GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum să alegi un laptop potrivit nevoilor tale. 6 sfaturi

Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 august 2022 13:53 / Actualizat miercuri, 03 august 2022 13:55

Laptopul este un dispozitiv compact și versatil, care îți oferă mobilitate și performanțe înalte indiferent de modul în care alegi să-l folosești. 

De la simpla accesare a internetului până la programare, jocuri video sau vizionarea filmelor, acesta îți este de ajutor la realizarea multor sarcini diferite. Poate rula aplicații solicitante și este ușor de transportat oriunde, însă, alegerea unui laptop rămâne o provocare, dată fiind varietatea imensă din magazine. Dacă intenționezi să-ți achiziționezi un computer nou în perioada următoare, iată câteva sfaturi ce-ți pot fi de folos ca să alegi un produs adecvat nevoilor tale:

1. Consultă specificațiile tehnice

uie să optezi pentru un dispozitiv cu o configurație potrivită pentru tine. Astfel, gândește-te pentru ce vrei să folosești computerul mai mult și dacă ai nevoie de o putere mare de calcul.

Ca să analizezi configurația gadget-ului, ia în considerare în primul rând procesorul. Este vorba despre creierul laptopului, cel care dictează în mare parte modul și viteza de execuție a sarcinilor. MacBook-urile utilizează un procesor dezvoltat de Apple, în timp ce alte dispozitive folosesc Intel Core sau AMD. Pentru varianta Intel sunt indicate noile modele, precum i5-i9, iar la AMD seria Ryzen. Mai departe, îndreaptă-ți atenția spre o placă video performantă și alege dintre noile tehnologii Intel, Nvidia sau AMD. În ceea ce privește memoria RAM, un minim recomandat este 8 GB, dar pentru un laptop de durată ar fi bine să investești în 16 GB sau chiar 32 GB.

Capacitatea de stocare este și ea foarte importantă. Vezi gama completă de laptopuri de la Mobino.ro și orientează-te către un hard disk SSD întrucât performanțele acestuia sunt superioare unui HDD standard.

2. Ia în considerare rezoluția și diagonala ecranului

Există anumite caracteristici importante pe care trebuie să le ai în vedere referitor la ecranul laptopului. În general, computerele pot avea un display cu diagonala cuprinsă între 10-11 inch și peste 18 inch. Foarte populare sunt ecranele de 13.3 inch, 15.6 inch și 17.3 inch, dar variantele 12.5-14 inch prezintă cel mai bun raport portabilitate-confort vizual.

Ecranele mai mari sunt utile pentru realizarea operațiunilor complexe, însă, ai grijă și la numărul de pixeli ca să poți vedea bine și clar. Cea mai frecventă rezoluție la dispozitivele economice este de 1366x768, adică HD Ready, în timp ce pentru laptopurile business se potrivește mai bine rezoluția 1920x1080, respectiv Full HD. Dispozitivele de ultimă generație au și rezoluții mai mari, chiar de 3840x2160 (4K), doar că și consumul de energie este ridicat.

3. Verifică autonomia bateriei

Dacă obișnuiești să călătorești și ai nevoie de un laptop care să permită o mobilitate extinsă, cel mai bine ar fi să te orientezi  spre un produs cu o autonomie de cel puțin 8 ore. Totodată, ține minte că bateria este un produs consumabil și nu va mai fi la fel de rezistentă în timp, așa că alege un model cu acumulator detașabil, care să fie mai ușor de înlocuit.

4. Analizează tastatura și touchpad-ul

Acordă atenție acestor componente dacă ai nevoie de un laptop pe care vei scrie foarte mult. Tastatura ar trebui să fie ergonomică și ușor de folosit, iar tastele să reacționeze cu acuratețe la apăsările tale. În plus, este necesar ca touchpad-ul să aibă controalele importante la îndemână.

5. Stabilește în ce buget te încadrezi

Prețul unui laptop care să corespundă nevoilor tale poate varia de la câteva sute de lei și poate ajunge până la mii de lei. Trebuie să știi că modelele ieftine au o capacitate de stocare minimă și procesoare destul de lente. Un computer cu o funcționalitate bună se situează într-un interval de preț cuprins între 2.000 și 3.000 de lei. Totuși, variantele premium, performante, durabile și mai puternice, cu grafică discretă, depășesc suma de 4.000 de lei.

6. Ai grijă la calitatea materialului

Unele computere au o carcasă mult mai rezistentă decât altele. Adesea, laptopurile cu prețuri mai mici au componente mai puțin rezistente spre deosebire de dispozitivele medium sau high-end. Un material de calitate nu se zgârie cu ușurință și trebuie să prezinte o rezistență crescută la transport. În general, aluminiul este mult mai bun și mai durabil decât plasticul.

Oferta comercianților este una extrem de bogată. Evaluează-ți cu atenție nevoile și încearcă să alegi un laptop cu dotări tehnice bune, care să-ți fie de folos în realizarea sarcinilor zilnice. Ai grijă să nu cheltuiești banii inutil pe un produs performant pe care nu o să-l utilizezi la capacitatea sa maximă, dar nici să alegi cel mai ieftin laptop pentru că s-ar putea să nu facă față cerințelor tale.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează