GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

De ce este important somnul pentru sportivi și cum este acesta influențat de salteaua pentru pat?

Articol de GSP - Publicat vineri, 03 martie 2023 17:50 / Actualizat vineri, 03 martie 2023 17:50

Pentru a putea funcționa la capacitate optimă, organismul uman are nevoie de combustibil – adică hrană variată și echilibrată – hidratare și odihnă. Toate acestea reprezintă pilonii de baza ai sănătății oamenilor, atât din punct de vedere fizic, dar și psihic.

De aceea, somnul este foarte important, pentru un adult fiind recomanate între 7 și 9 ore de somn, care ar trebui să fie unul odihnitor.

În funcție de activitatea desfășurată, de stilul de viață și de efortul depus pe parcursul zilei, adesea pot fi necesare chiar mai multe ore de somn. Acest lucru este valabil și pentru sportivii de performanță, care au nevoie de o perioada în care organismul să se poată odihni pentru a putea avea randamentul necesar pentru antrenamente, activități cotidiene și, mai ales, competiții sportive.

De câte ore de somn are nevoie un sportiv? De ce este important acesta? 

Dacă media orelor de somn recomandată pentru un adult este de 8 ore, în cazul sportivilor de performanță se recomandă peste 9 ore de somn pe noapte, chiar până la 12 ore. Deși fizicul este cel care este cel mai solicitat în activitățile sportive, cei care practică astfel de activități au nevoie să ia adesea decizii într-un timp foarte scurt, motiv pentru care concentrarea și atenția trebuie să fie la cote maxime, iar acest lucru nu va fi posibil dacă intervin oboseala și lipsa unui somn odihnitor.

Prin urmare, un somn de calitate este esențial pentru sportivi și pentru cei care practică activități sportive în general, deoarece îi ajută să aibă mintea limpede și să își dezvolte mai bine activitatea mentală. Somnul este important chiar și în perioadele de recuperare după accidentări sau după o perioada de activitate intensă, în care organismul are nevoie de repaus pentru a se putea reface atât din punct de vedere fizic, dar și al resurselor de energie.

Care sunt efectele negative ale lipsei somnului? 

Un somn de scurtă durata sau unul agitat și lipsit de odihnă are efecte negative importante atât asupra performanțelor sportive, cât și asupra organismului și sănătății acestuia. Tocmai de aceea specialiștii recomandă crearea unui program de somn care să fie respectat și care să aibă loc pe o saltea potrivită nevoilor.

Primele aspecte care au de suferi în urmă privării de somn sunt cele de natură psihică: gândirea este încetinită, este redusă vigilența și atenția, capacitatea de memorare scade, la fel randamentul și performanțele sportive. De asemenea, lipsa somnului sau un somn de slabă calitate va contribui la inducerea unei stări de anxietate, stres, irascibilitate și o reducere a tonusului. Drept urmare, toate aspectele vieții vor avea de suferit.

Cum poate fi creat cardul potrivit pentru somn și cat de importantă este salteaua? 

Un factor extrem de important pentru calitatea somnului este mediul în care acesta are loc, un mediu liniștit, obscur și confortabil fiind esențial pentru odihnă. Pentru a se putea obține acest mediu, este necesar să se asigure o bună izolare fonică a încăperii – mai ales în zonele aglomerate – posibilitatea de a controla nivelul de lumină din cameră și alegerea unei saltele care oferă confortul si susținerea potrivite. De asemenea și rutina dinaintea somnului este importantă, motiv pentru care nu este recomandat să se utilizeze gadgeturile sau televizorul.

Zgomotul este unul dintre principalele elemente care pot perturba somnul, motiv pentru care este important să se asigure un mediu liniștit, iar eliminarea surselor de lumina albastră din dormitor – televizor, calculator, telefon, tabletă – contribuie la relaxare și la producția de melatonina, hormonul somnului. Chiar și temperatura din camera este important pentru calitatea somnului. Deși recomandat este să fie o temperatura de 20 de grade Celsius, fiecare individ își poate seta o temperatura la care să se simtă confortabil.

Alături de toate acestea, salteaua pe care se doarme este unul dintre factorii importanți care contribuie la obținerea unui somn de calitate. Cum durata medie de viață a acesteia este de aproximativ 10 ani, înlocuirea saltelei care prezintă urme de uzură este esențială pentru un somn bun odihnitor. În caz contrar, somnul va avea de suferit, dar pot exista și alte efecte neplăcute, cum ar fi apariția durerilor de spate sau de gât, o mobilitate redusă, ceea ce va afecta foarte mult activitatea și viața sportivilor.

Cum se alege corect salteaua potrivită? 

Diversitatea de modele și tipuri de saltele disponibilă pe piață este una foarte mare, acestea având prețuri dintre cele mai variate. Cum fiecare individ este unic, la fel sunt și nevoile și preferințele oamenilor, mai ales când vine vorba despre calitatea somnului și alegerea saltelei. Astfel că nu se poate spune că există un anumit tip de saltea cea mai bună, ci există o serie de criterii în funcție de care se poate face alegerea potrivită pentru fiecare utilizator.

Unul dintre rolurile pe care le are o saltea este acela de a oferi suportul potrivit organismului, menținând coloana vertebrală dreaptă, astfel încât să se prevină apariția durerilor de spate. Pentru a putea îndeplini acest rol, salteaua trebuie să aibă capacitatea de a se adapta la forma corpului, adică să fie ergonomică. De aceea, recomandată este o saltea cu o fermitate medie. În cazul celor care deja se confruntă cu prezența durerilor de spate, o saltea cu o fermitate înalta este mai potrivită.

Structura de la interiorul saltelei și tehnologia utilizată în producerea acesteia sunt și ele criterii care trebuie luate în considerare atunci când se cumpără o nouă saltea. Pe piață există mai multe astfel de tipuri de saltele, de la cel clasice, cu arcuri, la saltelele ortopedice și cu arcuri individuale, saltele din spumă cu memorie. Fiecare tip este potrivit pentru nevoi diferite, astfel că ar trebui să se verifice caracteristicile fiecărui tip, pentru a se face cea mai bună alegere.

Dimensiunea este și ea importantă, mai ales în cazul persoanelor înalte, fiind recomandat ca salteaua folosită să fie cu 10-15 cm mai mare decât înălțimea utilizatorului. Lățimea trebuie aleasă în funcție de vârstă, greutatea persoanei și chiar numărul persoanelor care o vor utiliza.

Prin urmare, calitatea somnului este esențială atât pentru performanțele sportive, cât și pentru viața de zi cu zi, saltelele având o influență foarte mare asupra acestuia.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează