GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Tot ce trebuie să știm despre beneficiile pentru sănătate ale acupuncturii

Articol de GSP - Publicat miercuri, 27 septembrie 2023 17:42 / Actualizat miercuri, 27 septembrie 2023 17:42

Acum câteva mii de anii, în China, era practicată o tehnică menită să amelioreze anumite probleme de sănătate. Această practică era extrem de populară și cu toții, de la împărați la oameni de rând, apelau la cei care cunoșteau secretele ei. Vorbim despre acupunctură, una din cele mai vechi forme de medicină tradițională din lume. Deși există de atâta timp, în lumea occidentală a ajuns destul de târziu, iar abia ultimul secol a început să fie apreciată. Totuși, încă există rezerve din partea oamenilor, care sunt sceptici cu privire la modul de funcționare al acestei tehnici și de rezultatele obținute. Tot ce ne dorim este sa destrămăm tabuurile cu privire la practica acupuncturii!

Originile acupuncturii

Este o tehnică din Medicină Tradițională Chineză care constă în stimularea anumitor puncte ale corpului cu ace mici. Tehnica are o istorie lungă și a apărut probabil cu vreo 4000 de ani în urmă, în China antică. A cunoscut o popularitate imensă în timpul Dinastiei Song, fiind ridicată chiar și o statuie dedicată acupuncturii. De atunci, metoda a evoluat, iar astăzi este una dintre cele mai populare tehnici de sănătate tradiționale chineze din Occident.  Pana sa fie populară și in tara noastra, cu toții am văzut practica în special în filmele în care sunt amintite anumite practici asiatice, filme precum Pradă dificilă, Sărutul Dragonului sau Kung Fu Panda. Acupunctura este eficientă atât împotriva problemelor fizice, cât și psihice. Tratează cu succes o gamă largă de boli, cum ar fi simptomele oboselii și stresul, care sunt comune astăzi, dar și alte probleme des întâlnite. 

De asemenea, cu ajutorul acestei proceduri pot fi efectuate tratamente preventive pentru a calma și a oferi o calitate crescută a vieții în perioadele în care ne confruntăm cu stres. Acupunctura este o metodă de tratament sigură și naturală, care rareori produce efecte secundare.  Conform filozofiei din spatele acupuncturii, Qi-ul este conceptul cel mai important din întregul proces. Qi-ul curge în corpul nostru printr-o rețea de canale energetice pe care le numim meridiane. Dacă fluxul din meridiane nu funcționează optim, dacă există dezechilibre și blocaje, acest lucru poate duce la imposibilitatea organismului de a-și îndeplini sarcinile. Un flux liber al acestui Qi este important pentru echilibrul fizic și emoțional. Factori precum stresul, un stil de viață sedentar și o alimentație prost echilibrată sunt câteva dintre motivele pentru care fluxul Qi-ului este slăbit sau blocat. Dacă nu ne ocupăm de dezechilibre în timp, acestea se pot dezvoltă în diverse boli. Acupunctura ajută organismul să elimine dezechilibre apărute prin restabilirea funcțiilor organismului.

Care sunt beneficiile acupuncturii pentru sănătatea noastră

Deși, așa cum spuneam mai sus, mulți sunt încă sceptici cu privire la modul în care funcționează acest tip de terapie, beneficiile pentru sanatate ale acupuncturii sunt foarte multe. Cu ajutorul acelor plasate în anumite puncte, pot fi ameliorate și chiar vindecate foarte multe afecțiuni și stări atât fizice, cât și psihice. Este ideală pentru tratamentul durerii! Astfel, cu ajutorul acupuncturii putem ameliora cefaleea tensională, durerile de spate inferioare, durerea din timpul nașterii, durerile articulare, suferința cauzată de bolile inflamatorii și durerea după o operație.

Acupunctura oferă soluții de tratament alternativ sau adjuvant în bolile asociate sistemului musculo-scheletic, sistemului respirator, genitourinar și, desigur, nervos. Poate fi folosită inclusiv de gravide, cu condiția să nu existe anumite contraindicații. Inclusiv copiii pot fi supuși unui astfel de tratament. Toată procedura trebuie efectuată de un specialist. De exemplu, la Acupunctură București, pacienții pot apela la tratamente efectuate de medici, care sunt specializați și în acupunctură.

În ce constă?

Mai întâi trebuie să ai o discuție cu acupuncturistul despre ce boli și afecțiuni ai. Conversația începe atât din punct de vedere occidental, cât și din punct de vedere oriental. Stilul și condițiile de viață joacă un rol major în diagnostic și în efectuarea unui tratament de succes.

Acupuncturistul îți simte pulsul și îți observă limba. Când a adunat suficiente informații, se alege o strategie de tratament cu scopul de a restabili echilibrul în fluxurile de sânge și hormoni ale organismului, printre altele, precum și echilibrul în sistemul nervos simpatic și parasimpatic. Selectarea punctelor sau tehnologiei se bazează pe nevoile individului.

În timpul tratamentului sunt folosite ace foarte subțiri, sterile, ce sunt plasate în punctele selectate de pe corp. Este folosită o hartă a acupuncturii, cu meridiane și puncte specifice. Dar ce se întâmplă în momentul în care aceste ace sunt plasate? Stimularea de la ace dă impulsuri sistemului nervos central pentru a crește producția de endorfine, care sunt substanțe care reduc durerea. Acele lucrează cu fascia. Aceasta este structura subiacentă pe care o avem, adică un țesut conjunctiv, care ține întregul corp împreună; ceea ce întărește mușchii, oasele și articulațiile. Fascia conține de zece ori mai multe celule dureroase (nociceptori) decât mușchii. O mare parte din durerea pe care o avem adesea vine prin fascie. Durerea de acolo se deplasează adesea tocmai pentru că impulsurile de la nociceptori au mult contact unele cu altele. Când acul intră în contact cu fascia, părți mari ale acesteia sunt activate, de la talpa piciorului până la frunte, dar mai ales în locul unde este amplasat acul.

Unde mergi pentru tratament?

Am dat mai sus exemplul cabinetului Acupunctură București. Este un cabinet autorizat, iar acupuncturiștii sunt și medici specialiști. Vorbim despre Dr. Corneliu Moldovan, Medic specialist în Oncologie, cu competențe în acupunctură și terapie laser de joasă frecvență, și Dr. Radu Monica-Oana, specialist în medicină de familie și, de asemenea, cu competențe în acupunctură și homeopatie. La Acupunctură București tratamentul se desfășoară într-un mediu steril și controlat, neexistând niciun risc pentru pacient. Acele sunt de unică folosință și faptul că ești supravegheat constant de un medic, oferă o mai mare siguranță în efectele benefice ale tratamentului de acupunctură. 

Julia Roberts, huiduită de public după ce a dezvăluit cu ce echipă ține: „Nu mă veți face să mă răzgândesc”

Cât costă să te cazezi de Revelion la hotelul lui Gică Hagi » Prețurile nu sunt pentru toate buzunarele


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează