Articol de GSP - Publicat duminica, 14 mai 2017 18:11

Gică Hagi a explicat pentru blogul danielnanu.ro filosofia și secretele Academiei de la Ovidiu și a vorbit despre importanța proiectului Next 11.

E duminică spre prânz. Peste Hagi și Viitorul au trecut o seară mare și o noapte grea. În baza de la Ovidiu e forfotă. Una din grupele de juniori dispută un meci din Liga Elitelor. Într-una din loje, Gică Hagi! Râde când vede că mă mir, apoi continuă pe tot de reproș: ”Hai, mă, voi nu mă cunoașteți?”.

 – Gică, poți compara momentul câștigării titlului cu vreunul din cariera de jucător?
– Nu, sunt două lucruri complet diferite. Am avut multe momente mari ca jucător, dar nu le pot compara, sunt chestii diferite.

„Am crezut că putem deveni campioni când am câștigat sezonul regulat”

 – Nu te văd exuberant. Suntem, totuși, a doua zi după câștigarea campionatului.
– Sunt obosit, am stat până dimineață. Eu nu sunt obișnuit să pierd nopțile, la mine se cunoaște o noapte pierdută.

– Care a fost momentul în care ai crezut că puteți deveni campioni?
– Când am câștigat sezonul regulat. Eram pe primul loc înaintea play-off-ului și normal că dacă eram pe primul loc ne-am gândit să rămânem acolo. Era o performanță să câștigi prima parte cu un buget care e de fapt, de play-out! De play-out, reține!

Ce a învățat Hagi de la marii săi antrenori

 – Ce înseamnă această performanță?
– Ne obligă la mai mult. Pretenții, atenția față de noi cresc. Lumea fotbalului, suporterii, voi, media, toți ne veți analiza ca pe o campioană. Iar de la o campioană pretențiile sunt mari.

– Până unde crezi că veți merge în Liga Campionilor?
– E devreme. Ne vom pregăti, ne vom întări. Vedem cum. Importantă e munca.

– Nu folosești prea des acest cuvânt?
– De-loc! De-loc! Munca e totul. În fiecare zi eu muncesc și învăț. Eu de la fiecare dintre marii antrenori pe care i-am avut am învățat câte ceva. De la Cruyff am învățat cum se fac lucrurile, de la simplu la complicat. Cel mai greu e să le faci pe alea simple. De la nea Imi am învățat că-i plăceau jucătorii cu personalitate. Și cei tehnici. Mircea Lucescu știa totul. Atent și la echipă, în ansamblu, dar și la fiecare în parte. În detaliu! Era informat, analiza, studia. A, și am mai învățat cum se promovează jucătorii tineri. Nea Puiu ne trata pe toți la fel. La fel! Cu aceeași seriozitate. Fatih Terim era ambițios, asta transmitea echipei. A, să nu-l uit pe nea Marcel Pigulea, de la lotul de juniori. Mi-a luat banderola când am greșit. Mi-a luat-o și i-a dat-o lui Țârlea.

 200 de jucători din Constanța, 66 din afară

 – A trecut doar o zi de la cucerirea titlului, ai mai și petrecut, iar azi de dimineață ești la stadion la un meci de juniori.
– Băi, Daniele, nu mă cunoașteți? Asta e munca mea, asta e meseria mea. E ceva normal. Trebuie să știu totul.

– Urmărești toți jucătorii?
– E, toți! Am aproape 300. Din Constanța 200, iar 66 din afară. La cei din afară plătim tot: cazare, școală, mâncare. De la 7 la 12 ani facem cantitate. Volum. Să joace copiii, să joace din plăcere. De la 13 ani, vrem calitate. Din două grupe de vârstă, selecționăm cei mai buni jucători pe posturile lor și facem o singură echipă, 22 de jucători.

Hagi și proiectul Next 11

– Te-ai gândit în 2008, când ai înființat Academia, că se va ajunge aici? Mă refer la stadion, la performanțe, la terenuri…
– De când m-am retras din cariera de jucător mă gândeam cum să o fac. Bine, lucrurile au venit treptat. Am acumulat, și din punct de vedere managerial, chiar dacă eu sunt pe partea tehnică. Nu uita că am plecat de la un jucător care a confirmat, Chițu, născut în 1991, iar acum grupa de juniori under 19, cea care a participat în Youth League, să aibă 10-11 jucători care au confirmat. E generația care i-a dat pe Ianis, pe Coman, pe Casap, pe Dumitrescu și pe Ciobanu.

– Ce a însemnat acel proiect Next 11?
– A plecat de la o idee de-a mea, ca după 2020, echipa națională să fie alcătuită din jucătorii de la Academie. Pepsi, unul dintre partenerii noștri, a venit cu brandul acesta Next 11 și uite că treaba merge. Rezultatele se văd, le vedeți și voi. Proiectul e în grafic, jucătorii sunt la loturile naționale, câți vor ajunge la echipa mare, vom vedea. În ultimii 5 ani, suntem campioni la juniorii mari. Cinci ani consecutivi, e unic!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”