PUBLICITATE  ·  ADVERTORIAL

Îngrășăminte chimice și de ce au plantele nevoie de ele pentru a se dezvolta armonios!

Articol de GSP - Publicat luni, 29 iunie 2020 15:12

Îngrășăminte chimice si lipsa lor … face ca natura se lupte din greu pentru a restabili valoarea normală a nutrienților din sol. Pentru a cultiva culturi sănătoase și pline de nutrienți, fermierii trebuie să se asigure că au un sol sănătos.

Culturile necesită o dietă echilibrată de nutrienți esențiali pe tot parcursul ciclului lor de creștere. Multe dintre aceste substanțe nutritive esențiale pot fi găsite, desigur, în sol, dar deseori în cantități insuficiente pentru a susține randamentele ridicate ale culturilor. Solul și condițiile climatice pot, de asemenea, să limiteze absorbția de nutrienți a unei plante la etapele cheie de creștere. Plantele au nevoie de 13 minerale esențiale, toate având o serie de funcții importante. Dacă unul dintre acestea lipsește, creșterea și randamentul plantelor suferă. Fermierii pot apela la regalfermierul.ro pentru ajutor. Aici pot găsi o serie de tipuri de îngrășăminte chimice de la companii recunoscute internațional în acest sens. Vorbim despre Novalon, Yara sau Poly Plant.

Ce sunt însă aceste ingrasaminte chimice?

Pentru a înțelege importanța lor, trebuie în primul rând să înțelegem rolul chimiei în agricultură. Ar trebui să ne gândim că, dacă agricultura ar fi practicată fără chimie, alimentele în cantitate mare ar lipsi și nu am putea hrăni aproximativ două treimi din populația globului, iar unele alimente, ar fi aproape imposibil de găsit. Relația dintre chimie și agricultură este una cu două fețe. Pe o parte este dragoste, dar pe o parte este ură: chimia a făcut posibilă creșterea productivității câmpurilor și apărarea culturilor, dar a fost și cauza eliberării în mediu a poluanților. 

Când au apărut îngrășămintele chimice?

În 1910, doi oameni de știință germani, Fritz Haber și Carl Bosch, au dezvoltat ceea ce a trecut în istorie drept procesul Haber-Bosch pentru sinteza industrială a amoniacului în etape succesive. Utilizată inițial în scopuri nu prea nobile (ca produs pentru război), această metodă a deschis calea pentru producția de îngrășăminte chimice. Cel mai important nutrient pentru plante este, de fapt, azotul, însă plantele, în afară de câteva cazuri rare, nu sunt capabile să fixeze independent azotul gazos în atmosferă, ci trebuie să îl absoarbă prin compuși de azot, cum ar fi ureea  (sintetizată din amoniac).

Pe lângă azot, celelalte elemente fundamentale pentru producția agricolă sunt fosforul și potasiul, din ale căror inițiale provine celebra prescurtare NPK, care este îngrășământul la baza majorității producției agricole. Dacă cele produse în laborator se numesc îngrășăminte chimice (sau minerale), există și ingrasaminte organice, în care cele trei elemente menționate mai sus sunt legate de carbon și sunt de origine animală sau vegetală.

Totuși, trebuie să fim atenți la ce fel de îngrășăminte folosim, pentru a nu polua, pe cât se poate, solul și aerul. Așa că hrăniți plantele, dar protejați mediul. Chimia, nu numai că a permis creșterea producției, dar a apărat și culturile împotriva atacului insectelor și bolilor. 

De exemplu, cuprul a fost cunoscut încă din cele mai vechi timpuri pentru puterea sa anticriptogamică. Amestecul de Bordeaux, format din cupru și calciu diluat în apă, a fost deja folosit de romani. Astăzi fungicidele cuprice sunt încă utilizate pe scară largă și sunt singurele permise în agricultură ecologică.

Cuantificarea rolului produselor de protecție a culturilor în creșterea productivității culturilor nu este ușoară, deoarece depinde mult de tipul de plantă, de zona de cultivare, de climă etc. Cu toate acestea, se poate spune că pierderile de culturi în absența produselor pentru protecția culturilor ar varia de la 20% la 60%. De exemplu, aplicarea îngrășămintelor chimice și derivatelor lor pentru culturi precum viță de vie este de o importanță primară.

Așa cum am amintit mai sus, fiecare cultură are nevoie de o gamă diferită de nutrienți în fiecare etapă critică a dezvoltării sale. De exemplu, azotul și fosforul sunt esențiali în primele etape ale creșterii pentru a alimenta rădăcina și dezvoltarea frunzelor, în timp ce zincul și borul sunt importante în timpul înfloririi.

Culturile de cereale folosesc substanțe nutritive pentru creștere, mutându-le progresiv de la rădăcini, frunze și tulpini înainte de moartea și recoltarea bobului.

Pomii fructiferi au cerințe diferite față de culturile de câmp. Acestea pot păstra nutrienți precum azotul în trunchiul, ramurile și frunzele lor și apoi le redistribuie în punctele cheie în timpul ciclului de creștere. Cu toate acestea, este important să furnizăm copacilor substanțele nutritive ce au fost îndepărtate odată cu fructele recoltate, dar și substanțele care sunt critice pentru creștere.

Culturile de seră însă, au poate cea mai mare nevoie de precizie nutrițională. Căpșunile, salata sau fructele de cea mai bună calitate necesită un “regim alimentar” constant și echilibrat. Prin urmare, cultivatorii controlează adesea creșterea culturilor într-un mediu protejat de schimbarea solului și a condițiilor meteorologice.

În toate situațiile, este important ca selecția de îngrășăminte să corespundă nevoilor culturii. Cunoașterea cantităților exacte de nutrienți din îngrășământul mineral facilitează, de asemenea, planificarea procesului de agricultură. Îngrășămintele care conțin substanțe majore, secundare și micronutrienți sunt acum disponibile pe scară mai largă agricultorilor. Plantele care cresc în sol cu deficiențe nutritive și nefertilizate vor fi adesea mai mici și vor crește mai lent decât plantele din solul sănătos.

De ce sunt importante îngrășămintele pentru oameni?

Când mâncăm grâu, mere, cartofi sau alte plante, nutrienții din solul fertilizat sunt transferați în corpul nostru. La fel se întâmplă dacă mâncăm carne care provine de la animale, care la rândul lor au mâncat plante cu aceiași nutrienți. Astfel, cu îngrășămintele de la regalfermierul.ro cultivatorul poate asigura satisfacerea nevoilor de nutrienți, creșterea și calitatea culturilor. Acest lucru oferă randamente ridicate și profituri ridicate prin utilizarea de îngrășăminte de înaltă calitate.Din ce face bani noul iubit al Andreei Bălan. E putred de bogat
Libertatea
Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
20:00 Fotbal, Cupa României
FCSB - Dinamo
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Premier League
Manchester City - Newcastle
Eurosport
20:30 Fotbal, Serie A
Genoa - Napoli
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:30 Fotbal, Serie A
Fiorentina - Cagliari
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
20:30 Fotbal, La Liga
Getafe - Villareal
Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
22:15 Fotbal, Premier League
Brighton - Liverpool
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Roma - Parma
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
22:45 Fotbal, Serie A
Atalanta - Sampdoria
Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
23:00 Fotbal, La Liga
Barcelona - Espanyol
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
Program TV complet

Liga 1