GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Iată ce trebuie să ştii atunci când alegi un coş de fum

Articol de GSP - Publicat joi, 25 noiembrie 2021 20:22 / Actualizat joi, 25 noiembrie 2021 20:22

Iarna se apropie cu paşi repezi şi foarte mulţi dintre noi au pornit deja sistemul de încălzire din propria locuinţă. Însă pentru ca acesta să funcţioneze în parametri normali, trebuie să ai grijă şi de coşul de fum.

Ce este un cos de fum ?

Un coş de fum este o structură realizată fie din zidărie, fie din metal, ce permite evacuarea fumului produs de sistemele de încălzire pe gaz, petrol, combustibil solid şi aşa mai departe. Un lucru pe care trebuie să îl reţii este faptul că vei avea nevoie de un coş de fum chiar şi în cazul unui şemineu.

Care este rolul unui coş de fum?

Un coş de fum este o structură construită cu scopul de a te proteja, prin urmare funcţia acestuia este una extrem de importantă. Rolul principal al unui coş de fum este acela de a evacua produsele rezultate în urma arderii afară din locuinţa ta. Este important să reţii că aceste produse de artere conţin gaze periculoase şi nocive, monoxidul de carbon fiind unul din cele mai periculoase gaze pe care un coş de fum trebuie să îl îndepărteze din locuinţa ta.

În cazul sistemelor de încălzire ce folosesc combustibil solid, precum sobele ori şemineele, coşul de fum mai are un rol extrem de important, şi anume: acela de a păstra căldura excesivă produsă de materialele ce îl înconjoară.

Iată în continuare câteva caracteristici tehnice pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îţi doreşti să obţii un tiraj optim atât pentru sobe, cât şi pentru şeminee.

  1. Înălţimea hornului – este importat să ştii că înălţimea se calculează întotdeauna în funcţie de diametrul hornului. Dacă secţiunea transversală are dimensiuni mai reduse, atunci trebuie să ai în vedere un coş mai lung, căci doar în acest mod vei compensa lungimea cu diametrul redus şi vei obţine un tiraj bun.
  2. Izolarea termică – atunci când optezi pentru o izolare eficienta vei contribui la menţinerea unei temperaturi constante a aerului din interiorul coşului de fum, iar acest lucru asigură un proces de evacuare mai facil şi un tiraj mai bun.

Defecţiunile unui coş de fum…

Principalele defecţiuni care pot cauza o aerisire inadecvată a unui coş de fum sunt:

  1. Blocarea canalului de fum – un coş de fum se poate bloca din varii motive, precum: cuiburi construite de animale, resturi de zidărie, frunze şi aşa mai departe. Prin urmare, chiar dacă ai ales să achiziţionezi un coş de fum profesional, asta nu înseamnă că trebuie să treci cu vederea curăţarea periodică a acestuia.
  2. Fisurile sau găurile din coşul de fum – în timp, din cauza umezelii, a reziduurilor chimice ori a utilizărilor repetate, pot apărea diverse fisuri şi chiar crăpături în suprafaţa coşului de fum.

Iată în continuare câteva aspecte esenţiale pe care să le ai în vedere atunci când alegi, dar şi atunci când îngrijeşti un coş de fum.

  1. Un coş de fum trebuie să aibă atât o înălţime corespunzătoare, cât şi un diametru suficient de mare astfel încât să poată asigura un tiraj cât mai bun. Atenţie, acest aspect ţine cont şi de sursa de căldură folosită.
  2. Un coş de fum trebuie să reziste la temperaturi înalte, mai precis la un nivel de temperatură cuprins între 400 şi 600 de grade. Prin urmare, trebuie să alegi materiale de calitate. Că tot am ajuns la componentele din care ar trebui să fie construit un coş de fum, trebuie să ai în vedere materiale refractare, care să reziste cu brio la dilatări şi contractări repetate. Să nu uităm şi de montajul acestuia – care trebuie realizat de o echipă de profesionişti şi întotdeauna cu simţ de răspundere.
  3. Să nu uiţi şi de izolarea de care menţionăm anterior. Un coş de fum cât mai bine izolat elimină mai bine condensul ce poate apărea în interiorul hornului, dar contribuie şi la păstrarea căldurii în interiorul canalului de fum, ducând astfel la obţinerea unui tiraj mult mai bun.

Chiar dacă atunci când alegi sistemul de încălzire potrivit pentru locuinţa ta, ultimul tău gând sta la coşul de fum, trebuie să ştii că acesta are un rol extrem de important şi este interzis că el să fie folosit pe post de recuperator de căldură. Iar aşa cum îţi spuneam şi la începutul acestui material, un coş de fum trebuie să evacueze toate gazele de ardere ce rezultă de la sursa de încălzire a casei tale şi, bineînţeles să îţi protejeze familia şi agoniseală.

Montarea unui coş de fum

Montarea coşului de fum este o operaţiune ce trebuie realizată de către un personal special şi autorizat, astfel încât să se asigure un montaj corespunzător şi să se evite toate riscurile. Un al lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că un coş de fum trebuie configurat şi mai apoi instalat ţinând cont de 2 aspecte extrem de importante, precum: tipul sursei de căldură folosite şi particularităţile clădirii unde va fi acesta montat. Un montaj corespunzător va implica respectarea unor parametri tehnici, acesta fiind şi motivul principal pentru care ar trebui să laşi această treabă pe mâna specialiştilor.

Nu uita şi de întreţinerea coşului de fum… căci o bună funcţionare a coşului de fum tine şi de modul în care acesta este întreţinut şi curăţat înainte de fiecare sezon rece.

Când vine vorba de coşul de fum trebuie să ştii că nu există loc de improvizaţii!

Playtech: BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează