GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

În mijlocul naturii: beneficiile sportului outdoor pentru sănătate

Articol de GSP - Publicat vineri, 29 octombrie 2021 12:00 / Actualizat marti, 02 noiembrie 2021 10:41

Activitatea fizică în mijlocul naturii prezintă numeroase beneficii pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor. Pe lângă faptul că este o modalitate excelentă de relaxare, ceea ce contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și a sănătății mintale, este și o oportunitate de a cunoaște persoane interesante și de a crea noi relații sociale.

De ani de zile, sportul este apreciat pentru avantajele pe care le are asupra stării fizice. Însă, în ultimii ani, au fost realizate mai multe cercetări, care au scos la iveală că activitățile fizice au un impact puternic și asupra sănătății mintale.

Timpul petrecut în mijlocul naturii este cu atât mai benefic pentru sănătatea și bunăstarea ta, întrucât poți respira aer proaspăt și te poți bucura de peisaje spectaculoase. Ce este important însă când alegi sporturile outdoor este să te echipezi corespunzător. De pildă, vizitează un magazin biciclete, înainte de a pleca într-un traseu pe munte, și alege din oferta de biciclete mtb varianta cea mai potrivită pentru tine. Nu uita nici de restul echipamentului: îmbrăcămintea și încălțămintea speciale pentru ciclism (pantaloni, pantofi, jachetă, tricou), precum și accesoriile de protecție (ochelari, cască).

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre beneficiile sportului outdoor pentru sănătate:

Sportul reduce stresul, anxietatea și depresia

Când ești activ fizic, mintea este distrasă de la stresul zilnic și astfel riscul de a avea gânduri negative este mai redus. În plus, sportul reduce nivelul de cortizol, cunoscut și ca hormonul stresului, din organism.

În același timp, activitatea fizică stimulează producția de endorfine. Acestea sunt substanțe chimice, produse natural de sistemul nervos central, pentru a face față stresului și durerii. Endorfinele te ajută să te simți mai relaxat și pot reduce stresul, anxietatea și depresia.

Sportul te ajută să dormi mai bine

Calitatea somnului poate fi semnificativ îmbunătățită când ai un stil de viață activ. Oamenii au nevoie, în medie, de 7-8 ore de somn în fiecare noapte, pentru că astfel corpul se recuperează după o zi obositoare, iar starea de spirit este îmbunătățită. Practicarea sporturilor te ajută să adormi mai ușor și să ai partea de un somn odihnitor.

Însă, este important să nu iei parte la activități sportive cu puțin timp înainte de culcare, întrucât vei avea prea multă energie și e posibil să nu reușești să adormi.

Sportul te ajută să-ți îmbunătățești stima de sine

Să reușești să faci un traseu montan cu bicicleta, să mergi într-o drumeție pe unul dintre cele mai înalte vârfuri montane ori să înveți să schiezi sunt activități care te ajută să îți îmbunătățești stima de sine și să ai mai multă încredere în forțele proprii.

Sportul îți dă un sentiment de control, mai ales după ce îți îmbunătățești abilitățile și condiția fizică, ceea ce contribuie la creșterea stimei de sine.

Sportul te ajută să-ți întărești sistemul imunitar

Oasele și celulele din sânge au nevoie de calciu, fosfor și vitamina D pentru a fi sănătoase. Activitățile fizice în mijlocul naturii, sub lumina soarelui, sunt o bună modalitate prin care corpul absoarbe acești nutrienți.

Cu cât ești mai mult expus la lumina naturală, cu atât nivelul de vitamina D din organism va crește, ceea ce contribuie la întărirea sistemului imunitar. În plus, aerul proaspăt și plantele din natură susțin imunitatea.

Sportul în aer liber te ajută să îți menții o bună condiție fizică și să ai grijă de sănătatea ta, atât cea mintală, cât și cea fizică. Drept urmare, este recomandat să încerci să petreci cât mai mult timp în mijlocul naturii, fie că mergi în drumeții, te plimbi cu bicicleta, schiezi sau alergi prin parc.

Sursă foto: Unsplash

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează