GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum sa economisesti cat mai multa energie electrica?

Articol de GSP - Publicat luni, 28 septembrie 2020 15:12 / Actualizat luni, 28 septembrie 2020 15:28

Energia electrica, apa curenta sau gazul reprezinta dovezi clare ale evolutiei societatii noastre. Acestea sunt prezente in orice casa si ne usureaza viata extrem de mult. Totusi, exista si un revers al medaliei: toate aceste utilitati costa si toate au un impact major asupra mediului inconjurator.

Daca vrei sa ai o amprenta personala a carbonului cat mai mica si sa ramai cu bani in buzunar la sfarsitul fiecarei luni, trebuie sa stii sa economisesti.

Cum majoritatea dispozitivelor pe care le folosim sunt electrice, una dintre economiile substantiale pe care le poti face este la energia electrica.

Ce trebuie sa faci pentru a economisi cat mai multa energie electrica?

In primul rand, poti alege alt furnizor de energie electrica. Liberalizarea pietei a dus la aparitia unui numar mare de furnizori si cu siguranta, poti gasi o varianta mai ieftina.

Nu este suficient, insa. Daca vrei sa economisesti cu adevarat este bine sa respecti urmatoarele sfaturi: 

1. Izoleaza-ti foarte bine casa. Daca folosesti energie electrica pentru incalzire, o foarte buna parte din cheltuieli sunt folosite pentru asigurarea temperaturii optime in casa. Izolarea foarte buna a locuintei poate insemna o cheltuiala destul de mare, insa in acelasi timp duce la economii de pana la 30% la consumul de energie electrica.

2. Fa dus in loc de baie! Poti economisi destul de multa apa atunci cand faci dus in loc de baie. De asemenea, poti folosi energie electrica necesara pentru incalzirea apei si timp. Un dus foloseste cu pana la 4 ori mai putina apa decat o baie. 

3. Foloseste becuri economice si tine cont de etichetele electrocasnicelor. Becurile clasice consuma mult. Din fericire, exista becuri economice care au un consum de peste 4 ori mai mic decat un bec incandescent clasic. Pe langa asta, becurile economice sunt si mai rezistente in timp. Este adevarat ca au un cost mai mare de achizitie, insa acesta se amortizeaza destul de repede.

In ceea ce priveste electrocasnicele, trebuie sa tii cont de clasa de eficienta energetica de pe eticheta lor. Diferenta dintre consumul unui frigider cu clasa de eficienta A+++ si a unuia cu clasa de eficienta C este uriasa. Frigiderele A+++ consuma 130 kwh/an, in timp ce frigiderele C consuma 384 kwh/an.

4. Foloseste un termostat. Un astfel de dispozitiv poate seta un anumit orar pentru functionarea centralei, ducand la economii substantiale.

5. Foloseste cat mai mult lumina naturala. Lumina naturala este sanatoasa si creste productivitatea. Atunci cand este disponibila, este bine sa indepartezi draperiile si sa te bucuri de ea. In mod normal, in timpul zilei nu ar trebui sa folosesti lumina becurilor.

De asemenea, poti sa scoti toate electrocasnicele din priza atunci cand nu le folosesti, deoarece chiar si atunci cand nu sunt pornite, consuma energie electrica si poti sa iti creezi un obicei din a stinge becurile in camerele in care nu stai.

Micile obiceiuri de economie te pot ajuta sa te bucuri mai mult de banii tai, fara a solicita un efort prea mare. Merita, asadar, sa le incerci.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează