GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  

Te-ai gândit vreodată să devii voice over?

Articol de GSP - Publicat marti, 27 octombrie 2020 15:47 / Actualizat marti, 27 octombrie 2020 15:52

S-a întâmplat vreodată să vezi o reclamă, sau să urmărești un promo, iar vocea de pe fundal să te impresioneze în mod plăcut? Fără îndoială că te-ai întrebat cine e persoana din spatele imaginilor, și mai ales, cum a făcut să ajungă acolo. Potrivit Yellow News, meseria de voice over Romania începe să fie din ce în ce mai căutată, așa că de ce să nu îți faci o carieră din ea, dacă te numeri printre persoanele cu un timbru vocal aparte?

Etape de urmat

În România există destul de puține firme care oferă servicii voice over, dar este in domeniu aflat în plină dezvoltare. De aceea, poți începe să lucrezi mai mult cu vocea ta și apoi să vezi dacă nu cumva te potrivești perfect unui astfel de proiect. Dar, înainte de acestea, hai să vedem ce trebuie să faci pentru a deveni voice over România.

Învață să ”jonglezi” cu vocea ta

Poate părea ceva ușor să fii voice over, dar adevărul este că lucrurile sunt ceva mai complicate. Da, nu vei apărea niciodată pe sticlă, cum se spune, dar asta nu înseamnă că trebuie să fii o simplă voce și atât. De fapt, este mult mai dificil să lucrezi doar cu timbrul vocal, pentru că nu poți transmite emoții, sentimente, trăiri și cu ajutorul mimicii. Totul se rezumă la inflexiunile vocii tale. De aceea, urmează niște cursuri de actorie, ia lecții de dicție, ”jonglează” permanent cu vocea ta. Învață cum să-ți controlezi volumul vocii, cum să ai o pronunție clară, cum poți folosi intonația și impostația și multe altele. 

Imită anumite voci speciale

Chiar dacă pare o joacă de copii, să știi că imitatul te ajută să îți modelezi mai bine propria voce și astfel să ajungi să o stăpânești mai bine. De aceea, învață mai întâi cum să imiți un sunet, după care găsește anumite personaje publice, cu trăsături vocale specifice, pe care să începi să le imiți. Exersează mult, până când vei reuși la perfecție. 

Ascultă-ți vocea

Cei care au o firmă de servicii voice over susțin că una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face, ca începător, este să nu îți asculți propria voce. De aceea, înregistrează-te în timp ce faci acele exerciții de dicție, când citești ceva, sau imiți o vedetă. Ascultă cu atenție cum sună vocea ta și vezi unde ar mai fi de lucrat. Poți să citești cu voce tare cât mai mult, pentru că nu doar că timbrul tău vocal va fi unul aparte, dar și anumite cuvinte vor deveni mai ușor de pronunțat. 

Un demo perfect

Vrei sa devii voice over România? Crezi că într-adevăr ești bun în ceea ce faci? Atunci vezi dacă și profesioniștii sunt de aceeași părere cu tine. Potrivit Yellow News, următorul pas pe care trebuie să-l faci este să creezi un demo perfect. Reține: avem de a face cu un domeniu în care aspectul fizic nu contează, dar pentru a te face cunoscut, vocea trebuie să fie una cu adevărat special. De aceea, crează-ți un demo de calitate și mai ales, nu prea lung – pentru că oamenii din domeniu nu au timp să te asculte în timp ce reciți ”Luceafărul”.

Găsește o casă de producție

Este destul de dificil, ca începător, să pătrunzi în această lume. De aceea, ar trebui să îți găsești o casă de producție, o firmă care se ocupă de servicii voice over, care să îți accepte vocea și să o introducă în baza de date. De aici, lucrurile vor merge ceva mai bine pentru tine. 

Nu este atât de ușor să fii voice over România. De regulă, cele mai multe șanse de a reuși în acest domeniu este să lucrezi în orașe mari, pentru că aici sunt mai multe oportunități. Cu toate acestea, dacă simți că ești cu adevărat bun în ceea ce faci, nu renunța la visul tău!

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează