GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Petreci mult timp în fața laptopului? Iată care este postura corectă la birou!

Articol de GSP - Publicat marti, 16 august 2022 14:40 / Actualizat marti, 16 august 2022 14:40

Știm cu toții că munca zilnică, petrecută la birou, în fața unui calculator, nu este deloc benefică pentru organism, cu precădere pentru ochi, mâini (sindrom de tunel carpian) și coloana vertebrală. 

Un punct important este faptul că statul prelungit pe scaun crește presiunea aplicată discurilor dintre vertebre. De asemenea, este important de menționat că poziția șezut aduce și probleme ale membrelor inferioare, dat fiind că gravitația tinde să crească presiunea sângelui în picioare și îngreunează întoarcerea lui către inimă.

Medicii recomandă să nu stai prea mult în aceeași poziție, să îți iei pauze la fiecare oră petrecută pe scaun, pentru a te plimba în birou și a-ți dezmorți mușchii. De asemenea, și scaunul pe care stai așezat este foarte important. Se recomandă scaunele ergonomice, cu spătare lombare, ajustabile, astfel încât tălpile să stea pe podea. În cele mai multe dintre cazuri, durerile de spate sunt cauzate de postura incorectă pe scaun.

De ce trebuie să acorzi atenție poziției capului?

Capul stă rezemat pe coloana vertebrală, nu pe tetiera scaunului. Cui nu i s-a întâmplat ca după câteva ore petrecute pe scaun să resimtă dureri la nivelul coloanei vertebrale? Capul plecat pe spate sau spre piept activează anumiți mușchi ai gâtului, care îi poate obosi. 

Ca să nu ai probleme cervicale se recomandă ca monitorul laptopului să fie la nivelul ochilor, astfel încât să nu fie necesare mișcări suplimentare pentru a privi ecranul. Totodată, pentru sănătatea ochilor este recomandat ca luminozitatea și contrastul monitorului să fie la un nivel optim. 

De ce nu este bine să stai picior peste picior la birou?

În această poziție, coloana vertebrală nu stă dreaptă, iar mușchii pelvisului tind să se întindă prea mult. Cele mai comune dureri de care poți suferi din cauza muncii la birou sunt durerile de umăr, cervicale, de coate, antebrațe, mâini și palme. Totodată, pauzele sunt importante pentru că în caz contrar mai poți suferi și de înțepături repetate în zonele menționate. 

Cum să utilizezi laptopul pentru a nu avea probleme de sănătate?

Una dintre cele mai mari probleme ale unei persoane care desfășoară o muncă sedentară este vulnerabilitatea coloanei vertebrale. Lăsată netratată poate conduce la apariția unor afecțiuni mai grave, pentru care poate fi necesară chiar o intervenție chirurgicală. O bună metodă de a evita aceste probleme poate fi prin purtarea unor corsete lombarela locul de muncă. 

În ceea ce privește laptopul, acesta a fost creat pentru mobilitate, ceea ce contravine principiilor ergonomiei. Deși poate părea cool este mai bine să eviți să lucrezi cu laptopul în poală, dat fiind presiunea pe care poziția o exercită asupra spatelui.

Atunci când lucrezi la laptop este indicat ca ecranul să fie poziționat la nivelul ochilor. Display-ul trebuie să aibă o diagonală mare, astfel încât să nu îți forțezi ochii. Nu uita să îți iei pauze regulate, la fiecare 45-50 de minute, unde poți face exerciții de stretching. 

De ce nu este indicat să lucrezi cu laptopul pe genunchi?

Conform ultimului studiu, apărut în Revista Academiei Europene de Dermatologie, lucratul cu laptopul în poală poate cauza dermatita de căldură, dat fiind că microprocesoarele calculatorului pot emana temperaturi de 40-5- de grade Celsius. 

Același studiu relevă faptul că bărbații care lucrează cu laptopul în poală au un risc crescut de infertilitate. Căldura excesivă din zona genitală afectează producția de spermă, fapt ce conduce la apariția infertilității, de cele mai multe ori, ireversibilă. 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează