GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cunoscută de pe vremea romanilor și îmbuteliată începând cu 1806. Povestea Borsec, Regina Apelor Minerale, la 215 ani de tradiție și prestigiu

Articol de GSP - Publicat vineri, 16 iulie 2021 16:30 / Actualizat vineri, 16 iulie 2021 16:30

Descoperită încă de pe vremea romanilor, devenită obiectiv turistic important în toată Europa, apa minerală naturală de la Borsec a fost apreciată și premiată mereu. Îmbutelierea industrială a început în 1806. De la 3 milioane de litri, la acea vreme, azi, compania românească a ajuns azi la 480 de milioane de litri de apă îmbuteliată. O poveste de succes, în cele ce urmează.

În 1806, începe îmbutelierea industrială a apei minerale naturale Borsec. Dar istoria începe mult mai înainte, când apa Borsec devine faimoasă datorită proprietăților sale curative. Izvoarele Borsecului au fost descoperite încă de pe vremea romanilor, după cucerirea Daciei. Apoi, în secolul al XVIII-lea, Borsecul ajunge renumit ca stațiune balneo-climaterică datorită calităților terapeutice ale apelor sale minerale. Era locul unde veneau pentru tratament bolnavi din toate părțile Europei.

În 1806, începe îmbutelierea industrială a apei minerale naturale Borsec. Dar istoria începe mult mai înainte, când apa Borsec devine faimoasă datorită proprietăților sale curative. Izvoarele Borsecului au fost descoperite încă de pe vremea romanilor, după cucerirea Daciei. Apoi, în secolul al XVIII-lea, Borsecul ajunge renumit ca stațiune balneo-climaterică datorită calităților terapeutice ale apelor sale minerale. Era locul unde veneau pentru tratament bolnavi din toate părțile Europei.

Consilierul se numea Anton Zimmethausen, care, în 1805, își muta reședinţa la Borsec și începea o amplă campanie de construcţii de drumuri și a unei fabrici de sticlă, ajutat de Eisner, un experimentat sticlar. O dată cu el, din Austria, Boemia, Bavaria și Polonia au sosit în Borsec experţi în fabricarea sticlei. Numele acestora s-au păstrat până astăzi prin urmaşii lor: Schiller, Vild, Talmayer, Birman, Kamenitzky sau Eigel. Pentru vienezul Zimmethausen, Borsecul a reprezentat mult mai mult. Construirea fabricii de îmbuteliere a apei a reprezentat visul împlinit al vieții sale.

Astfel, în 1806, Zimmethausen şi Eisner încep îmbutelierea industrială a apei Borsec. 

Trei milioane de litri de apă minerală erau îmbuteliați și transportaţi cu carele în Transilvania, Moldova, Muntenia, Ungaria și Viena. Se spune că în acea vreme îmbutelierea se făcea doar în zilele cu lună plină, atunci când presiunea atmosferică era maximă, pentru a crește și a lega astfel și conținutul de dioxid de carbon al apei minerale. Borsec a devenit industrie și a dat posibilitatea unui număr tot mai mare de oameni să beneficieze de gustul și de calităţile curative ale apei sale minerale.

Încă de la începuturile sale industriale, Borsec a fost încununată cu titlul de „Regină a apelor minerale” de către Împăratul Franz Josef.  Mai aproape în timp, în anul 2004, la cea mai importantă competiţie de profil care are loc în Statele Unite, Borsec a primit titlul de „Cea mai bună apă minerală din lume”. 

Cunoscută de pe vremea romanilor și îmbuteliată începând cu 1806. Povestea Borsec, Regina Apelor Minerale, la 215 ani de tradiție și prestigiu

Ideea de continuitate și de permanenţă este subliniată și de faptul că, în 215 ani, la Borsec s-au îmbuteliat peste 40 de miliarde de litri de apă minerală naturală.

Aceste succese ilustrează faptul că România are cu ce să se mândrească, are valori care trebuie recunoscute, susținute și purtate cu demnitate peste tot în lume.

„Sunt foarte bucuroasă că pot avea în grijă acest brand minunat, această apă deosebită, că Borsec crește an de an atât în preferințele consumatorilor, dar și în cotă de piață, câștigând tot mai multe inimi. Raportat la anul 1806, în prezent se îmbuteliază cu aproape 16.000% mai mult”, a declarat Mihaela Drăghici, Director PR Romaqua Group.

Borsec este un nume care se identifică cu apa minerală românească. Numele Borsec provine, după unii autori, din expresia generică  „borviz” (apă minerală) și „borviz szek” (scaunul apei minerale), denumire care se dă, în general, locului unde apa iese din pământ. După o altă versiune, Borsec provine de la denumirea apă pentru vin (bor), apele minerale cu gust neutru având calitatea de a nu denatura gustul vinului. De aici și numele pârâului principal al depresiunii, denumit pârâul Vinului, iar cuvântul szek (scaun) reprezintă forma politico-administrativă de organizare a vechilor scaune de judecată ale populaţiei autohtone.

De la 3 milioane de litri de apă minerală cât se îmbuteliau în 1806, anul trecut s-a ajuns la peste 480 de milioane de litri, iar acest lucru se datorează tehnologiei moderne de îmbuteliere, de mare capacitate.

Cunoscută de pe vremea romanilor și îmbuteliată începând cu 1806. Povestea Borsec, Regina Apelor Minerale, la 215 ani de tradiție și prestigiu

Borsec este lider pe piața apelor îmbuteliate, cu o cotă de piață în volum de 31,7%, și 35,7% în valoare, conform datelor furnizate de compania Market Vektor. Exportul de apă minerală naturală Borsec, deși este doar un export de imagine, nefiind un obiectiv major al companiei Romaqua Group, se realizează în 20 țări.

Borsec a devenit în cele peste două secole un succes industrial românesc imens, o veritabilă valoare națională, cunoscută și recunoscută atât în țară cât și în străinătate. Sunt puține mărci atât de vechi în lume, cu o asemenea longevitate și cu un asemenea prestigiu.

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează