GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Top 5 sportivi care au avut dificultăți financiare

Articol de GSP - Publicat luni, 07 septembrie 2020 16:18 / Actualizat luni, 07 septembrie 2020 16:22

Iunie 2020. Forbes anunță că portughezul Cristiano Ronaldo a devenit al treilea sportiv din istorie care reușește să câștige peste 1 miliard de dolari în timpul carierei. Fotbalistul lui Juventus se alătură astfel clubului select din care mai fac parte jucătorul de golf Tiger Woods și pugilistul Floyd Mayweather. În cei peste 17 ani petrecuți pe terenul de fotbal, Ronaldo a câștigat, numai din salarii, 650 de milioane de dolari, restul banilor venind din contracte de publicitate. Este o poveste de succes din lumea sportului profesionist, una în care câștigul într-o lună este mai mare decât veniturile unui om obișnuit într-o viață, unde nu te întrebi câți bani ai în conturi și nu te gândești să apelezi la credite online pentru a-ți rezolva problemele financiare. 

Mulți tineri se antrenează intens pentru a deveni sportivi profesioniști și pentru a-și scrie propriile povești de succes. Unele în care au o carieră plină de performanțe, recorduri și adulația fanilor. Și cu mulți bani, desigur, câștigați în scurta perioadă de vârf a oricărui sportiv și care să asigure o viață relaxată și plină de lux după retragere. Doar că, în timp ce visează că vor deveni un nou Cristiano sau Messi, adulați ca Nadal sau Halep, cu contracte de imagine ca Lewis Hamilton sau Serena, plini de bani ca Mayweather, o mulțime de visuri similare se spulberă departe de lumea reflectoarelor. 

70% rata de eșec

Statisticile dure de peste ocean arată că 70% dintre sportivii profesioniști riscă să înregistreze probleme financiare serioase sau chiar să își declare falimentul în timpul carierei sau în primi 5 ani după retragerea din activitate. Jucătorii din NFL par că gestionează foarte  greu succesul și câștigurile fabuloase, 78% dintre ei ajungând să-și risipească toate câștigurile în doar doi ani de la retragerea din sport. Nici vedetele din NBA nu stau foarte bine, 60% dintre jucătorii de baschet declarându-și falimentul la un moment dat. 

Cluburile din Premier League, una dintre cele mai titrate și urmarite ligi de fotbal profesionist din Europa, oferă, poate, cele mai mari contracte pentru jucători. Cu toate acestea, 40% dintre ei ajung în situații dramatice din punct de vedere financiar, de obicei după ce pun ghetele în cui. Sportivii români  și-au luat partea lor de succes, inclusiv financiar, dar sunt la fel de vulnerabili la problemele financiare ca peste tot în lume. Nume importante ca Ion Țiriac sunt prezente în topurile Forbes, dar suntem reprezentați și în clasamente mai puțin fericite, unde sumele sunt scrise cu minus în față.

Contaminați de aceleași slăbiciuni

Cauzele care determină eșecul financiar al unui procent atât de ridicat de atleți profesioniști, mai ales după ce ies din activitate sunt aceleași, indiferent de sportul practicat.

- Imaturitatea financiară - majoritatea tinerilor care își încep activitatea profesionistă nu au experiența de viață și cea financiară necesare pentru gestionarea sumelor mari de bani pe care le câștigă. Sute de mii, milioane sau zeci de milioane de euro pe an sunt bani foarte mulți pentru un tânăr care poate nici nu a ajuns să-și termine studiile, trecând deja la profesioniști. Ajunși brusc în lumina reflectoarelor, au tendința de a-și lua ca model starurile ajunse deja la maturitate și vor încerca să țină pasul cu acestea din toate punctele de vedere.

- Competiția orgoliilor și a extravaganțelor - Dacă în timpul cantonamentelor și al competițiilor trebuie să respecte reguli și cantonamente stricte , impuse de antrenori și de clubul unde sunt legitimați, în puținul timp liber vor trece în extrema cealaltă, declanșând aproape cu fiecare ocazie un festival al extravaganțelor: achiziții de bolizi cu sute de cai putere, avioane private, petreceri pe iahturi luxoase, cluburi închiriate pentru gașca de prieteni, nopți petrecute în cazinouri, multă șampanie și și mai mulți bani cheltuiți. Totul cu un ochi la ce fac ceilalți, într-o întrecere fără final a orgoliilor și a potenței financiare.

- Consultanți neinspirați și investiții fără noimă - Atunci când înțeleg că viața sportivă la cel mai înalt nivel nu durează foarte mult, fie din cauza vârstei, fie din cauza unei accidentări care îi poate scoate din joc, apelează la consultanți de investiții sau decid singuri în ce vor plasa banii câștigați. Linii de haine cu brandul personal, plasamente imobiliare, criptomonede, achiziții de cluburi sportive sunt doar câteva dintre investițiile care au generat câștiguri substanțiale sau, în cele mai multe cazuri, au înghițit toți banii strânși în ani de competiții. Și dacă nu au fost pierduți în acest tip de investiții, s-au risipit pe vicii costisitoare, divorțuri dureroase sau taxe recuperate de stat, după ani de evaziune fiscală.

Sportivi de play-off, CreditScor de play-out

Istoria tragediilor financiare din lumea sportului nu este scrisă doar de nume cu rezonanță modestă, ci și de staruri internaționale, jucători și componenți de bază în echipele reprezentative, sportivi care au adunat milioane de euro pe parcursul carierei. Iată un top 5 al unor sportivi reprezentativi, care s-au confruntat sau se confruntă încă cu probleme financiare:

Boris Becker

Fost lider ATP, câștigător a 6 turnee de Grand Slam, Boris Becker a reușit să adune de-a lungul carierei peste 22 de milioane de euro. Câteva investiții neinspirate, un divorț costisitor și datorii către fiscul britanic l-au obligat să-și declare falimentul personal în 2017. Cele mai recente estimări arată că fostul mare tenismen are datorii cumulate de 56 de milioane de euro. O parte dintre trofeele și rachetele de tenis ale lui Becker au fost scoase la o licitație forțată anul trecut.

Mike Tyson

Campion autoritar la categoria grea, boxerul american, care a reușit, în premieră, să dețină simultan titlurile WBA, WBC și IBF, a adunat peste 685 de milioane de dolari în toată cariera. Viața extrasportivă l-a făcut KO și, după evaziune fiscală, divorț, dependență de droguri și petreceri monstruoase, s-a trezit cu datorii de 23 de milioane de dolari. 

Maradona

”El Pibe de Oro” a fost un fotbalist de aur, dar, în timp, a pierdut mult din strălucirea de la World Cup 1986. Taxele neplătite în perioada în care juca la Napoli i-au creat o datorie de 37 de milioane de euro către fiscul Italian, încă nerecuperată. În 2009 și-a declarat oficial falimentul personal. Averea sa este estimată în prezent la doar 100000 de euro.

Ilie Năstase

Primul lider ATP, deținător a doua titluri de Grand Slam și al poreclei Nasty, tenismenul român a făcut performanță într-o vreme în care sportivii jucau mai mult pentru glorie decât pentru premii în bani. A reușit să strângă 2 milioane de dolari de-a lungul carierei și avea la un moment dat o avere estimată la 15 milioane de dolari. Problemele financiare nu l-au ocolit, din cauza stilului de viață extravagant și a celor 5 căsătorii. Numai către una dintre fostele soții are o datorie de 2.2 milioane de euro.

Ciprian Marica

Contractele la cluburi din străinătate l-au ajutat pe fostul atacant al echipei naționale să adune aproape 25 de milioane de euro de-a lungul carierei. S-a axat pe investiții în imobiliare, turism și consultanță. Afacerile nu au mers prea bine în ultimii ani, fiind afectate și de pandemie în 2020. Cele mai mari probleme financiare le are după ce a cumpărat clubul de fotbal Farul Constanța, în 2018.

Problemele financiare nu ocolesc pe nimeni, indiferent de nume, faimă, statut social sau banii din cont la un moment dat. Important este șă știi să reacționezi rapid și să găsești soluțiile potrivite pentru a evita înrăutățirea situației, până la momentul în care riști să pierzi totul. Pentru unii vinderea unei proprietăți cumpărată cândva cu câteva zeci de miloane de euro este o soluție, pentru alții un credit online accesat instant și pe o perioadă rezonabilă. Problemele financiare pot fi de intensități diferite, dar important este că fiecare are o rezolvare.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează