GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

De ce cafeaua de specialitate are punctaj de calitate?

Articol de GSP - Publicat marti, 03 august 2021 12:00 / Actualizat miercuri, 04 august 2021 12:30

Odată intrat în tărâmul acesta al cafelei de calitate superioară vei auzi tot felul de termeni: cafea arabica, cafea robusta, cafea de origine, cafea de specialitate, cafea proaspăt prăjită, cafea artizanală, toate sunt informații și atribute ale cafelei care denotă o anumită calitate a acelei cafele sau un anumit atribut al acelei cafele și este bine să le înțelegi pe fiecare în parte.

Cafeaua de specialitate este o diviziune și mai mică a cafelei de calitate.

Dacă asemănăm cafeaua de calitate cu o plăcintă, plăcinta cea mai mare este reprezentată de cafeaua arabica, apoi avem plăcinta mai mică - cafeaua de origine care este o diviziune mai mică a cafelei arabica, din plăcinta cea mare, iar cafeaua de specialitate este plăcinta și mai mică din interiorul plăcintei de cafea de origine, cafea cu un anumit punctaj acordat de experți.

Dacă luăm mai multe kilograme din cafea arabica din mai multe colțuri ale lumii, obținem tot o cafea arabica, dar nu de origine, deoarece nu mai știm care este proveniența cafelei sau calitatea, fiind deja un mix de cafele arabica.

Deci, restrângând cercul, avem cafeaua de origine, pentru că știm țara, zona geografică și ferma din care provine.

Ce este cafeaua de specialitate?

Practic, restrângem și mai mult cercul și cafeaua de specialitate este o cafea de origine controlată, 100% arabica, căreia i se acordă un anumit punctaj. De principiu, cafeaua de calitate, cafeaua arabica, poate primi puncte până la 100, dar specialitățile încep, după anumite păreri, de la 80 de puncte, iar după alte păreri puțin mai pretențioase de la 84 de puncte.

De ce cafeaua de specialitate are punctaj de calitate?

Aceste puncte sunt acordate de niște profesioniști din industria cafelei, degustători de cafea, echivalentul, să spunem, al somelierilor din industria vinului, care au primit o certificare de Q-graderi, Q fiind codul acordat cafelei arabica. Q-grader – omul care are capacitatea de a gusta și clasifica cafeaua arabica. Acei Q-graderi gustă cafelele și le dau puncte. Dacă acea cafea are de principiu peste 80 de puncte, unde 80 reprezintă limita de entry-level pentru specialty, atunci acea cafea este o cafea de specialitate.

Practic, cafeaua de specialitate este cea mai bună dintre cafelele existente pe piață. Din nou, acei degustători, gustând diverse cafele, de multe ori chiar și de la aceeași fermă sau de la același producător, pentru că un producător poate avea mai multe plantații în care cafeaua să fie cultivată cu mici diferențe și în funcție de varietatea cafelei, calitățile și genomul cafelei, calitățile boabei de cafea în verde care a fost cultivată acolo, acea cafea poate să primească diferite punctaje, chiar dacă aceasta provine de la același fermier.

CLARO Cafe este o prăjitorie artizanală de cafea de specialitate, cafea boabe proaspăt prăjită în urma comenzilor plasate pe website. În portofoliul nostru se regăsește cafea atent selecționată din cele mai renumite regiuni ale lumii: Ethiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Peru, Rwanda, Burundi, Kenya, Tanzania, El Salvador. Cafeaua verde este prăjită de noi cu ajutorul unui prăjitor profesional, un CoffeeTool realizat manual într-o manufactură din Grecia. Stilul de prăjire este unul light-mediu și se încadreaza în totalitate în ceea ce azi este cunoscut ca fiind "al treilea val al cafelei/3rd wave of coffee''. Acasă sau la birou, cafea boabe sau măcinată, alege să consumi întotdeauna o cafea de calitate, de specialitate.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează