GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Pregătirea lemnelor de foc pentru iarnă: 4 ponturi

Articol de GSP - Publicat marti, 25 mai 2021 16:06 / Actualizat miercuri, 26 mai 2021 16:08

Pregătirile pentru iarnă nu înseamnă doar izolarea caselor sau protejarea culturilor din grădină, ci și pregătirea lemnelor pentru foc, pe care le vei utiliza pentru încălzire. Dacă vrei să afli cum să treci mai ușor de iarnă, având pregătite lemnele pentru foc, iată câteva ponturi care să te ajute să te organizezi cât mai bine.

Alege unelte de calitate pentru tăierea lemnului

Indiferent de tipul lemnului pe care urmează să îl achiziționezi, este recomandat să cumperi uneltele necesare pentru pregătire și tăiere. Fierăstraiele și drujbele sunt cele mai eficiente soluții. 

Va trebui să ai grijă la uneltele alese, să alegi drujbe de calitate, care să îți permită să tai lemnele indiferent de dimensiune. Poți alege drujbe cu alimentare electrică sau drujbe pe benzină, în funcție de nevoile tale. Esențele de lemn variază, așa că va trebui să îți achiziționezi o drujbă cu putere suficientă de tăiere dacă vrei să dea randament optim în timpul operațiunii. Nivelul de efort pe care îl depui dacă alegi o drujbă pe benzină este unul scăzut. Acestea au un motor mai puternic, ceea ce îți permite să tai lemnele mai rapid, fără să fie nevoie să aplici o presiune mare.

Alege esențe de lemn de calitate

Lemnul pe care îl vei folosi pentru încălzire trebuie să respecte câțiva parametri optimi de utilizare. Lemnul trebuie să fie uscat, deoarece lemnul ud, verde, nu va reuși să întrețină arderea. 

Esența lemnului este cea care dictează timpul de ardere și randamentul termic. Lemnul de esență tare întreține mai bine arderea și oferă un randament termic mai mare, în vreme ce lemnul de esență moale va necesita întreținere constantă a arderii (adică un consum mai mare), deoarece acesta arde mult prea repede. 

Acordă atenție depozitării lemnelor și a sculelor

Lemnele vor avea nevoie de un spațiu uscat în care să fie stocate. Poți avea în vedere construirea unui hambar sau a unei magazii speciale pentru lemne, având însă grijă să nu depozitezi și alte lucruri în acel spațiu. Sculele se vor depozita separat, bine curățate, astfel încât să le poți folosi la nevoie. 

Va trebui ca imediat după tăierea lemnelor să le lași să se usuce în mod natural, ferind bucățile de lemn de expunerea solară directă. Acest lucru conduce către o uscare prematură a fibrei și la scăderea conținutului natural de apă pe care trebuie să îl aibă lemnul.

Cum se taie lemnele în mod corect?

Tăierea lemnului trebuie să respecte anumite condiții, iar una dintre cele mai importante este cea referitoare la mărimea lemnelor necesare pentru foc. Este important să iei în calcul faptul că lemnele vor trebui așezate în boiler, sobă sau șemineu, iar aceste zone au dimensiuni predefinite. Tăierea incorectă a lemnului, la dimensiuni care depășesc această capacitate va conduce la o folosire deficitară a elementelor de încălzire și la consumuri mai mari. Pentru a evita acest lucru ar trebui să măsori în prealabil dimensiunile necesare pentru ca mai apoi, folosind un motofierăstrău, să te ocupi de dimensionarea corectă a lemnului.

De asemnea va trebui să îți amenajezi o zonă specială pentru tăierea lemnului, ferind atât lemnul, cât și uneltele, de umiditate ridicată, de apă și îngheț. Lemnul înghețat nu va mai putea fi utilizat în mod corect, iar procesul de ardere va fi îngreunat de conținutul mare de apă din structura fibrelor de lemn. 

Cu siguranță este util să îți pregătești din timp lemnele pentru iarnă, mai ales în condițiile în care lemnul are nevoie de o perioadă de minim șase luni pentru uscare înainte de a putea fi utilizat pentru ardere. 

Tot ce trebuie să faci pentru a te bucura de aceste performanțe ale lemnului este să alegi lemn de calitate, unelte special create pentru aceste tipuri de prelucrări ale lemnului și să depozitezi în mod corect această resursă naturală cu adevărat prețioasă pentru asigurarea unui confort termic ridicat. 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează