GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum se desfăşoară meseria de detectiv în România

Articol de GSP - Publicat marti, 10 august 2021 13:20 / Actualizat luni, 16 august 2021 13:20

În general, când se vorbeşte despre detectivi, oamenii se gândesc la scenarii de film. În ciuda acestui fapt,  această meserie este practicată în realitate de foarte mult timp, chiar şi în România. Cu toate acestea, pe teritoriul românesc, această meserie a fost reglementată abia în perioada 2003 – 2005. 

Astfel că, în conformitate cu prevederile legale, un detectiv este o persoană atestată pentru a desfăşura activităţi de investigare, fără a încălca însă drepturile la viaţa intimă, familială şi privată, sau alte drepturi fundamentale. În ochii oamenilor obişnuiţi, aceştia sunt acei oameni din umbră, care au fost contactaţi de persoane care doresc să afle şi să descopere anumite informaţii şi detalii interesante despre persoane apropiate sau parteneri de afaceri.

Cine apelează la serviciile unui detectiv particular?

Cu toate că firmele de detectivi privaţi din România îşi desfăşoară, de obicei, activitatea pe teritoriul ţării, aceştia sunt contactaţi adesea şi de persoane din străinătate. Multe dintre aceste persoane sunt bărbaţi care au fost escrocaţi de românce. 

Acestea reuşesc să îi facă să se îndrăgostească de ele, după care le cer anumite sume consistente de bani. Când străinii îşi dau seama că au fost înşelaţi apelează la un detectiv particular din România pentru a găsi femeia respectivă şi a-şi recupera paguba. Deşi prima parte nu este foarte dificilă pentru un profesionist, pentru partea de recuperare a banilor, aceştia trebuie să apeleze la instituţiile statului. 

Pe de altă parte, în ultima perioadă tot mai mulţi români au început să apeleze la astfel de servicii, fie pentru investigarea persoanei iubite, fie pentru verificarea unor posibili parteneri de afaceri. Există chiar şi oameni care solicită unele lucruri ilegale, cum ar fi spargerea unei adrese de e-mail sau ascultarea telefonului şi chiar spionarea concurenţei pentru a afla proiectul la care o altă persoană lucrează. Dar detectivii profesionişti vor refuza întotdeauna efectuarea unor astfel de ilegalităţi. 

Ce servicii oferă o firmă de detectivi particulari?

Firmele de detectivi particulari se adresează atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice, orice categorie de persoane având acces la aceste servicii.

Cele mai solicitate servicii de către persoanele fizice sunt cele ce au legătură cu viaţa amoroasă, cum ar fi verificarea fidelităţii persoanei iubite, investigaţii premaritale sau cele pentru divorţ. În plus, detectivii pot obţine şi informaţii legate de patrimoniu sau chiar localizarea persoanelor dispărute şi nu numai.

În ceea ce priveşte serviciile destinate persoanelor juridice, acestea au mai multe ramuri. Poate fi vorba despre verificarea angajaţilor, a CV-urilor acestora sau a conduitei profesionale, ori chiar investigaţii antifraudă, precum şi servicii de management al situaţiilor de criză sau consultanţă juridică.

Totuşi, cele mai importante aspecte legate de activitatea desfăşurată de detectivii particulari sunt confidenţialitatea şi discreţia, deoarece ar trebui protejată atât identitatea detectivilor, cât şi cea a persoanelor care apelează la ajutorul acestora. Astfel că pe baza informaţiilor probate de dovezile obţinute în urma investigaţiilor, clienţii pot lua decizii în cunoştinţă de cauză. În plus, profesionalismul şi experienţa detectivilor vor evidenţia cele mai importante informaţii de care au nevoie clienţii, în funcţie de cazul pentru care apelează. 

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează