GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Recomandări de cărți fantasy: 7 autori ce văd lumea din jur cu alți ochi

Articol de GSP - Publicat miercuri, 19 mai 2021 12:13 / Actualizat vineri, 21 mai 2021 12:14

Oameni învățați (scriitori, jurnaliști, profesori) încă dezbat problema importanței fanteziei în viața noastră. S-a întâmplat cam așa: oameni mari, la un moment dat în decursul evoluției lor, au dat de gustul poveștilor. Și nu numai că s-au pus cu sârg pe citit povești pentru adulți, dar le-au mai transformat și în filme. Rezultatul este ceea ce vedem noi astăzi: o mână de autori foarte talentați care au scris povești fantastice transpuse apoi în filme, și mulți alți scriitori tineri care încearcă să pătrundă în această lume populată deja de titani într-ale scrisului. 

Întrebarea totuși rămâne. De ce genul fantasy are astăzi un succes atât de mare? Nu există un răspuns, putem doar specula. Poate pentru că și oamenii mari au nevoie, din când în când, să li se amintească faptul că binele învinge în orice confruntare cu răul. Sau poate pentru că morala absolută a unei povești nu este aceea că există dragoni, ci faptul că dragonii pot fi înfrânți. Sau poate pentru că noi cu toții vrem, de fapt, să fim cavaleri ai dreptății și să salvăm lumea. 

Oricare ar fi răspunsul, există scriitori de literatură fantasy care fac parte din viața noastră măcar pentru că ne-au ajutat să vedem lumea altfel. Îți spunem numele unora dintre ei în acest articol, fără a avea pretenția că îi numim pe toți cei care ar fi meritat să se afle într-o asemenea prezentare. Trebuie făcută mențiunea că o parte dintre acești scriitori îi găsești în colecția Orange Fantasy, iar Neil Gaiman face parte dintre ei.

Neil Gaiman

Neil Gaiman nu numai că scrie fantasy, dar îi mai și învață pe studenți să scrie fantasy. Dincolo de asta, Gaiman este un împătimit cititor de când a învățat să citească, de pe la 4 ani. Atât de mult i-au plăcut poveștile, atât de mult i-a plăcut J.R.R. Tolkien, încât s-a apucat de scris. Despre seria Sandman, Stephen King spunea că are „limpezimea basmelor și subtilitățile subversive ale ficțiunii moderne”. Eroii lui Neil Gaiman vin parcă din mitologia antică, mitologia modernă, drama istorică, lumea lor este legendară și de neuitat.       

Margaret Atwood

Margaret Atwood este un caz mai special, fiindcă ea nu se consideră scriitoare de fantasy. Cu toate acestea, lumea pe care o creează este una distopică, plină de fantasme care în anumite condiții pot deveni reale. Lumea pe care o creează Atwood nu este o lume imaginară, este de fapt lumea noastră dacă vom continua să mergem haotic și dacă nu vom înțelege, la timp, pericolele care ne amenință. 

Ray Bradbury

Ray Bradbury a scris nu numai fantasy, ci și science fiction, mystery fiction, horror. Cei mai mulți cititori români îl cunosc însă pentru romanul distopic Fahrenheit 451. Bradbury este atât de important în zona fanteziei moderne încât s-a spus despre el că este responsabil pentru aducerea ficțiunii moderne în mainstream-ul literar. Dacă tot încercăm să facem cunoștință mai de aproape cu planeta Marte, poate ar trebuie să-l citim pe Bradbury ca să aflăm cum s-ar putea coloniza planeta roșie de oamenii care fug de pe Pământ. Cronicile marțiene este o colecție de povestiri fabulos construite.    

George R.R. Martin

Îl lăsăm în această listă pe George R.R. Martin din două motive: a creat foarte multă vâlvă, pe bună dreptate, cu Cântec de gheață și foc. Un al doilea motiv ține de faptul că scriitorul încă mai are de scris. Dar fanii lui ar fi încântați să descopere seria de nuvele care îi are ca eroi pe Ser Duncan cel Înalt și pe scutierul său Egg (un Targaryen de fapt). Discuțiile dintre cei doi și aventurile la care participă sunt memorabile. Și ar mai fi ceva, umorul lui Martin este mai pregnant în această colecție de nuvele (Cavalerul celor Șapte Regate).  

Terry Pratchett

Cărțile lui Terry Pratchett sunt cărți care se înscriu perfect în stilul fantasy, dar acțiunea lor pare reală, pentru că vrăjitoarele, dragonii, piticii, trolii și garguii mișcători reprezintă de fapt tipologii de oameni. Cărțile lui sunt cărți de aventură, sunt pline de umor și se pot citi indiferent de vârstă.  

C. S. Lewis

C.S. Lewis este cunoscut mai ales pentru că a creat acea lume fantastică numită Narnia. Scriitorul i-a influențat pe mulți alți scriitori și este, fără îndoială, unul dintre cei mai îndrăgiți autori pentru copii. Lewis este de vină că unii copii cred astăzi că simpla intrare pe ușa unui șifonier te proiectează într-o lume în care un faun te invită la ceai.  

J. K. Rowling

De pe această listă nu se putea să lipsească cea care l-a creat pe vrăjitorul Harry Potter. Desigur, seria de cărți este atât de renumită în urma filmelor realizate, dar școala Hogwarts și toate acele personaje fantastice Rowling le-a creat. 

Toți acești scriitori nu au scris doar cărți, au creat lumi fabuloase. Sunt cei care au avut curajul să arate cititorilor nu numai că există dragoni, dar că dragonii pot fi înfrânți. Și au mai arătat ceva important, erou nu te naști ci devii, atunci când ajungi în situații excepționale.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează