantă, răcoroasă în dormitor. O temperatură optimă pentru somn se încadrează între 19 și 21 de grade Celsius.
  • Relaxează-te înainte de culcare cu o baie fierbinte, cu o carte bună sau cu muzica preferată.
  • Fă mișcare în mod regulat, dar evită antrenamentele grele în a doua parte a zilei, deoarece acestea te-ar putea energiza înainte de somn.

Dă-le o șansă suplimentelor alimentare

Unele suplimente alimentare pot îmbunătăți capacitatea de concentrare și funcționarea creierului. De la folați, vitamina K și flavonoide, la magneziu și acizi grași Omega-3, există o serie de suplimente care pot sprijini funcțiile cerebrale. Înainte de a te aventura într-o astfel de cură, discută cu medicul tău, mai ales dacă suferi de vreo afecțiune sau ești alergic. Medicul îți va spune care sunt potențialele beneficii și riscuri și îți va indica dozele necesare.

Acordă o atenție sporită dietei și hidratării

Alimentele pe care le consumi pot avea un impact puternic asupra capacității de concentrare și memoriei. Mâncarea procesată, zahărul și grăsimile trans îți pot afecta funcțiile cerebrale. Adoptă un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, bogată în pește gras, ouă, fructe roșii, legume cu frunze verzi, pentru a te asigura că îi vei oferi creierului toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa optim. De asemenea, hidratarea este foarte importantă - chiar și un episod minor de deshidratare îți poate afecta capacitatea de concentrare. Studiile sugerează că și cafeina poate avea un impact pozitiv asupra capacității de atenție și focusului - cafeaua, ceaiul verde și ciocolata neagră pot avea acest efect, însă, nu abuza de ele și nu încerca să suplinești o alimentație și obiceiuri de somn deficitare cu astfel de adjuvanți.

E important să afli care sunt stimulii care funcționează cel mai bine pentru tine. Testează diferite metode de a-ți îmbunătăți capacitatea de concentrare și identifică-le pe cele care chiar te ajută. Deși anumite metode sunt încă în studiu, un lucru este cert: niciuna dintre aceste măsuri nu îți poate dăuna. Singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să le discuți cu medicul tău înainte de a începe demersurile și să aștepți beneficiile.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează