Articol de GSP - Publicat vineri, 09 iulie 2021 14:17 / Actualizat vineri, 09 iulie 2021 14:17
Statisticile arată că aproximativ 80% din populaţia globului consumă cel puţin o ceaşcă de cafea în fiecare zi. Cafeaua are în compoziţie o serie de substanțe neuroactive care influențează activitatea neuronală, toată este bogat în antioxidanţi care activează metabolismul intensificând arderile.
În cantităţi moderate consumul de cafea are efecte benefice atât asupra oamenilor cu un mod de viaţă sedentar cât şi a sportivilor. În rândurile următoare ne-am propus să vedem, cum consumul de cafea îmbunătăţeşte performanta sportivă.
Cafeaua nu este o băutură străină sportivilor însă abia recent s-au efectuat cercetări amănunțite asupra efectelor cafeinei asupra activității atleților. O analiză realizată de o echipă de specialiști a scos la iveală faptul ca sportivii se numără printre persoanele direct interesate de efectele cofeinei asupra rezistenței, capacității de exercițiu şi concentrare. Au fost supuşi analizelor atleţii a căror activitate este bazată pe anduranţă şi rezistenţă, dar studiul s-a extins şi asupra sportivilor ce practică sporturi de echipă sau individuale.
Cum îmbunătăţeşte consumul de cafea performanța sportivă?
Conform studiilor, consumul regulat a unei cantităţi de moderate de cafea îmbunătăţeşte activitatea creierului, cu precădere a memoriei pe termen scurt, îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi menţine organismul activat. Aceste efecte pot fi înțelese printr-o o abilitate mai bună a sportivilor de concentrare, ce îi face să ia mai rapid deciziile potrivite în momente cheie.
Cafeaua nu este o băutură cu valori nutritive ridicate însă este bogată în compuşi ce alungă oboseala şi revitalizează organismul. Efectele compuşilor chimici din cafea nu se limitează aici, aceștia pot face legături cu alte substanțe din organism, iar consecințele acestor fuziuni sunt dilatarea vaselor de sânge şi stimularea producției de hormoni (care sunt foarte importanți în procesul de dozare a energiei).
O particularitate a cafelei este că este absorbită rapid de organism, dar procesul de descompunere este unul lent, de aici şi efectele de durată ale acesteia asupra organismului.
Cafeaua influențează activitatea glandei suprarenale şi activează procesul de eliberare a hormonilor. Practic, inhibă producția de cortizol, cunoscut şi sub numele de hormon al stresului şi favorizează producția de endorfine, hormoni ce ajută la revitalizarea organismului crescând rezistența la stres. Această “mobilizare” are efecte directe asupra sistemului muscular a modificării activității cardiace. În timpul procesului organele mai puțin esenţiale sunt mai puțin alimentate cu sânge, cea mai mare cantitate de oxigen fiind redirecţionată către muşchii implicaţi în activitatea dinamică, acest fenomen ajută la creşterea performanței cu 50% până la 100%.
Consumul de cafea are efecte şi asupra ţesutului adipos, ajutând la transformarea grăsimii în energie. Practic, sportivi care consumă cafea transforma mult mai rapid carbohidraţii în energie, faţă de cei ce nu consumă această băutură sau faţă de oamenii obișnuiți. În timpul procesului, carbohidraţii sunt transformați în acizi şi redirecţionaţi către muşchii care consumă energie.
Cafeina este un neurostimulator ce îmbunătăţeşte atenția, memoria, capacitatea de concentrare şi starea de spirit. O cantitate moderată de cafea tine-n ajută la formarea legăturilor sinaptice, îmbunătățind activitatea neuronală, totodată îmbunătăţeşte conexiunea dintre sistemul neuronal şi muşchi, ce ajută la executarea comenzilor cu până la 20% mai rapid. Sportivii care consumă cafea au reacții mai rapide pentru o perioadă de câteva ore după ingerarea acestei băuturi, fapt ce îi poate ajuta să ia decizii bune în momente cheie.
Acestea sunt doar câteva dintre efectele dovedite ale cafelei în activitatea sportivilor, însă nu sunt singurele. Sunt multe alte moduri în care această băutură îmbunătăţeşte performanţa.