GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum se modifică salariul minim pe economie în 2022

Articol de GSP - Publicat vineri, 14 ianuarie 2022 16:07 / Actualizat vineri, 14 ianuarie 2022 16:07

Salariul minim pe economie dintr-o țară este relevant pentru nivelul de trai din acea țară. Deși nu putem spune ca România se laudă cu un salariu minim mare, mai ales în comparație cu țările din vestul și nordul Europei, este un lucru bun faptul că acesta a crescut constant în ultimul deceniu.

Anul 2022 nu face excepție, astfel ca salariul minim crește și în acest an.

Salariul minim pe economie 2022

Ultima majorare a salariului minim pe economie a fost la 1 ianuarie 2021, când acesta a ajuns de la 2230 de lei brut la 2300 de lei brut.

Mai concret, oamenii care au primit în 2020 un salariu lunar de 1346 de lei în mână (net), in 2021 au primit lunar cu 40 de lei mai mult, adica 1386 de lei. Deși nu a fost o diferență mare, orice mărire de salariu este binevenită. Utilizeaza calculator salariu pentru a genera propriul fluturaș de salariu.

În 2022, diferența este ceva mai semnificativă. Salariul minim brut in 2022 devine 2550 de lei – așadar, mai mare cu 250 de lei față de 2021. Acest lucru înseamnă o creștere a salariului minim net cu 138 de lei, de la 1386 la 1524 de lei.

În domeniul construcțiilor, salariul minim brut rămâne de 3000 de lei, în timp ce angajații cu studii superioare vor avea 2550 de lei brut, adică nediferențiat.

Cum s-ar putea calcula salariul minim în viitor

La nivel european, nu există, în acest moment, o metodă de calcul general valabilă pentru stabilirea salariului minim. Majoritatea țărilor stabilesc prin lege valoarea salariului minim, în timp ce în altele au loc negocieri între angajatori și sindicate în acest scop.

Însă este foarte probabil ca, în viitor, aceste practici să se schimbe. UE își dorește implementarea unui salariu minim în Uniunea Europeană. Acest lucru nu înseamnă ca va fi acelașii salariu în toate statele, ci că se vor aplica aceleași criterii și metode calcul.

Cu toate ca salariul minim în România este mult mai mic față de cel din alte țări - în Franța, Germania, Olanda, de exemplu, salariul minim depăsește 1500 de euro, însă, desigur, și taxele și impozitele sunt diferite - românii au fost, în 2020, pe primul loc în UE în ceea ce privește cheltuielile pe alimente și băuturi non-alcoolice, conform Eurostat. Pe de altă parte, însă, tot românii au fost cei mai chibzuiți când a fost vorba de cheltuielile cu consumul de electricitate, apă, gaze naturale.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează