GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  CRONICĂ DE CARTE

Cinci poveşti care-l au în prim-plan pe unul dintre artizanii Craiovei Maxima » Falsuri, minciuni și aranjamente

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 august 2015 11:46

În cartea "Corneliu Andrei Stroe, legenda unei legende", autorul Ion Jianu rememorează episoade inedite din viaţa fostului preşedinte al Universităţii

Corneliu Stroe a fost unul dintre creatorii marii echipei a Universităţii Craiova. A ajuns oficial al clubului din Bănie în anul 1966, iar timp de patru ani a ocupat funcţia de secretar. Apoi a fost vicepreşedinte, iar în sezonul 1983-1984 preşedintele echipei. După decesul acestuia, în aprilie 2014, un jurnalist oltean a decis să scoată o carte în memoria lui cu interviuri, portrete şi amintiri ale celor care l-au cunoscut. Gazeta a selectat cîteva poveşti de excepţie cu preşedintele Craiovei Maxima, publicate în cartea ieşită de curînd pe piaţă.

ŢICLEANU A JUCAT PE BLAT

"Primul joc în care Țicleanu a evoluat la Universitatea, la tineret, a fost unul în care a fost folosit, fals, sub alt nume! Voiam să-l testăm și am ales o cale riscantă pentru că nu era perioadă de transferări. Era prin noiembrie 1976. L-am «debutat» la Universitatea pe Ţicleanu, dar el a jucat pe carnetul altuia! A făcut pasul la echipa mare la finalul campionatului, cînd am cucerit prima cupă din istoria clubului"

VOIAU SĂ-L ARESTEZE PE IORDĂNESCU

"Pe Ştefănescu şi Iordănescu, ambii de la Steaua, i-am convins să susţină admiterea la Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova, urmînd a-i legitima apoi la Universitatea. Ştefănescu era angajat civil la Steaua, Iordănescu era locotenent. Au reuşit amîndoi la facultate, am avut noi grijă să reuşească... În cazul lui Iordănescu, au început ameninţările cum că-l arestează, că-l consideră dezertor. Deşi erau interzise transferările pe linie profesională, i s-a aprobat transferul la ASE Bucureşti"

TILIHOI NU ŞTIA CĂ SEMNEAZĂ CU CRAIOVA

"L-am păcălit ca să ajungă de la Brăila la Craiova. Mi-a spus clar că refuză, că s-a căsătorit, că soţia e gravidă, iar socrii nu sînt de acord cu mutarea. Atunci l-am rugat să-mi semneze delegaţia, dar eu aveam cererea de transfer pregătită. I-am arătat locul din dreapta jos unde trebuie să semneze şi a semnat! L-am minţit, era inexact, ce mai! M-am dus la Federaţie, i-am cerut fişa şi am completat cererea de transfer cu datele necesare. A ieşit scandal, că era dorit de Steaua şi Timişoara"

LE-A FURAT TITLUL CU ARANJAMENTE

"Lumea fotbalului este aparte, cu multe dedesubturi, cu destule secrete. Vreo doi-trei jucători de la Dinamo aveau unele obligaţii faţă de mine. La meciul din returul '78-'79, de la Craiova, le-am cerut eu sprijinul. Dinamo a pierdut titlul şi l-a cîştigat FC Argeş! Am mai avut o intervenţie similară şi la jucătorii Stelei! Ultima etapă a campionatului următor, Universitatea-Steaua, 2-1. Dacă militarii ne-a fi învins la un scor categoric, ar fi ieşit Steaua campioană! Am avut grijă să nu se întîmple asta. Craiova a cîştigat titlul atunci, la golaveraj"

BALACI TRIMIS LA ATELIERUL AUTO

"Cu Ilie n-am avut conflicte majore, ci doar unele fireşti, legate de fotbal. A fost suspendat de conducerea clubului deorece a vrut să meargă într-o deplasare, invocînd o accidentare fictivă. Aflînd acest «motiv», secţia de fotbal a decis să-l pedepsim. Unul dintre membrii secţiei de fotbal a fost directorul IRTA Craiova, unitate care avea o secţie de reparaţii auto. L-am obligat pe Balaci să meargă la serviciu, iar la antrenamente nu a mai fost primit. A lucrat 8 zile într-un atelier auto. Ilie s-a conformat!"

Corneliu Andrei Stroe, legenda unei legende

Număr de pagini: 304
Autor: Ion Jianu

Editura: Ramuri
Preț: 30 de lei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează