GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

La ce varsta poti da de permis categoria B? Pasi pentru obtinerea permisului de conducere

Articol de GSP - Publicat marti, 29 noiembrie 2022 17:56 / Actualizat marti, 29 noiembrie 2022 17:56

Ești pe cale să împlinești 18 ani? Felicitări! Înseamnă că ești cu un pas mai aproape să poți obține independența, dar și responsabilitatea de adult după care râvnești de atât timp. Conform legii, vârsta minimă pentru a obține permisul de conducere este de 18 ani, însă tot legea specifică și faptul că înscrierea la școala de șoferi se poate face înainte de majorat.

Deci? La ce varsta poti da de permis categoria B? Te invităm să afli în rândurile ce urmează care este vârsta minimă la care poți începe școala de șoferi și când poți da de permis de conducere pentru un autovehicul cu masă de cel mult 3.500 kg.

Dacă îți dorești să obții permisul de conducere pentru categoria B, te invităm să rămâi alături de noi până la finalul articolului. Am pregătit pentru tine un ghid scurt cu cei mai importanți pași pentru obținerea permisului pentru tinerii cu vârsta minimă de 18 ani.

La ce varsta poti da de permis categoria B?

Legal, poți susține examenul auto pentru obținerea permisului de conducere în momentul în care ai vârsta de 18 ani împliniți. Însă, până la susținerea examenului, va mai trebui să parcurgi câțiva pași extrem de importanți.

În primul rând, trebuie să îți alegi școala de șoferi și instructorul care urmează să te pregătească. Imediat după va trebui să susții probele incluse în școlarizare (proba teoretică, dar și practică) pentru a primi acordul de a te înscrie la examenul auto. Nu în ultimul rând, trebuie să întocmești dosarul auto pentru înscrierea la examen și abia apoi poți susține testul pentru a obține permisul de conducere.

Așadar, la întrebarea la ce varsta poti da de permis categoria B, răspunsul este: poți începe școala de șoferi la vârsta de 17 ani și 9 luni, adică cu 3 luni înainte de împlinirea vârstei legale, dar poți da testul auto doar la vârsta minimă de 18 ani.

Pași de urmat pentru a obține permisul de conducere

A învăța să conduci este un proces captivant, dar fără o îndrumare potrivită poate să fie destul de dificil și chiar înfricoșător. Obținerea dreptului de a șofa este etapa pe care mulți dintre tinerii de astăzi o așteaptă cu nerăbdare pentru că sunt dornici să experimenteze libertatea de a putea conduce oriunde și oricând.

Pentru a lua permisul de conducere există câțiva pași pe care trebuie să îi parcurgi în mod etapizat. În cele ce urmează îți vom prezenta pe scurt ce trebuie să faci concret pentru a putea lua permisul și dreptul de a șofa pe drumurile publice.

1. Alege o școala de șoferi și un instructor auto

La ce varsta poti da de permis categoria B? Pasi pentru obtinerea permisului de conducere

În București există multe școli de șoferi din care poți alege unde să îți începi cursurile. Însă, găsirea celei mai bune școli pentru tine poate fi dificilă, fiindcă dincolo de informația pe care o vei afla urmând cursurile de conducere, trebuie să rezonezi și cu persoana care te va învăța propriu-zis să conduci.

Este important să faci cercetări și să iei în considerare toate opțiunile tale înainte de a lua o decizie. Dincolo de școala de șoferi, instructorul auto este persoana care te va îndruma pe toată perioada ciclului de învățare. Este esențial să alegi o persoană în prezența căreia să te simți confortabil și încrezător la volan.

Un instructor grozav îți va împărtăși cunoștințele în așa manieră încât să îți facă plăcere să te afli la orele de condus. Mai mult decât atât, îți va transmite încrederea că poți deveni un șofer bun și responsabil.

Școala de șoferi TEO (vreaupermis.ro) înțelege nevoia fiecărui nou cursant de a se simți încrezător la volan și stăpân pe situație. Instructorii școlii TEO pregătesc viitoarea generație de șoferi responsabili și capabili să facă față oricărei provocări întâlnite în traficul cotidian.

2. Susține examenul psihologic

Scopul examenului psihologic este de a testa vigilența, timpul de reacție, coordonarea și eficiența perceptivă a viitorilor conducători auto. La ce te poți aștepta? Acest examen este împărțit pe două tipuri de probe: teste psihologice creion-hârtie și probe de reactivitate.

Susținând acest examen vei afla nivelul de atenție concentrată și distributivă, îți vei testa memoria topografică și echilibrul emoțional în situații de stres. Așadar, în funcție de performanțele tale, la finalul testului îți vei conștientiza propriile capacități și limite. Imediat după susținerea și trecerea examenului, ți se va elibera și avizul psihologic.

3. Urmează cursurile de legislație auto

O parte importantă a pregătirii tale ca viitor șofer stă în lecțiile de legislație auto pe care le vei urma în cadrul școlii de șoferi. Fiecare lecție a acestui curs te va pregăti să înțelegi rolul semnelor de circulație și cum trebuie să procedezi optim în trafic. Cursul este predat de un profesor special de legislație și de instructorii atestați ai școlii.

4. Treci cu brio de testul auto impus de școala de șoferi

Înainte de a fi admis la cursurile de pregătire auto, viitorii șoferi trebuie să treacă printr-un test preliminar similar cu proba scrisă de la examenul auto. Testul este alcătuit din 26 de întrebări, iar pentru a promova și trece la etapa de pregătire, trebuie să răspunzi corect la cel puțin 16 întrebări.

5. Urmează cursurile de pregătire auto

Cea mai importantă etapă a procesului prin care vei lua permisul de conducere este partea de pregătire auto. Perioada de pregătire este delimitată în funcție de categoriile de permis de conducere.

Așadar, pentru A și B este nevoie să susții cel puțin 30 de ore de condus, în schimb, pentru categoria C vor fi necesare 54 de ore. Pentru aceia care doresc să obțină permis de conducere pentru categoria CE timpul necesar pregătirii este de minimum 14 lecții a câte o oră.

6. Pregătește actele necesare pentru examenul auto

O dată ce ai finalizat pregătirea teoretică, dar și practică în cadrul școlii de șoferi, împreună cu instructorul tău vei avea de pregătit dosarul cu acte necesare pentru înscriere la examen. O parte din actele necesare vor fi pregătite de școală, în timp ce pe restul trebuie să le pregătești chiar tu.

Actele eliberate de școala de șoferi după finalizarea pregătirii:

  • Fișa de școlarizare semnată de directorul școlii, de secretar și de îndrumătorii cu care ai făcut pregătirea, adică de profesorul de legislație și de instructorul tău. Pe verso se trece avizul unității medicale care a eliberat fișa medicală pentru înscrierea la școala de șoferi
  • Cererea de examinare

Actele pe care trebuie să le pregătești pentru examen:

  • Cererea de înscriere la școala de șoferi
  • Carnetul de elev al școlii
  • Avizul psihologic
  • Fișa medicală
  • Cazierul judiciar
  • Copie de buletin
  • Chitanța pentru achitarea taxei de examen
  • 2 fotografii tip

7. Susține examenul auto și obține dreptul de a conduce vehicule auto

Examenul auto constă în două probe: teoretică și practică. Prima este proba teoretică, iar aceasta presupune la fel ca în cazul testului auto impus de școala de șoferi, susținerea unui chestionar de 26 de întrebări de legislație. Diferit față de testul preliminar, la examen trebuie să răspunzi corect la minimum 22 de întrebări pentru a promova.

După promovarea părții teoretice a examenului, vei fi programat pentru susținerea probei practice. Aceasta presupune parcurgerea unui traseu și efectuarea manevrelor învățate în cadrul școlii de șoferi în funcție de ceea ce solicită examinatorul.

După promovarea ambelor probe va trebui să achiți taxa de permis de conducere și să faci un drum la DRPCIV pentru ridicarea permisului. Împreună cu chitanța doveditoare și actul de identitate îți poți revendica dreptul de a șofa.

Ești gata să conduci? Înscrie-te pe vreaupermis.ro și ia permisul de conducere auto!

Vrei să iei permisul din prima? Alege cea mai bună școală de șoferi și începe cursurile de pregătire! Școala de șoferi TEO te învață să conduci ca un profesionist și să poți face față cu brio condițiilor de trafic. 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close