GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Micile plăceri vinovate: cum ne ajută să avem o stare de spirit mai bună

Articol de GSP - Publicat vineri, 29 octombrie 2021 17:18 / Actualizat marti, 02 noiembrie 2021 10:32

Acel serial despre care știi că nu este prea bun, dar cu toate acestea nu poți să închizi televizorul. Acea carte care nu te solicită intelectual, dar pe care abia aștepți să o citești. Acele dulciuri despre care știi că au prea multe calorii, dar pe care le devorezi în timp ce te uiți la un film. Paharul cu alcool pe care îl bei în timp ce te uiți la un meci. Toate acestea pot intra la categorii mici plăceri vinovate și, cu toate că sunt considerate pierdere de timp sau dăunătoare pentru sănătate, de fapt sunt foarte benefice pentru bunăstarea noastră, dacă sunt consumate cu moderație.

Să iei o pauză și să te bucuri de anumite activități care nu te solicită din punct de vedere intelectual poate avea beneficii la nivel psihic. Organismul uman are nevoie de repaus, iar acele lucruri simple, pe care le poți considera plăceri vinovate, te ajută să faci față factorilor stresanți, să adopți o atitudine pozitivă și să găsești soluții la problemele existente, sunt de părere mai mulți specialiști în comportamentul uman, citați de New York Times.

Beneficiile plăcerilor vinovate pentru organism

Deși micile plăceri vinovate sunt considerate dăunătoare, consumate cu moderație pot avea beneficii semnificative asupra sănătății.

Dulciurile

De exemplu, ciocolata este consumată, de multe ori, cu sentimentul de vinovăție. Un studiu din 2014 a arătat că femeile care au asociat consumul de ciocolată cu o reușită au avut mai mult succes în a-și menține greutatea, în comparație cu cele care s-au simțit vinovate. Acestea au întâmpinat numeroase probleme, printre care o imagine de sine nesatisfăcătoare, sentimentul de neputință sau pierdere a controlului, precum și dificultăți în a-și menține greutatea corporală.

Cheia pentru inversarea efectelor negative pe care pofta pentru dulciuri o are asupra organismului este să nu asociem consumul cu vinovăția. O relație sănătoasă cu produsele alimentare care ne plac ne ajută să învățăm să le consumăm cu moderație și să nu regretăm alegerile făcute.

Alcoolul

De asemenea, consumul de alcool poate fi considerat o plăcere vinovată. Fie că bei bere artizanala (bere craft), whisky, vin sau rom, este important să te bucuri de alcool atunci când simți nevoia, însă în cantități moderate, astfel încât să nu regreți alegerile făcute. Multă vreme, consumul de alcool a fost considerat un viciu și erau mereu evidențiate efectele negative asupra organismului. Însă, studiile din ultimii ani au evidențiat că, dacă este consumat cu moderație, alcoolul poate avea numeroase beneficii, printre care protejarea creierului împotriva demenței și a declinului cognitiv, menținerea sub control a colesterolului și diminuarea riscului de a dezvolta anumite boli, precum diabetului. Așadar, consumat cu moderație, alcoolul poate avea numeroase beneficii asupra stării fizice și psihice.

Preferințele pentru petrecerea timpului liber

Nu în ultimul rând, filmele și serialele pe care le urmărim sau cărțile pe care le citim nu determină cine suntem. Cu toate că există anumite preconcepții despre categoriile de persoane care se uită la un talk-show, de exemplu, care s-ar adresa celor cu studii medii, în vreme ce documentarele sunt destinate celor cu studii superioare, este important să ai activități care te relaxează, fără să ții cont de stereotipuri.

Așadar, așa zisele plăceri vinovate pot contribui foarte mult la bunăstarea oamenilor, îmbunătățind starea fizică și psihică, atât timp cât sunt consumate cu moderație.

Sursă foto: Unsplash

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close