GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  CRONICĂ DE CARTE

Poezia şi fotbalul, potrivita încrucişare

Articol de GSP - Publicat marti, 04 august 2015 18:55

 În "Fotbaletto", Şerban Foarţă îşi scoate la atac versurile punîndu-le în serviciul fotbalului şi ascuţind astfel frumuseţea amîndurora

Totul a pornit de la un eveniment. Era 2008, iar Austria şi Elveţia organizau împreună Campionatul European de fotbal. Drumul de la fotbal la poeme este unul lung, mai ales că, în mintea omului obişnuit, cine iubeşte mingea nu prea le are cu poezia.
Doar că Şerban Foarţă nu este un om obişnuit.

Picturi şi pase

În primul rînd poet, dar şi prozator, eseist şi traducător de anvergură, Foarţă nu a lăsat neexplorat nici tărîmul fotbalului, pe care l-a găsit plin de posibilităţi şi din punct de vedere literar. Cartea "Fotbaletto" reprezintă o serie de cronici nemaivăzute sportive ale unora dintre meciurile, de acum transformate în statistică, istorie şi, iată!, poezie. Ele au apărut, iniţial, la vremea petrecerii CE din 2008, publicate online pe LiterNet, iar în 2012 au fost reluate sub forma unui volum de o culoare roşu pătimaş.

Înainte să treacă la meciurile de la Euro 2008, Şerban Foarţă ne face "încălzirea" literară trecîndu-şi cuvintele meşteşugite şi atît de surprinzătoare prin filtrul unor tablouri. Tablouri nu atît de celebre, poate pentru că reprezintă sportivi.

Cum ar fi descrierea lucrării "Les footballeurs" de Andre Lhote, creaţie care datează din 1918 şi care exprimă forţă, dinamism şi un strop de mister, care provine probabil de la intersecţia, uneori inexplicabile, a artei-fotbal cu arta-artă.

Lotul domnului Lhote

Asupra fotbalului, domnul Andre Lhote
n-are viziune de rugbyst,
ci de cubist -
dar nu netot,
adică unul care, storcînd culori din tub,
ar face-o minge-n forma unui cub...
Drept care-acest tablou de Andre Lhote,
în galbenuri şi-olivuri, e un lot
de fotbal
legitimabil de-orice club
de fotbal...
Şi-asta-i tot.

România amară

Printre faptele, hm, concrete întîmplate la Euro 2008, Şerban Foarţă mai strecoară, ici şi colo, memoriile proprii despre timpurile copilăriei, care, fără să ştim care prevedeau venirea unui poet, erau pline totuşi de fotbal. Acolo, pe maidane sau noroaie, cu mingea de cîrpă, înlocuită ceva mai tîrziu de o minge de voli (sic!). Şi apoi fotbalul cu nasturi, o poezie într-o poezie. Micile trucuri cu care creşte frumos un băiat care se respectă. Iar cînd se face mare, dezvăluie şi cu ce echipă naţională ţine. Dar ca să aflaţi asta trebuie să citiţi cartea.

Cronicile meciurilor României sînt atît de savuroase în amăreala lor (amintiri, amintiri rele, de data aceasta!). Iar autorul a simţit nevoia să apeleze la nişte interludii presărate ici şi colo. Într-unul dintre acestea, de exemplu, îşi rîde uşor de clişeele comentatorilor de fotbal, arătînd, în paginile următoare, cum poţi vorbi despre această disciplină fără să te pierzi în rutină.

"Fotbaletto - un campionat european de fotbal: (iunie 2008)"

Autor: Şerban Foarţă
Coperta: Loredana Tîrzioru
Editura: Diacritic, Timişoara, 2012
Preţ: 15 lei
Disponibilitate: în librării

Playtech: ȘOC! Simona Halep, UMILITĂ în direct la TV. De la ce a pornit totul: ”Nu are nicio treabă. Poate era pe...


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează