GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

De ce ai nevoie pentru a fi un bun negociator!

Articol de GSP - Publicat luni, 28 martie 2022 21:03 / Actualizat luni, 28 martie 2022 21:03

Cu siguranță, acele persoane care știu să stăpânească arta negocierii au cel mai mult de câștigat. Nu contează care este scopul lor, atunci când cunosc toate tainele acesteia, succesul va fi de partea lor. Ți-ai dori și tu să te numeri printre ei, dar nu știi cum să procedezi. De aceea, am decis să îți venim în ajutor cu câteva informații în acest sens. 

Studiază-ți partenerul de discuții

Niciodată nu te avânta într-o discuție cu cineva fără ca înainte să îl cunoști puțin, să știi care sunt punctele lui slabe, dar și cele puternice. Indiferent că te prezinți la un interviu pentru un post, ceri o mărire de salariu sau orice altceva, este bine să fii pregătit. Nu degeaba se spune că într-o negociere, niciodată nu pornești la drum fără să iei în calcul toate posibilitățile, pentru a fi de fiecare dată cu un pas înaintea... ”adversarului”. 

Învață să descifrezi limbajul non-verbal

Chiar dacă oamenii sunt ființe care se înțeleg, de cele mai multe ori, prin limbajul articulat, asta nu înseamnă că trebuie să te bazezi doar pe el. Toate persoanele comunică și prin acel limbaj non-verbal care, de multe ori, ne oferă mai multe informații despre ceea ce simte sau ce urmează să facă o anumită persoană decât dacă ne-ar spune altceva în față. De aceea, pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, dar mai ales, ce alte tehnici să înveți pentru a fi un bun negociator, ar fi de preferat să urmezi niște cursuri acreditate în domeniu. 

Cursuri de public speaking

Ai auzit de acest gen de cursuri, și cel mai probabil te-ai gândit că nu îți sunt necesare. Total greșit, deoarece în cadrul lor poți să îți dai seama cum poți stăpâni mai bine arta negocierii. Degeaba ești un bun profesionist, dacă ai probleme în a-ți expune argumentele în fața altor oameni. De asemenea, nici faptul că ești foarte timid nu te ajută prea mult. Urmează astfel de cursuri și vei învăța cum să vorbești, cum să folosești limbajul și anumite tonalități în avantajul tău, cum să pară că nu ai deloc emoții și ești foarte degajat. 

Detașează-te emoțional

Oamenii sunt recunoscuți ca ființe care se ghidează mult după emoții. Fiecare dintre noi avem preferințele noastre, anumite antipatii sau antipatii și multe altele. Și, de regulă emoțiile și sentimentele sunt cele care ne fac să luăm anumite decizii. Prin urmarea unor cursuri profesioniste de arta negocierii vei învăța cum să te detașezi emoțional și astfel să reușești să iei cele mai bune hotărâri în ceea ce te privește. Un bun negociator este cel care ne dă impresia că nu lasă emoțiile să îl conducă! 

Atenție la ton și limbaj

Pentru a fi un bun negociator nu înseamnă că partenerul de discuții trebuie să fie de-a dreptul timorat de atitudinea ta, de tonul și limbajul folosit. De asemenea, nu este o idee bună să fii arogant sau să pari așa. Dimpotrivă, este nevoie să fii politicos, să arăți respect față de oponent, și în acest fel ești deja cu un pas în față. 

Toată lumea trebuie să fie mulțumită

Pentru ca o negociere să fie una reușită, este nevoie ca ambii participanți să fie mulțumiți de ceea ce au obținut. Prin urmare, înainte de a începe o astfel de ”dispută”, trebuie să știi la ceea ce ești dispus să renunți, dar și ceea ce ai vrea să obții. 

Ascultă și apoi întreabă

Multe persoane cred că a fi un bun negociator înseamnă să vorbești cât mai mult, astfel încât partenerul de discuție să fie de-a dreptul copleșit și să renunțe la oricare alte pretenții. De fapt, lucrurile nu stau deloc așa, și cei mai de succes negociatori sunt și fini psihologi. De asemenea, aceștia nu se vor hazarda adresând o mulțime de întrebări, de cele mai multe ori fără să asculte ce are de zis și cealaltă parte. Dimpotrivă, recomandarea specialiștilor este să asculți cu atenție argumentele acesteia și astfel vei reuși să îi înțelegi raționamentele. Abia apoi poți interveni și tu cu întrebările, și sigur veți ajunge mai ușor la un acord care să vă mulțumească pe amândoi. 

Preia inițiativa, dar fii și flexibil

Într-o negociere, cel care preia inițiativa este, de regulă, și cel care deține controlul. Prin urmare, poți să încerci și tu această tactică. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să oferi și ceva la schimb, așa că este important să fii și flexibil. Totuși, ținând cont de faptul că tu ai fost cel care a pornit discuția, ai mai multe șanse de a primi mai multe avantaje față de partenerul de discuții. 

Găsește cele mai bune soluți

O negociere presupune un fel de competiție, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți total la ideea unei colaborări. De multe ori, pentru a depăși anumite dificultăți care pot apărea într-o negociere, este nevoie să știi ce concesii să faci, fără a da impresia că dai dovadă de slăbiciune. Dimpotrivă, este important să găsești cele mai bune soluții! 

Zâmbește!

 

Indiferent cât de bine ai stăpâni arta negocierii, dacă nu zâmbești atunci când discuți cu o persoană atunci deja îți va fi mult mai greu să obții ceea ce îți dorești. Atunci când zâmbești îți faci partenerul de negociere să simtă că ești o persoană care merită mai multă încredere. Câteva glume bune pot să mai detensioneze atmosfera, dar atenție la cât de multe spui și, mai ales ai grijă ca nu cumva acestea să fie jignitoare pentru ceilalți! 

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează