GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum tunzi gazonul după ploaie: 6 trucuri simple

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 septembrie 2021 17:16 / Actualizat joi, 16 septembrie 2021 12:20

În general, ploaia este benefică pentru creșterea plantelor și pentru sol, mai ales că lucrabilitatea acestuia crește în condiții de umiditate. Le nivelul gazonului, însă, nu se aplică același considerent, mai ales dacă vorbim despre tăierea și îngrijirea sa. Pentru a-ți veni în ajutor, îți arătăm care sunt soluțiile pentru care poți opta în vederea tăierii gazonului după ploaie și ce ar trebui să ai în vedere. 

Alege o mașină de tuns iarba pentru a nu insista foarte mult pe sol

Ca și în cazul oricăror alte tipuri de plante, chiar și gazonul poate crește necontrolat atunci când începe sezonul ploios. De cele mai multe ori poate fi și destul de greu să controlezi această creștere, mai ales dacă ploile sunt constante și se întind pe mai multe zile. Din acest motiv, poți alege o mașină de tuns iarba, pentru că acest utilaj este singurul care poate face cerințelor pe care le ridică gazonul, atât la nivel de tăiere a ierbii, cât și la nivel de protecție a zonei.

Gazonul este sensibil la ploaie pentru că are un ritm de creștere accelerat. De aceea, una dintre acțiunile specifice de întreținere vizează tăierea constantă și păstrarea unui aspect unitar la nivelul gazonului. Acesta este un motiv în plus să alegi un utilaj mecanizat, precum mașina de tuns, deoarece această operațiune se desfășoară rapid și sigur, cu efecte imediate.

Nu tunde gazonul niciodată ud!

Ar trebui să știi că gazonul nu se tunde niciodată ud, pentru că acest lucru nu va aduce beneficii la nivel estetic, ci dimpotrivă. Specialiștii recomandă, de asemenea, să nu tunzi gazonul nici dimineața foarte devreme, atunci când roua este prezentă pe frunze. 

Pe de o parte, poți defecta mașina de tuns iarba pentru că ai expune-o în condiții de lucru care îi pot afecta integritatea, iar pe de altă parte te vei confrunta cu fenomenul de lipire al frunzelor, al smocurilor de iarbă, datorită umidității, drept pentru care îți va fi foarte greu să aduci gazonul la același nivel. 

Nu tunde gazonul atunci când pământul este încă ud!

Poți, așadar, să aștepți trecerea ploii, dar și uscarea ușoară a terenului, deoarece dacă intervii asupra gazonului atunci când acesta este ud, poți crea șanțuri la nivelul terenului din cauza roților mașinii de tuns iarba. Gazonul va părea denivelat, iar acest lucru va afecta estetica de ansamblu. 

Ascute lamele mașinii de tuns iarba pentru a eficientiza timpul de lucru

Un truc simplu, dar de efect, este să ascuți foarte bine lamelele de tăiere ale mașinii de tuns iarba, pentru a fi sigur că aceasta înaintează cu precizie și rapiditate prin iarbă. În cazul în care lamele nu sunt ascuțite, va trebui să întrerupi frecvent procesul de lucru pentru a putea ascuți lamele, iar acest lucru poate provoca deteriorări la nivelul gazonului și al terenului. 

Setează mai sus înălțimea mașinii de tuns iarba

Ca să eviți contactul cu apa care ar mai putea exista pe firele de iarbă, poți încerca să setezi înălțimea mașinii de tuns iarba mai sus decât de obicei. Chiar dacă acest lucru înseamnă o înălțime de tăiere mai mare, vei vedea că de fapt acest truc te va ajuta ca apa să nu intre în contact direct cu utilajulul. Acesta va fi protejat, la fel și gazonul, iar tu te vei putea bucura de realizarea lucrării de tăiere în cele mai bune condiții. 

Lucrează cu viteză moderată

Dacă terenul este ud, acest lucru nu înseamnă că trebuie să te miști mai repede decât de obicei. Din contră, pentru a te asigura că tăierea se realizează în cele mai bune condiții poți pur și simplu să lucrezi cu o viteză mai lentă.

Mașina de tuns iarba este un echipament indispensabil pentru tăierea gazonului, iar acesta ar trebui să fie primul lucru pe care să îl iei în seamă atunci când îți montezi gazonul. Îngrijit în mod corect și în funcție de anotimp, acesta va arăta excepțional, chiar și după ploaie. 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează