GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Real Madrid împlinește azi 121 de ani: descoperă poveștile “galacticilor” cu fotbalul românesc! Știai că poți să vezi la București tricourile lui Hagi și Ronaldo de la Real Madrid?

Articol de GSP - Publicat luni, 06 martie 2023 15:20 / Actualizat luni, 06 martie 2023 15:28

Pe 6 martie 1902 s-a fondat oficial Madrid Football Club, în denumirea vremii, după ce cu doi ani mai vreme Julian Palacios alături de frații Juan și Carlos Prados se rupseseră asociația fotbalistică madrilenă Sky Football și creaseră propria entitate. Palacios avea să fie primul președinte din istorie al lui Real, frații Prado aveau să îi urmeze în funcție.

Doar Dinamo și FC Argeș au învins Realul!

La 121 de ani de istorie, Real Madrid privește de sus fotbalul european, cu 14 trofee de Cupa Campionilor și Liga Campionilor în palmares, în vreme ce AC Milan (Italia) se află pe poziția secundă în top, cu doar 7 trofee.

Trecutul și prezentul glorios al Realului în competițiile continentale compun o istorie spectaculoasă, din care românii nu putea lipsi! De șase ori formațiile noastre de club s-au confruntat cu Real Madrid în dueluri oficiale, în total 12 meciuri. Singurele echipe care se pot mândri cu victorii în fața “galacticilor” sunt Dinamo și FC Argeș, în vreme ce FC Baia Mare și Poli Timișoara au smuls, fiecare, o remiză!

Primele puncte în istorie, sub semnul lui Dobrin

Cronologic, primele trei întâlniri ale fotbalului nostru cu Real Madrid vin din Cupa Campionilor Europeni a anilor 1960-70. Dinamo București, antrenată de Traian Ionescu și cu Datcu, Ion Nunweiller, Pârcălab sau Frățilă în teren a “deschis balul” în 1963. A fost 1-3 la București și 3-5 pe Santiago Bernabeu, în fața unor spanoli uluitori la care jucau Amaro, Evaristo, Puskas, Gento ori Di Stefano!

  • 3-1 a fost scorul finale Cupei Campionilor 1964 dintre Inter Milano și Real Madrid, în sezonul când spaniolii au eliminat pe Dinamo

În 1972, Argeșul lui Halagian și Dobrin produce “minunea”: 2-1 la Pitești, goluri Dobrin din penalty și Prepurgel pentru ai noștri, iar Zoco și Castillana, plus antrenorul legendar Miguel Munoz s-au întors la Madrid nedumeriți! A fost 3-1 la retur, dar după 1-1 la pauză și golul final venit în minutul 87, pe un Santiago Bernabeu cu 60.000 de suporteri.

Victoria de palmares a “câinilor” și remiza incredibilă din Maramureș

În 1975, Dinamo devine a doua echipă românească “aptă” să fure puncte Realului, deși doar unele de palmares. După 4-1 în Spania, Realul cu Camacho, Netzer, Breitner și Del Bosque a venit liniștit la retur și a pierdut 0-1. La “câinii roșii” pregătiți de Dumitru Nicolae “Nicușor” jucau Cheran, Custov, Dumitrache, Dudu Georgescu, Radu Nunweiller, Mircea Lucescu (autorul golului de pe Bernabeu) și Alexandru Sătmăreanu, marcatorul victoriei de la București.

  • 50.000 de suporteri au fost pe stadionul “23 August” la reuturul lui Dinamo cu Real din 1975, deși românii pierduseră clar în tur

În ultimul duel până la Revoluția din 1989 am avut ca reprezentantă revelația FC Baia Mare, de data asta în Cupa Cupelor, turul I. Realul terminase La Liga în 1982 pe locul 3 și cucerise Cupa Spaniei, în vreme ce maramureșenii disputaseră finala Cupei României, pierdută cu Dinamo. 

Trupa lui Paul Popescu era în Divizia B! Și chiar și-așa, în tur a fost 0-0 la Baia Mare, rezultat excepțional! Koller, Marin Sabău, Rosznay și Lucian Bălan remizau cu Real Madrid pregătită de Di Stefano! La retur a fost 5-2 pentru iberici, dar Baia Mare a deschis scorul în minutul 12!

Poți să vezi cu ochii tăi tricourile lui Hagi și Ronaldo de la Real Madrid!

Până la ultimele două confruntări românești cu Real Madrid în cupele europene, avem un moment de gală. Pe 27 iunie 1990, stelistul Gică Hagi devine primul fotbalist român (și singurul până azi!) tansferat de Real! Avea să joace două sezoane în Spania, marcând 20 de goluri în 88 de partide pentru madrileni. A cucerit Supercupa Spaniei și a rămas în memoria fanilor mai ales cu un hattrick pe Bernabeu contra celor de la Athletic Bilbao și cu un gol de la 40 de metri împotriva Osasunei. 

Știai că tricoul lui Hagi de la Real Madrid este la București și poți să îl vezi cu ochii tăi? În Centru Vechi, pe Gabroveni 24, este Muzeul Fotbalului unde te așteaptă la loc de cinste tricoul cu numărul 10 purtat de “Rege”.

  • 273 de exponate unice te așteaptă în Muzeul Fotbalului București, iar colecțiile se reînnoiesc periodic!

Mai mult decât atât, Muzeul Fotbalului a pregătit o colecție specială dedicată aniversării de 121 de ani a Realului unde poți descoperi printre altele tricoul lui Ronaldo de la Real Madrid sau cel cu autografele marilor fotbaliști Raul, Mijatovic ori Van Nistelrooy!

Epilog la Timișoara plus autogolul lui Nicoliță

Aventurile românești în Europa contra magicului Real se încheie cu o dublă din Cupa UEFA programată în 1992, când Poli Timișoara a reușit o remiză de aur pe Bega, 1-1, pierzând însă 0-4 la retur, și cu cele două partide din grupele Ligii Campionilor 2006/2007, când Steaua la acea vreme se înclina 1-4 pe Ghencea și 0-1 pe Bernabeu.

Timișorenii antrenați de Jackie Ionescu îi aveau în echipă pe Csik, Stoicov, Rosenblum, Cuc (marcatorul golului de acasă) în vreme ce Realul lui Benito Floro îi alinia pe Sanchis, Hierro, Butragueno sau Luis Enrique, viitorul selecționer al Spaniei.

  • 8 trofee Liga Campionilor a câștigat Real Madrid de la duelul cu timișorenii și până azi, alături de 5 Supercupe continentale și două Cupe Intercontinentale

În “șocul” roș-albaștrilor, la București a marcat Vali Badea pentru formația pregătită atunci de Cosmin Olăroiu. Pe teren au fost Goian, Ghionea, Dică, Boștină sau Thereau versus poate una din cele mai sclipitoare garnituri ale Realului din istorie. 

Fabio Capello se baza pe Casillas, Ramos, Beckham, Robinho, Ronaldo, Roberto Carlos, Raul, Van Nistelrooy, Cannavaro! Cu toate acestea, pe Bernabeu, românii au fost aproape să scoată un uluitor 0-0, însă autogolul lui Nicoliță din minutul 70 a închis practic partida.

Cine rămâne în Superligă, cine pică în Liga 2 » CALCULE la retrogradare în timp real

Nu se mai ascund » Fostul fotbalist al Rapidului se iubește cu mama unui titular din Superliga


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează