GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Tips&Tricks pentru izolarea corectă a mansardei

Articol de GSP - Publicat joi, 02 decembrie 2021 12:00 / Actualizat vineri, 03 decembrie 2021 13:47

Mansardele sunt un mod special de extindere a spațiului locuit, mai ales dacă acestea beneficiază de o amenajare pe măsură. Totuși, indiferent dacă mansardele sunt sau nu locuite, acestea trebuie să fie izolate, deoarece au punți termice care favorizează schimburile de temperatură cu exteriorul.

Care sunt cele mai importante sfaturi pentru izolarea corectă a mansardei?

Mansarda este o zonă care prin prisma construcției nu poate oferi protecție împotriva transferului termic. Din acest motiv, izolarea mansardei devine imperios necesară și trebuie neapărat realizată în mod corect. Un audit energetic al clădirii și o termografie prin infraroșu ar trebui să scoată în evidență faptul că în zona mansardei este necesară izolarea folosind materialele potrivite. Iată și câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a realiza izolarea corectă a casei tale.

Asigură ventilația zonei

Ventilația este deosebit de importantă în cazul mansardelor, pentru că vorbim exact despre stratul final de acoperire al locuinței, despre învelitoare, adică despre o zonă care se află în contact direct cu temperaturile foarte scăzute sau foarte ridicate.

Din acest motiv este necesar să ai în vedere păstrarea unui spațiu de câțiva centimetri între învelitoare și peretele izolator, astfel încât vaporii să poată fi eliberați, iar aerul să poată circula. 

O ventilație defectuoasă va conduce către apariția condensului și a mucegaiului și către deteriorarea rapidă a elementelor de construcții. De aceea este indicat să realizezi izolația pentru a transforma casa și mansarda în spații eficiente energetic.

Folosește cele mai calitative materiale

Într-un mod eronat, beneficiarii consideră că mansarda nu trebuie izolată neapărat cu materiale calitative. În realitate vei avea nevoie de cele mai bune materiale pentru izolarea termică a mansardelor, pentru că zona în sine este expusă intemperiilor și soarelui puternic. 

Analizează variantele de materiale existente pe piață și alege varianta potrivita pentru construcția ta.

Poti opta pentru vată minerală. Acest material îți va oferi caracteristici performante de izolare, dar și de protecție. Vata minerală rezistă foarte bine la incendiu, dar și la potențiale șocuri mecanice.

Pe de altă parte, poți alege polistiren sau spumă poliuretanică. Polistirenul are caracteristici similare de izolare, astfel că mansarda ta va fi protejată din punct de vedere termic. Spuma poliuretanică se aplică cu ușurință și izolează perfect suprafețele, fără rosturi, fără goluri și în consecință fără pierderi.

Pentru izolarea pereților mansardei poți opta pentru plăci minerale termoizolatoare fără fibre.

Ai grijă de rosturile dintre plăcile de izolare

Atunci când izolezi folosind plăci de material, așa cum este în cazul polistirenului și al vatei minerale, va trebui să ai în vedere și izolarea corectă a rosturilor dintre acestea. Rosturile pot constitui breșe în sistemul de izolare așa că poți folosi folii autoadezive din aluminiu care să acopere aceste rosturi. 

Montează folia barieră de vapori

Această folie te va ajuta să ții la distanță umiditatea de sistemul izolator, iar din acest motiv ea devine cu adevărat importantă. În același timp, bariera de vapori va proteja mansarda de apariția condensului și a mucegaiului, nivelul umidității la interior fiind foarte scăzut.

Nu instala materialul izolator peste instalații electrice sau corpuri de încălzit

Chiar dacă unele materiale izolatoare au proprietăți foarte bune de rezistență, ele nu vor putea rezista unor incendii. De aceea ar trebui să ai în vedere verificarea instalațiilor și evitarea folosirii materialelor izolatoare în apropierea corpurilor de încălzire astfel încât să îți știi casa în siguranță. 

Cere ajutorul unei firme specializate

Mansardele sunt zone speciale pentru care izolarea trebuie făcută respectând anumiți parametri. Dacă nu stăpânești foarte bine informațiile și tehnica de lucru, atunci ar fi indicat să apelezi la specialiști în domeniu care să te ajute în acest sens. 

Verifică anual situația izolației și a acoperișului

Pentru a te asigura că mansarda pe care o izolezi are rezultatele scontate, este nevoie să verifici din când în când situația. Verifică astereala, învelitoarea și pe cât posibil situația izolației și fii atent la schimbările de temperatură care ar putea să tragă semnale de alarmă în ceea ce privește rezultatele. 

Izolarea mansardelor este necesară pentru a-ți asigura confortul termic, dar și pentru a-ți proteja locuința. Alege așadar materiale de calitate, recomandate de către specialiști și alege de asemenea să te informezi cu privire la detaliiletehnice și la recomandările specialiștilor. 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/D1YruV0KUDw

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează