GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

De ce gastronomia franceză este considerată printre cele mai bune din lume

Articol de GSP - Publicat luni, 22 mai 2023 15:22 / Actualizat luni, 22 mai 2023 15:23

Gastronomia este o parte vitală din cultura multor popoare ale lumii. Avem gastronomia italiană, gastronomia japoneză, spaniolă și așa mai departe. Putem spune, gândindu-ne la toate țările cu o bucătărie remarcabilă, că este greu să îți alegi acea gastronomie preferată. Toate sunt bune, dar una dintre bucătării se află deasupra celorlalte, așa cum mulți gurmanzi sunt de acord în unanimitate, și aceea este bucătăria franceză. Dar, înainte de afla de ce gastronomia franceză este considerată cea mai bună din lume, ar trebui să intrăm puțin în adâncurile istoriei. Să vedem de ce și cum a ajuns mâncarea francezilor să fie în topul preferințelor unui număr mare de oameni.

Istoria bucătăriei franceze: de la vechii gali la stele Michelin

În Franța, istoria gastronomiei datează încă de pe timpul galilor care au dezvoltat un cult al meselor copioase și al berii bine, cult care a continuat de-a lungul secolelor. Nu putem să nu ne gândim cu amuzament la benzile desenate cu Asterix și Obelix care nu pierd niciodată un festin pe măsură.

În Evul Mediu, gastronomia franceză a cunoscut o adevărată dezvoltare. Banchetele reprezentau în acea perioada un prilej de afirmare a rangului, bogăției și prestigiului cu prilejul nunților, alianțelor, victoriilor, nașterilor și așa mai departe. Animat de spectacole, festinul constă din mai multe feluri de mâncare. Cuțitele și furculițele nu își făcuseră încă apariția, așa că mâncarea era servită cu degetele.

Ascensiunea marii bucătării franceze însă a început să apară mult mai târziu. Gastronomia franceză a început să aibă o importanță indiscutabilă în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Mesele au devenit un adevărat spectacol de teatru orchestrat de majordom. Așa că nu doar gastronomia, ci întregul serviciu de servire a mesei a atins apogeul în secolul al XVIII-lea. Recunoscut la nivel internațional, acest serviciu a făcut posibilă structurarea mesei care începe cu supe și aperitive, urmate întotdeauna de fripturi, pentru a se termină cu entremeturi și deserturi.

Totuși, abia odată cu Revoluția Franceză tot acest spectacol și protocol de servire a mesei și-a făcut apariția în restaurante. De la 100 de restaurante în timpul Revoluției, au crescut la 600 sub Imperiu și 3.000 sub Restaurație. Apoi, totul s-a extins în întreaga Europa. Cu toții își doreau delicatese frantuzesti, delicatese alimentare direct din Franta. În secolul al XVIII-lea, bucătarii doreau să ofere clienților tot ce este mai bun și mai rafinat încercând să amestece sau să descompună produsele pentru a obține o armonie supremă a gusturilor.

Auguste Escoffier a fost unul dintre marii inovatori ai gastronomiei franceze, la începutul secolului XX. El a schimbat modul de a privi gastronomia, printr-o prezentare mai simplă și mai naturală a preparatelor.

Anii ‘60 vor fi marcaţi de bucătarii francezi, cei mai mari bucătari ai momentului. Paul Bocuse, ales bucătar al secolului și creatorul competiției internaționale Bocuse d'Or, a urcat pe cele mai înalte culmi profesia de bucătar, promovând influența internațională a gastronomiei franceze. 

La sfârșitul secolului XX, Alain Ducasse sau Guy Savoy au fost doar câteva dintre numele de prestigiu ale gastronomiei franceze.

Și totuși, de ce ne place atât de mult bucătăria franceză?

Deși în ziua de astăzi avem acces la o mulțime de bucătării din toată lumea sau de feluri moderne de mâncare, bucătăria clasică franceză pare să nu fie detronată de absolut nimic. Preparate care nu se demodează niciodată, arome care uimesc mereu, acestea sunt caracteristicile bucătăriei franceze. Chiar dacă este de modă veche și tradițională, bucătăria franceză este atât de delicioasă! Iată, așadar, cinci motive pentru care mulți dintre noi adoră gastronomia Franței.

  1. Franța ne oferă feluri de mâncare pline de amintiri

Cei care au gustat vreodată din preparatele franțuzești, nu vor uită niciodată experiența. Acele preparate clasice sunt pline de amintiri. Putem să ne gândim la un dauphinois gratinat, adică acele straturi de cartofi în sos cremos, doar cu sare și piper. Nu ai cum să uiți un asemenea preparat. Trebuie să știm că acest fel de mâncare a fost creat și perfecționat de generații de bucătari și că alte generații au gustat cu plăcere acest fel simplu, dar delicios creat din cartofi. O altă delicatesă pe care nu o vei putea uita vreodată este carnea de vită bourguignon. Acesta este un preparat clasic, pe care îl poți gustă în restaurantele franțuzești sau îl poți prepara chiar la tine acasă. Acel miros deosebit al preparatului îți va rămâne în minte și îți va trezi amintiri minunate.

2. Bucătăria franceză înseamnă tehnică la superlativ

Bucătarii francezi cunosc zeci de tehnici de tăiere sau preparare a mâncărurilor. Poate nu știai, însă flambarea și sotarea sunt originale tot din Franța. Dacă stăpânești aceste tehnici, poți obține tot ce este mai bun din fiecare ingredient. Până atunci trebuie să exersezi și, pe cât posibil, să respecți întocmai rețetele franțuzești autentice.

3. Ingredientele perfecte sunt o caracteristică a gastronomiei franțuzești

Bucătăria franceză de calitate alege doar cele mai bune ingrediente. Gastronomia franceză înseamnă legume proaspete de sezon, brânzeturi aromate, carne proaspătă, ca să nu mai vorbim de acel vin celebru. Desigur, poți cumpăra asta peste tot, dar cel mai indicat este să alegi alimente care provin chiar din Franța. Doar așa vei simți savoarea autentică.

4. Untul ca ingredient de baza

Uneori mâncarea noastră nu are un gust deosebit și asta pentru că nu folosim deloc sau suficient unt. Francezii folosesc adesea, în multe feluri de mâncare, unt, mult unt. Untul trebuie să fie gras, de calitate. Așa vei obține savoarea autentică.

5. Influență globală

Bucătăria franceză stă la baza tuturor bucătăriilor. Chiar și italienii au împrumutat idei culinare de la francezi. Deși multe culturi nu recunosc influența gastronomiei franceze în propria bucătărie, prima este prezentă la baza multor preparate din alte țări.

Așadar, nu avem cum să nu iubim bucătăria franceză, cu sau fără motivele de mai sus. Odată ce ai gustat din preparatele franțuzești, nu vei putea să le uiți prea curând!

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează