GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Tipuri de centrale termice: cum alegi ce ți se potrivește

Articol de GSP - Publicat luni, 05 septembrie 2022 18:08 / Actualizat luni, 05 septembrie 2022 18:08

Centralele termice sunt indispensabile în prezent, de ele depinzând în cea mai mare măsură confortul pe care îl resimțim zilnic în casele noastre. Alegerea unui anumit tip de centrală depinde foarte mult de posibilitățile pe care le avem la nivel de combustibil folosit, dar și de bugetul alocat. Iată care sunt tipurile de centrale din care poți alege și cum ar trebui să optezi pentru ceea ce este mai potrivit pentru tine. 

Centrale termice pe gaz

Unele dintre cele mai utilizate tipuri de centrale termice sunt cele care folosesc gazul ca și combustibil. Gazul este o resursă disponibilă în aproape orice locuință (însă nu este o sursă inepuizabilă), iar din acest motiv o centrală termică pe gaz devine o alegere potrivită. În plus, există o multitudine de modele de centrale termice la prețuri bune de la MatHaus din care poți alege în funcție de dimensiuni și de randament, astfel încât confortul să fie cuvântul de ordine și în casa ta.

Ar trebui să știi, însă că în cazul centralelor pe gaz vei avea două opțiuni. Pe de o parte, vei putea alege centralele termice clasice, iar pe de altă parte te poți bucura de centralele termice în condensare, mult mai eficiente și prietenoase cu resursele naturale și cu mediul. 

La nivel de preț, vei observa că unele centrale în condensație s-ar putea să aibă costuri mai ridicate, însă randamentul acestora este și el foarte ridicat, iar acest lucru justifică pe deplin o astfel de investiție. 

Centralele termice pe gaz se întrețin cu ușurință și au o durabilitate foarte mare, de cel puțin 10 ani. În acest fel, vei ști că banii alocați acestui aspect vor oferi randamentul scontat, și în termeni de eficiență energetică, și la nivel de costuri. 

Centrale termice pe lemne sau peleți

Aceste tipuri de centrale termice sunt o categorie aparte și sunt folosite acolo unde sistemul de încălzire este pe bază de combustibil solid. Aceste tipuri de centrale sunt folosite cu precădere în mediul rural sau în case de vacanță, acolo unde se dorește păstrarea unei oarecare aparențe rustice. 

Din punct de vedere al costurilor, vorbim despre un combustibil destul de scump pentru un metru ster de lemn, dar și de consumuri destul de mari. Din acest motiv, în ciuda randamentului și a eficienței, centralele termice pe lemne nu pot fi folosite în orice tip de locuință. 

Centrale termice electrice

Atunci când nu există branșament la gaze naturale, iar locuința se află în inima orașului, o soluție foarte bună este alegerea unei centrale termice electrice. Desigur, acest lucru poate veni cu niște costuri destul de ridicate din cauza prețului la energie electrică, însă soluția este eficientă. 

Te poți bucura astfel de confortul de a beneficia de apă caldă și căldură chiar și fără a mai depinde de sistemul centralizat. Comparativ cu acest sistem, o centrală termică electrică este în mod cert soluția potrivită, așa că o poți lua în calcul. 

Alegerea celei mai potrivite centrale termice de apartament este un proces care necesită timp de gândire și de explorare a posibilităților. Este nevoie să ai în vedere posibilitățile branșării la gaze sau cumpărării de lemne și peleți și mai este necesar și să calculezi costurile pe care le ridică sistemul centralizat versus independența pe care ți-o poate oferi o centrală termică. 

Vei vedea în final că o centrală termică este soluția perfectă pentru a te bucura oricând de apă caldă și căldură, chiar și fără a suporta costuri foarte mari. Discută cu specialiștii în domeniu, documentează-te și sfătuiește-te, iar în final alege să cumperi o centrală termică potrivită pentru tine din magazine specializate, precum Mathaus. 

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează