Articol de GSP - Publicat vineri, 25 noiembrie 2022 12:25 / Actualizat sambata, 03 decembrie 2022 17:16

Ultimele rezultate prestigioase ale fotbalului românesc au apărut la U21, cu 8-10 fotbaliști crescuți la Academia lui Gică. Urmează reprezentativa mare?

Semifinală la Campionatul European de tineret din 2019 și calificare la Jocurile Olimpice din 2020. Acestea sunt ultimele mari performanțe obținute de fotbalului românesc la nivel de echipe naționale.

10 milioane de euroa fost investiția inițială a lui Hagi în Academie, înființată în 2009. În fiecare an, cheltuielile curente depășesc un milion de euro

Întâmplător sau nu, respectivele rezultate de prestigiu au fost realizate de Mirel Rădoi cu un lot în care s-au regăsit nu mai puțin de 10 jucători crescuți și formați la Academia Gheorghe Hagi: Cătălin Căbuz, Cristian Manea, Radu Boboc, Virgil Ghiță, Andrei Ciobanu, Tudor Băluță, Dragoș Nedelcu, Alexandru Cicâldău, Ianis Hagi și Florinel Coman! 

Cum se reconstruiește naționala cu energie de la Hagi
2022 Naționala de seniori la 5-0 cu Moldova. În primul 11 s-au regăsit 7 fotbaliști care au impresionat la Euro 2019. Plus Drăguș, accidentat atunci (foto: Imago)

Inițial, pe lista convocaților s-a aflat și Denis Drăguș, un alt produs de lux al Academiei, însă o accidentare de ultimă oră l-a făcut să piardă superduelurile cu Croația (4-1), Anglia (4-2), Franța (0-0) și Germania (2-4).

10 terenuriexistă la baza de la Ovidiu, întinsă pe o suprafață de 17 hectare. Cinci dintre terenuri sunt cu gazon natural, celelalte cu gazon artificial sau sintetic. Șapte dintre ele beneficiază de instalații de nocturnă

La următorul turneu final continental U21, cel din 2021, Adrian Mutu a învins Ungaria (2-1) și a remizat cu granzii Germania (0-0) și Olanda (1-1) mizând pe 8 fotbaliști care au trecut pe la aceeași „fabrică” de talente de la malul mării.

26 de titluri naționaleau cucerit echipele Academiei Hagi, la toate categoriile de vârstă. Plus 12 medalii de argint și 16 de bronz. Plus 3 Cupe ale României și 5 Supercupe la U19 și U17

Naționala mare n-a mai trăit emoțiile unei competiții de anvergură din 2016. Și nu doar că n-a mai fost aproape de calificare, dar a continuat să regreseze an de an. În 2022 a ajuns chiar să retrogradeze în al treilea eșalon al Ligii Națiunilor, urmând să-și măsoare forțele cu „uriași” precum Luxemburg, Insulele Feroe, Estonia sau Azerbaidjan.

Cum se reconstruiește naționala cu energie de la Hagi
2021 Andrei Ciobanu a marcat un gol fabulos la 1-1 cu Olanda, la următoarea ediție a competiției continentale rezervate jucătorilor U21 (foto: Raed Krishan)

Înțelegând că nu mai poate paria pe jucători blazați, selecționerul Edward Iordănescu a decis să împrospăteze aerul la reprezentativa de seniori, iar oamenii fresh la care a apelat au fost tocmai cei care au evoluat extraordinar la tineret. Un mare pas în această direcție s-a făcut la ultimul amical, 5-0 cu Moldova, la Chișinău, în care Edi a titularizat 7 fotbaliști care uimiseră Europa în 2019! Plus excepția despre care am mai amintit, Drăguș.

Entuziasmat după succesul clar de la Chișinău, Iordănescu jr. a promis că va continua pe această linie. Academia Hagi continuă să producă, important e ca talentele să crescute de Gică să fie bine integrate și după terminarea junioratului.

Cum se reconstruiește naționala cu energie de la Hagi
2019 Ianis Hagi și ceilalți elevi ai lui Rădoi au făcut spectacol la Europeanul de tineret din Italia (foto: Raed Krishan)

Cu Moldova, media de vârstă a fost 23 de ani! Nu există o statistică în sensul acesta, dar cred că e cea mai tânără echipă naţională a României din istorie.

Fotbalul românesc are potenţial, are viitor. Însă trebuie să facem front comun să vedem cum îi creştem pe cei care vin din urmă.

- Edward Iordănescu, selecționer România

Când ne alegem jucătorii pentru Academie, ne interesează nu doar aspectul fizic, ci și cel mental al acestora.

Avem nevoie de un proiect național pe 10 ani, nu mai putem lucra de azi pe mâine. Toate cluburile trebuie să muncească pentru echipa națională, ăsta e scopul suprem.

Jucătorul român e talentat, nu aici e problema. Există foarte mulți copii buni. Problema e la organizare, jucătorii au nevoie de condiții ca să poți avea pretenții de la ei. Noi, la Academie, le oferim tot ce trebuie, prin alte părți nu știu cum e.

- Gică Hagi

Vezi toate episoadele AICI

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”