GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  CRONICĂ DE CARTE

Unele pasaje din autobiografia lui Mike Tyson sînt greu de suportat » O carte cît un film de groază

Articol de GSP - Publicat marti, 06 octombrie 2015 11:31

 Poveștile despre copilăria sa și despre închisoare încearcă să scuze, oarecum, bruta care a devenit

Cartea despre viața lui Mike Tyson, scrisă la persoana întîi, intens, tragic și violent, are peste 600 de pagini în varianta ei din limba română. Dar la fel de bine ar fi putut avea mai multe. Cartea lasă senzația că fostul campion mondial la categoria grea ar fi continuat la nesfârșit cu istoriile sale dureroase, în care victoriile și gloria se pierd, într-un destin damnat, plin cu abuzuri, droguri și necazuri făcute cu aceleași mîini, de data asta neînmănușate.

Chiar în prolog, Tyson ține să sublinieze, pentru Dumnezeu mai știe a cîta oară, că nu a violat-o pe Desiree Washington. Condamnarea aceasta, susține Iron Mike, a însemnat răscrucea vieții sale. În sus sau în jos. De aici mintea i s-a schimonosit la modul fatal.

Dar nici anii de început ai lui Mike n-au fost îmbibați în parfum de roze. Cruzimea părea să facă parte din el de pe vremea cînd era de-abia un băiețel. Căci, iată, Tyson își scrie o amintire din copilărie care pentru un puști normal ar putea părea de-a dreptul șocantă: "Eu și sora mea, Denise, eram fanii unui serial de televiziune cu medici, unde văzusem cum aceștia îi operează pe pacienți. I-am spus surorii mele: ««Putem face și noi asta. Rodney ne va fi pacient. Eu voi fi doctorul și tu asistenta»». Am încreput cu brațul sting al fratelui nostru. I-am ridicat mâneca de la cămașă și i-am spus asistentei: ««Scalpel, te rog»». Soră-mea mi-a dat-o o lamă. L-am tăiat puțin și sângele a țîșnit imediat". Cam asta erau gîndurile de copil ale lui Tyson, cel cu frați infractori juvenili și mamă alcoolică. "Asistenta" din scena de mai sus a murit la vîrsta de 24 de ani, în urmna unui atac de cord.

Lumea drogurilor, foarte apropiată

Mai tîrziu, Tyson povestește cum, în 1987, era protagonistul unui spot TV în care dădea lecții poporului american, transmițându-i, demn și serios, să stea departe de droguri. Era chiar ajunul meciului în care urma să-și apere titlul mondial.

Ironia era că, în aceeași perioadă, își finanța un bun prieten ca acesta să-și dezvolte afacerea cu droguri. "Afacerea cu droguri în anii ’80 în Brownville era ca afacerea cu sclavi din anii 1820. Viața ta nu înseamnă nimic cînd lucrezi cu oameni de genul acesta. După ce intrati în scheme cu ei, nu mai puteai ieși de bună voie. Odată bătută palma, erai proprietatea lor. Au murit mulți în anii ăia. Am plătit multe înmormîntări", povestește Tyson, care la anul își va serba jumătate de secol de viață zbuciumată.

Sex la infinit

Fostul mare pugilist povește fără ascunzișuri și secvențe din viața sa sexuală, pe care o toți o bănuiau a fi legendară. Și chiar era.
"Viața sexuală a orașului era destul de nebunească pe atunci. Opream fete pe stradă, le spuneam "hai" și ele mergeau. În club, la dans, ne pipăiam peste tot, lingeam pielea transpirată de pe spatele fetelor necunoscute, fără să fie nicio problemă. Luam fete acasă și ele făceau sex și cu mine, și cu prietenii mei", scrie ex-campionul în cartea senzațională care-i dezvăluie viața, de la tinerețe până la maturitate, de la bogăție și faimă la faliment.

În cartea plină de droguri, agresivitate și sex, Tyson pare că nu-și reproșează decît un singur lucru: că a fost prost. Dacă ajungi să citești rândurile sale impresionante îți dai însă seama că a fost mai mult decât atât.

Mike Tyson - Adevărul de necombătut

Autori: Mike Tyson, Larry Sloman
Editura: Publica
Colecția: Victoria Books
Pagini: 620
Preţ: 56 lei

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close