GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum să îți întărești sistemul imunitar: 3 obiceiuri bune pentru sănătate

Articol de GSP - Publicat marti, 26 octombrie 2021 14:26 / Actualizat marti, 26 octombrie 2021 14:26

Sistemul imunitar are un rol vital: îți protejează organismul de substanțe nocive, germeni și modificări celulare care te-ar putea îmbolnăvi. Atât timp cât funcționează corect, nu îi observi „existența“. Însă, odată ce este slăbit, riscul îmbolnăvirii crește.

Pe scurt, sistemul imunitar reprezintă totalitatea mecanismelor prin care organismul se apără de agenții patogeni. Drept urmare, pentru a lupta împotriva bolilor, este important să înveți să îți întărești sistemul imunitar.

Există câțiva factori principali care pot duce la slăbirea sistemului imunitar, printre care înaintarea în vârstă, obiceiurile alimentare nesănătoase, un stil de viață sedentar, stresul și anxietatea, precum și toxinele din mediu. De aceea, este vital să îți formezi obiceiuri sănătoase.

Urmează o dietă echilibrată

O dietă echilibrată joacă un rol esențial în menținerea organismului sănătos. Fructele, legumele, semințele și leguminoasele sunt bogate în nutrienți și antioxidanți, ceea ce contribuie la lupta împotriva agenților patogeni.

În dieta zilnică ar trebui să fie introduse alimente sănătoase și, atunci când este nevoie, vitamine si suplimente alimentare, pentru a proteja organismul.

Despre vitamina C se spune că ajută la creșterea producției de celule albe din sânge, care reprezintă un factor cheie împotriva infecțiilor. Majoritatea citricelor sunt bogate în vitamina C.

Vitamina E este un antioxidant puternic și sprijină buna funcționare a sistemului imunitar. Printre alimentele bogate în vitamina E se numără alunele, migdalele, arahidele și semințele de floarea soarelui.

De asemenea, vitamina A luptă împotriva infecțiilor și poate fi găsită în numeroase alimente: de la cele de origine animală (pește, lapte, carne) până la legume (morcovi, cartofi dulci, dovleac).

Varietatea este esențială pentru o nutriție corectă. Să consumi doar unul dintre alimentele bogate în vitamine și nutrienți nu va fi suficient pentru a lupta împotriva infecțiilor, chiar dacă faci acest lucru constant. Acordă o atenție sporită dozelor zilnice recomandate de vitamine și minerale, astfel încât să nu consumi prea mult din unele și prea puțin din altele.

Adăugarea unor vitamine si suplimente pentru imunitate contribuie la menținerea organismului sănătos pe termen lung.

Odihnește-te suficient

Somnul are un rol esențial în menținerea organismului sănătos. Numeroase studii au arătat că odihna contribuie la întărirea sistemului imunitar, inclusiv datorită îmbunătățirii nivelului de răspuns al celulelor imune la o infecție virală. Acestea mai sunt cunoscute sub numele celule T.

Adulții au nevoie de cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte pentru îmbunătățirea stării fizice și mintale. Cercetările au arătat că efectele asupra organismului sunt aceleași dacă dormi mai puțin de șapte ore în trei nopți consecutive ca atunci când pierzi o noapte de somn.

Odihna insuficientă a fost asociată cu tensiunea arterială, creșterea în greutate, bolile cardiovasculare și creșterea nivelului de inflamație din organism.

Redu nivelul de stres

Stresul și anxietatea sunt factori care afectează sistemul imunitar. Pe termen lung, stresul contribuie la creșterea nivelului de inflamație în organism și la dezechilibre celulare.

Printre activitățile care ajută la reducerea nivelului de stres se numără meditația, exercițiile fizice, yoga, lectura sau scrisul.

Pentru întărirea sistemului imunitar, este important să îți formezi obiceiuri bune. Fii activ, mănâncă sănătos, redu nivelul de stres și renunță la vicii (fumatul, alcoolul).

Sursă foto: Unsplash

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează