GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Harta seismică a Bucureștiului. Care sunt cele mai sigure și cele mai expuse sectoare în cazul unui cutremur

Articol de GSP - Publicat marti, 15 decembrie 2020 10:58 / Actualizat marti, 15 decembrie 2020 11:00

Înainte de a achiziționa un apartament în bloc vechi, ar trebui să te asiguri că respectivul imobil nu este inclus în categoria celor cu „bulină roșie”

Atunci când ai în vedere achiziția unei locuințe, un important criteriu de selecție este perioada sa de construcție. Asta este valabil mai ales în cazul Bucureștiului, oraș foarte expus riscului seismic asociat zonei Vrancea, după cum a dovedit-o cutremurul din 1977. Din acest punct de vedere, recomandat este să eviți apartamentele amplasate în așa-numitele clădiri sau blocuri cu „bulină roșie” și să consulți harta seismică a Bucureștiului. Dacă vrei să fii sigur că faci alegerea potrivită, caută să te orientezi spre o clădire atestată, printr-o expertiză tehnică oficială, ca nefiind vulnerabilă la cutremure – sau spre una care a suferit lucrări de reabilitare în această privință. Pentru mai multe detalii, poți consulta lista oficială a imobilelor expertizate tehnic tehnic din punctul de vedere al riscului seismic, la nivelul Capitalei.  

Cum arată harta seismică a Bucureștiului

Potrivit unui studiu realizat de Ministerul Dezvoltării în anul 2016, Bucureștiul este una dintre capitalele sud-est europene cele mai expuse riscurilor asociate unui cutremur major. La aceasta contribuie faptul că fondul locativ din cel mai mare oraș al țării este unul predominant vechi, mai ales în zona centrală. Aceasta este, de altfel, o problemă a României în general, statisticile oficiale relevând că doar 13,4% din locuințele existente la nivel național au fost construite de la Revoluție încoace. De menționat în cazul Bucureștiului sunt și „condiţiile locale de teren, caracterizate prin prezenţa unor straturi argiloase groase, care favorizează perioade predominante lungi ale mişcării terenului la cutremure cu magnitudini medii şi mari”, se mai arată în studiul citat. Acesta cuprinde și o hartă seismică a Bucureștiului, potrivit căreia majoritatea cartierelor orașului ar resimți cel puțin un efect mediu în cazul unui cutremur major. 

Harta seismică a Bucureștiului. Care sunt cele mai sigure și cele mai expuse sectoare în cazul unui cutremur
Potrivit studiilor efectuate de specialiști, nordul Capitalei este cel mai expus riscurilor asociate unui cutremur major

Cele mai sigure sectoare în caz de cutremur

Suprapunând harta vulnerabilității la seisme a Bucureștiului (realizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului) peste tabloul împărțirii administrative se poate observa că cel mai sigur în cazul unui cutremur este sectorul 4, acolo unde se găsesc zonele Metalurgiei și IMGB. Pe următoarele locuri s-ar situa, cu un risc mediu în caz de seisme, sectorul 3 (zona Balta Albă), precum și o parte din Sectorul 2 (zonele Gemenii și Vasile Lascăr) și o parte din sectorul 1 (zonele Titulescu și Bulevardul Bălcescu). 

Cele mai riscante sectoare din Capitală, în cazul unui seism

Pe de altă parte, extremitatea nordică a Sectorului 1 este, potrivit analizelor efectuate de specialiști, cea mai expusă la pericolele unui cutremur – este vorba, mai exact, de zona Casa Presei Libere-Băneasa, care se continuă cu Otopeniul. Un efect foarte puternic ar mai fi resimțit, de asemenea, în zona Pantelimon, din sectorul 2. Harta seismică a Bucureștiului relevă că în categoria zonelor care ar suferi un efect puternic în cazul unui cutremur major se încadrează sectoarele 5 și 6, în care sunt cuprinse cartierele Militari, Panduri, Drumul Sării, dar și Drumul Taberei sau Crângași.  

Sursă foto: Dreamstime

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close