GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Durerea de umăr și durerea de genunchi, tratate cu fizioterapie

Articol de GSP - Publicat luni, 28 martie 2022 20:16 / Actualizat luni, 28 martie 2022 20:16

Durerea de umăr și durerea de genunchi sunt simptome ale unor afecțiuni care, mai devreme sau mai târziu, ne poate afecta considerabil stilul de viață. Mai mult decât atât, o durere neinvstigată și ne tratată la timp se poate dezvolta într-o afecțiune extrem de gravă.

„Orice durere trebuie să fie investigată cu seriozitate și mai apoi tratată. Să mergem pe principiul 'merge și așa' sau  că trece, este totalmente greșit și contraproductiv. O afecțiune care produce durere, cel puțin în context ortopedic, nu se va vindeca de la sine. Pe lângă o consultație de specialitate,  pacientul va fi îndrumat să facă o serie întreagă de investigații imagistice și toate acestea adunate, vor fi interpretate în context, și abia apoi vom determina care va fi tipul de tratament indicat!”, explică Dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Durerea de umăr, posibile cauze

Există numeroși factori care pot duce la apariția durerii de umăr. Umărul poate fi lezat de efortul fizic depus prin muncă manuală, de practicarea sporturilor sau chiar de efectuarea repetitivă a unei mișcări. De asemenea, anumite boli pot face că durerea să migreze către umăr.

Iată câteva dintre cele mai comune cauze care pot provoca apariția durerilor de umăr:

Leziuni de coafă rotatorie (tendinita) se poate dezvolta pe parcursul anilor ca rezultat al faptului că ai ținut umărul încordat într-o anumită poziție pentru timp îndelungat, ai dormit pe-o parte sau ai desfășurat activități care presupun ridicarea brațelor.

Umăr înghețat (capsulita adezivă), cauzată de îngroșarea țesuturilor din jurul articulațiilor umărului, care devin rigide. Apare frecvent în rândul persoanelor cu vârstă cuprinsă între 40 și 60 de ani, cu precădere în cazul femeilor și persoanelor care suferă de diabet, colesterol ridicat sau tulburări ale glandei tiroide.

Osteoartrita apare atunci când stratul de cartilaj care îmbracă oasele începe să se deterioreze progresiv, până când oasele ajung să se frece unul de altul.

Bursita apare în asociere cu leziunile de coafă rotatorie.

Uneori, durerile de umăr pot fi provocate de alte leziuni localizate la nivelul gâtului sau bicepșilor. În aceste cazuri, durerea nu ar trebui să se agraveze atunci când miști umărul.

Alte cauze ale durerilor de umăr pot fi următoarele:

Sindromul de impingement subacromial;
Infecții bacteriene;
Diferite forme de artrită;
Ruperea cartilajelor;
Formarea pintenilor osoși (mici proeminențe osoase care apar pe marginea oaselor);
Nerv încordat la nivelul gâtului sau umărului;
Sindrom de durere misofagială;
Plexopatie brahială;
Osteomielita (infecție osoasă);
Fractura osoasă la nivelul umărului sau brațului;
Dislocarea umărului;
Leziuni la nivelul coloanei vertebrale;
Boli cardiovasculare;
Boli respiratorii (astm, hipertensiune pulmonară);
Boli digestive (refluxul gastroesofagian generează arsuri stomacale, care pot provoca dureri ce migrează către umeri, gât și spate).

Durerea de genunchi, posibile cauze

Gonalgia (durerea de la nivelul genunchiului) poate fi atât de severă încât să limiteze activitățile zilnice pentru o perioadă de timp. Pentru alte persoane, o durere moderată la nivelul genunchilor este resimțită cvasipermanent, devenind cronică și limitând doar activitățile fizice care înainte puteau fi indeplinite fără efort.

Cele mai frecvente dureri de genunchi sunt:

Leziunile ligamentare
Rupturi meniscale
Procese inflamatorii articulare: poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă
Artroza genunchiului, predominant post traumatică, de cauză primară sau secundară
Coxatroza
Fractură de os sau ruptură de ligament
Entorse;
Rupturi de menisc
Afecțiuni reumatismale și/sau infecțioase (artrita, infecții)
Afecțiuni cronice

Durerea de umăr și durerea de genunchi pot fi, ambele, tratate cu ajutorul fizioterapiei.

„Fizioterapia este știința care studiază mecanismele de acțiune a factorilor fizici asupra organismului uman și utilizarea acestora cu scop de tratare, profilaxie sau recuperare. Factorii fizici se referă la exercițiile fizice diverse și regulate, masaj, apă, lumină, căldura și electricitatea. Prin intermediul procedurilor de fizioterapie se obține recuperarea, menținerea mobilității și reintegrarea în activitatea zilnică normală. Fizioterapia are efecte antialgice, antiinflamatorii, decontracturante, antiedematoase și miorelaxante.”, declară Dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Fizioterapia este indicată în recuperarea ortopedică, reumatologică, neurologică, dermatologică, în afeciuni ale aparatului respirator, urogenital, ginecologice.

„Programele de recuperare au ca scop menținerea organismului într-o formă sănătoasă, prin îmbunătățirea forței și tonicității musculare și eliminarea durerilor. Împreună cu specialistul în recuperare medicală, după o evaluare corectă și concretă, elaborăm un protocol de recuperare eficient!”, conchide ortopedul.

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează