GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Scule electrice - mic ghid pentru începători

Articol de GSP - Publicat luni, 17 mai 2021 12:34 / Actualizat marti, 18 mai 2021 12:34

Dacă te gândeşti să faci un cadou util şi practic unei persoane care adoră lucrările de bricolaj, cu scule electrice nu poţi greşi! Poate fi vorba despre un burghiu electric cu sau fără fir, despre un fierăstrău pendular multifuncţional, un fierăstrău circular de mână sau alternativ sau chiar o maşină de şlefuit. 

Toate sunt instrumente de lucru versatile şi uşor de folosit care vor creşte eficienţa lucrărilor, dar şi precizia şi fineţea finisajelor.

Burghiul electric

Burghiul electric, cu sau fără fir, este unealta de care ai nevoie pentru a realiza găuri de diverse dimensiuni în metal, lemn, plastic, cărămidă, piatră, beton, tigla sau sticlă. Sunt disponibile diverse tipuri şi lungimi de burghie, astfel încât utilizatorul să poată alege exact ceea ce are nevoie în funcţie de lucrarea pe care vrea să o execute. Astfel, se poate alege un burghiu HSS pentru metal, unul cu biţi plaţi pentru lemn sau unul cu biţi speciali de zidărie pentru găuri în beton. 

Burghiul este fixat într-un dispozitiv de prindere numit mandrină, cu sau fără cheie. Cu cheie este asigurată strângerea corectă şi sigură şi redus riscul de alunecare a biţilor mari, însă fără cheie este mai uşor de utilizat.

Majoritatea burghielor au mandrina de 13 mm, dar se pot găsi şi în varianta de 16 mm. Puterea, cuprinsă între 500 şi 800 de wati este adecvată pentru marea majoritate a lucrărilor necesare într-o casă. 

Burghiul fără fir, pe lângă găurile pe care le poate face în metal, plastic, lemn sau zidărie, se poate utiliza şi ca șurubelniță electrică. Pentru că nu necesită alimentarea la o priză, oferă în plus o libertate mai mare de mişcare.

Fierăstrău pendular multifuncţional

Cunoscut şi sub denumirea de “şoricel”, fierăstrăul pendular multifuncţional se poate utiliza pentru tăierea lemnului, a metalului şi a altor materiale, dacă se alege lama adecvată. Datorită faptului că lamele sunt subţiri şi înguste, unealta permite şi tăierile după profil curbat sau circular în tablă sau alte materiale.

În general, fierăstrăul pendular este folosit pentru a tăia cheresteaua cu o grosime de până la 40 de mm. Viteza variabilă este foarte utilă pentru a începe şi finaliza adecvat tăieturile, fără a deteriora materialul. 

Fierăstrău circular de mână

Fierăstrăul circular de mână este o sculă electrică a cărei putere variază între 1000 şi 1800 de wati. Discul circular cu dinţi cu diametrul de cel puţin 18.4 cm poate tăia cherestea cu grosimea de până la 9 cm. Fierăstrăul circular de mână este un instrument esenţial pentru tăierea foilor de lemn în linie dreaptă. Nu poate realiza tăieturi curbe. Dinţii mari de pe disc asigură viteza de lucru şi uşurează lucrările în lemn. Lamele cu număr mic de dinţi sunt pentru tăieturile rapide dar neregulate, în vreme ce lamele cu număr mare de dinţi asigură tăieturi mai lente, dar mai fine. 

 

Fierăstrău alternativ

Este o sculă electrică utilă pentru tăierea lemnului, a plasticului sau a metalului. Are lama mai mare şi mai lungă decât cea a unui fierăstrău obişnuit. Este un instrument de lucru lung şi subţire şi, pentru un control mai bun, poate fi ţinută cu ambele mâini. Este util pentru a tăia pe lungime cheresteaua la nivelul suprafeţei de lucru, pardoselile, conductele din plastic sau barele din metal. 

Dacă vrei să cumperi un fierăstrău alternativ, alege un model cu puterea minimă de 800 de wati pentru a-l putea folosi şi la tăieturi în secţiuni mai groase. 

Maşina de şlefuit electrică

Şlefuitoarele sunt folosite pentru a netezi suprafeţele din lemn sau metal sau pentru a îndepărta vopseaua. Există două tipuri de maşini de şlefuit:

Maşina de şlefuit cu curea - Este prevăzută cu o curea continua de şmirghel cu buclă şi acţionată de un motor electric. Cureaua se va înlocui periodic şi este disponibilă în diverse dimensiuni de granulaţie. Astfel, se poate găsi în varianta grosieră pentru operaţia de şlefuire iniţială, dar şi în varianta fină pentru finisaje delicate. Pentru că banda rotativă aruncă rumeguşul şi nu apare riscul de înfundare prezent la şlefuitoarele orbitale, aceste scule electrice îndepărtează rapid materialul în surplus. Totuşi, sunt dificil de utilizat în colţuri. Centura poate avea lăţimea de 5, 7.5 sau 10 cm.

Maşina de şlefuit orbital - Foloseşte plăci de şmirghel care sunt antrenate într-o mişcare rotativă circulară pe suprafaţa de lucru. Permite şlefuirea mai în profunzime decât cea cu curea şi se poate utiliza chiar şi în colţuri.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează