GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Trei vicii care s-au dovedit benefice pentru sănătate

Articol de GSP - Publicat vineri, 31 decembrie 2021 17:58 / Actualizat luni, 03 ianuarie 2022 22:33

Micile plăceri vinovate, care de cele mai multe ori te determină să ai mustrări de conștiință după ce le consumi, sunt de fapt bune pentru sănătatea ta. Studiile privind obiceiurile alimentare sunt numeroase și prezintă atât avantajele, cât și dezavantajele anumitor produse: de la ciocolată până la alcool. Deși în exces pot provoca probleme de sănătate, consumate cu moderație, anumite alimente și băuturi prezintă numeroase beneficii pentru organism.

Ciocolata

Ciocolata este una dintre cele mai îndrăgite gustări, însă mulți oameni o evită, întrucât este considerată un aliment bogat în calorii, care poate contribui la creșterea în greutate. Este adevărat că excesul de ciocolată poate avea efecte negative asupra sănătății, însă, consumată cu moderație, acest desert delicios prezintă numeroase beneficii.

Pentru a minimiza aportul de zahăr și grăsimi și pentru a maximiza beneficiile, este recomandat să mănânci cel mult două bucăți de ciocolată neagră pe zi.

Ciocolata neagră și cacao pot contribui la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de a suferi un accident vascular cerebral. Ciocolata neagră conține antioxidanți numiți flavonoide, despre care se crede că îmbunătățesc flexibilitatea vaselor de sânge.

Totodată, un studiu realizat în 2009 a arătat că persoanele anxioase care mănâncă 40 de grame de ciocolată neagră în fiecare zi, timp de două săptămâni, pot observa o îmbunătățire a nivelului de stres.

Alcoolul

Alcoolul a fost multă vreme considerat un viciu, iar despre efectele negative pe care le are asupra sănătății s-a vorbit intens. Însă, oamenii de știință au realizat câteva studii despre consumul de alcool și rezultatele sunt îmbucurătoare. Totul ține însă de moderație.

În primul rând, consumat prudent - la vârsta adultă -, alcoolul protejează creierul împotriva demenței și a declinului cognitiv. Atenție însă asupra exceselor! Dacă în cantități moderate, alcoolul contribuie la sănătatea creierului, consumat în exces, are efect contrar: modifică structura creierului și cauzează probleme cognitive. Așadar, nu consumi o sticlă de vodka Beluga odată, ci câte un pahar pe zi.

Alcoolul are efecte pozitive și în menținerea sănătății inimii. Alcoolul consumat în cantități moderate contribuie la creșterea nivelului de lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau colesterolul bun, iar acest lucru conferă o protecție ridicată împotriva bolilor cardiovasculare.

Nu trebuie însă pierdut din vedere faptul că alcoolul în exces contribuie la creșterea riscului de a dezvolta boli grave, precum afecțiuni hepatice, leziuni ale creierului și cancer.

Cafeaua

Cafeaua este, pentru mulți oameni, băutura fără de care nu își pot începe activitatea zilnică. Astfel, cafeaua se numără printre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, iar aroma este energizantă, cafeaua prezintă și numeroase beneficii pentru sănătate.

Studiile din ultimii ani au arătat că, nu doar că ajută la creșterea nivelului de energie și diminuarea stării de oboseală (datorită cofeinei), dar cafeaua are beneficii sporite și asupra unor funcții ale creierului. De pildă, consumul moderat de cafea îmbunătățește memoria, starea de spirit, timpii de reacție și vigilența.

Totodată, cafeaua reduce riscul de a suferi de boala Alzheimer, principala cauză pentru demență. Studiile au arătat că, băutorii de cafea au un risc cu 65% mai mic de a dezvolta Alzheimer spre deosebire de cei care nu consumă această „licoare magică“.

Așadar, consumate cu moderație, atât ciocolata, cât și alcoolul și cafeaua pot avea beneficii semnificative asupra stării de sănătate.

Sursă foto: Unsplash

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (1)
1764415336908197
Tudorica Lucian  •  03 Ianuarie 2022, 18:17

Viciu înseamnă o deprindere proasta pe care o practici des. Băutura cu moderație nu e un viciu, deci un alt articol scris de un amator de la GS care își ia banii degeaba))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează