GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ministerul Muncii vrea să dea avize pentru încă 100.000 de muncitori străini în 2022

Articol de GSP - Publicat miercuri, 19 ianuarie 2022 15:34 / Actualizat miercuri, 19 ianuarie 2022 15:34

Ministerul muncii a propus pentru 2022 să acorde vize pentru 100.000 de lucrători străini care sunt admiși acum pe piață, cu scopul de a acoperi deficitul de forță de muncă ce a fost înregistrat în domenii cum ar fi construcțiile de clădiri, cele de drumuri, restaurantele și transporturile rutiere, hotelurile și panificația. Datele care au fost înregistrate de către Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă dovedesc faptul că, în perioada ianuarie – august 2021, existau 264983 locuri de muncă vacante. Dintre acestea, 50924 erau declarate repetat de angajatori pentru ca nu au fost coupate, conform comunicatului de presă citat de Agerpress. Dacă și tu te confrunți cu o astfel de problemă, vestea bună este că poți apela acum la o agenție recrutare forță de muncă și aceasta te va ajuta să obții muncitorii de care ai nevoie. 

Se majorează numărul de avize

Conform declarațiilor făcute, se pare că Guvernul urmează să majoreze anul viitor numărul de avize care sunt acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători. Acest lucru nu înseamnă că 100.000 de luctărotir vor veni în România, ci că toți angajatorii din țară vor putea să apeleze la resursele umane din străinătate, în cazul în care nu găsesc angajați români, astfel încât afacerile lor să nu se blocheze. Decizia economică este firească și prioritatea este reprezentată de dezvoltarea economică.

În anul acesta a crescut foarte mult numărul de adeverințe solicitate de angajatori agențiilor teritoriale ale Anofm, care erau necesare pentru a se obține avizele eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor aflați pe teritoriul României.

Prin urmare, în perioada ianuarie – august 2021, se pare că, în conformitate cu datele prezentate, firmele au solicitat eliberarea de adeverințe pentru aproximativ 83338 locuri de muncă vacante pentru care nu exista forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România. 

Conform legii, muncitorii străini pot fi încadrați în țara noastră doar dacă au aviz. Mai exact, angajatorul trebuie să depună anumite diligențe pentru ca un cetățean român să ocupe postul vacant. În cazul în care acesta nu apare, postul poate fi ocupat de un cetățean al unui alt stat membru UE sau dintr-un stat care este în Spațiul Economic European. În cazul în care nici așa anagajatorul nu are succes, se va aștepta un cetățean al Confederației Elvețiene sau un străin care are drept de ședere pe termen lung în România. 

Numărul de noi lucrători străini care sunt admiși se va stabili în fiecare an prin decizia Guvernului în urma propunerii Ministerului Muncii și protecției sociale. Pentru anul 2021 spre exemplu, a fost stabilit pentru început un contingent de 25000 de luctători străini nou admiși pe piața forței de muncă. Acest număr a fost suplimentat ulterior la 50.000 printr-o nouă decizie a Guvernului adoptată în luna august a anului acesta.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează