Articol de GSP - Publicat marti, 25 ianuarie 2022 17:03 / Actualizat marti, 25 ianuarie 2022 17:03
Plita reprezintă un element indispensabil dintr-o bucătărie echipată, prezintă în egală măsură avantajul de a fi integrată cu ușurință în planul de lucru. Pentru a te ajuta să o alegi pe cea mai potrivită, am adunat diferitele tipuri de plite de pe piață împreună cu principalele lor caracteristici și avantajele oferite de fiecare.
Fie îți dorești o plită profesională, fie o plită simplă pe gaz, trebuie să cunoști avantajele și dezavantajele sale precum și diferitele caracteristici esențiale.
Plita pe gaz. Plita pe gaz reprezintă soluția ideală dacă locuința sau apartamentul tău sunt racordate la rețeaua de gaz a orașului sau dacă folosești o butelie pe gaz. Plita pe gaz este disponibilă în modele cu două, trei, patru sau cinci arzătoare. Dimensiunea variază în funcție de numărul de arzătoare de care dispun. Puterea medie a arzătorelor este cuprinsă între 800-3500 W. Avantajele oferite de plita pe gaz: ușor de folosit, accesibilă ca preț, permite un mai bun control vizual în timpul gătiri.
În plus, dacă stai la casă, poți alege un grătar electric pentru a-l instala în grădină și să te bucuri de un grătar delicios împreună cu familia și prietenii. Grătarul electric face parte din acele electrocasnice premium care ne fac viața mai ușoară și ne ajută să gătim mai sănătos.
Plita electrică. Plita electrică funcționează pe baza unei rezistențe electrice. Temperatura este în general reglată în funcție de tensiunea electrică. Termostatul taie în general alimentarea pentru a stabiliza temperatura. Puterea unei plite electrice este cuprinsă între 450-3000W. Avantajele unei plite electrice sunt următoarele: robustețe, utilizare facilă, preț extrem de accesibil.
Plita pe inducție. Funcționarea sa se bazează pe principii destul de similare cu cea a unei plite vitroceramice. Plita pe inducție conține o bobină din cupru care difuzează un câmp magnetic. Undele care sunt emise de bobină transmit doar căldură spre recipient. Plita pe inducție necesită utilizarea de tigăi și oale speciale din fontă sau prevăzute cu un fund multistrat sau cu un disc magnetic la bază.
Plita pe inducție oferă o putere curpinsă între 26-4000W și poate oferi până la 17 nivele de reglare. Avantaje: încălzește doar recipientul, temperatura crește aproape imediat, consumă un nivel redus de energie, se curăță deosebit de ușor.
Plita vitroceramică. Se declină în plite cu halogen sau plite radiante. Plita vitroceramică cu halogen încălzește mai rapid decât cea radiantă. Aceasta din urmă oferă avantajul de a menține temperatura la un nivel constant pentru a obține cele mai delicioase preparate. Avantajele oferite de plitavitroceramică sunt următoarele: este mai economică față de alte tipuri de plite, oferă o creștere a temperaturii rapide și este foarte ușor de curățat și întreținut. Singurul dezavantaj este acela că necesită recipiente de gătit din fontă sau din inox.