GSP SPECIAL  »  SERIA NEAGRA  »  CARTE CU GAZETA

Gazeta Sporturilor vă oferă pe 12 octombrie romanul poliţist “Răzbunarea lui Finnigan”, de Roslund & Hellstrom » Injecţia "letală"

Articol de - Publicat miercuri, 05 octombrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 04 octombrie 2011 22:59

Seria Neagră continuă cu un duo de succes, Roslund&Hellstrom, şi un thriller despre pedeapsa capitală


Un incident pe un vas de croazieră în Marea Baltică: un tînăr, John, îi loveşte pe un bărbat care-i făcuse avansuri unei femei. Intervine poliţia, îl arestează pe atacator. La secţie, se descoperă că John este, oficial, decedat.

Inspectorul Ewert Grens de la Criminalistică investighează ciudăţenia şi află că John fusese condamnat la moarte într-o închisoare din Ohio, pentru uciderea unei fete. Evadase cu ajutorul gardianului-şef şi al unei injecţii prin care "mimase" moartea.

Pedeapsa cu moartea, da sau nu?
Poliţiştii suedezi încep o nouă anchetă, cu Ewert Grens la comandă. Tatăl fetei asasinate cere execuţia imediată, însă John susţine cu îndîrjire că e nevinovat. Pe acest curs de montagne-russe înaintează acţiunea romanului "Răzbunarea lui Finnigan": suspans şi răsturnări de situaţie pînă la ultimul rînd. Iar peste toate, întrebarea care împarte lumea în două: este sau nu justificată moral, legal, uman pedeapsa capitală?

Întrebările grele, controversele grave sînt specialitatea autorilor Anders Roslund şi Borge Hellstrom. În primul roman semnat împreună, dezbaterea viza pedofilii şi pînă unde au voie părinţii să meargă pentru a-şi proteja copiii.

Cei doi suedezi nu povestesc din imaginaţie. Au experienţă în materie de închisori, sistem penitenciar şi comportament criminal.

Reporterul şi trubadurul
Tată de familie şi mare amator de fotbal, Roslund a lucrat ca reporter de ştiri la Televiziunea Suedeză. L-a întîlnit pe Hellstrom în timp ce realiza un documentar la o fundaţie pentru reintegrarea socială a foştilor deţinuţi, KRIS.

Unul dintre iniţiatorii organizaţiei, Hellstrom (54 de ani) are o poveste de viaţă halucinantă. A suferit abuzuri sexuale în copilărie, apoi a trecut de cîteva ori prin închisoare. După eliberare, a colindat Suedia ca trubadur, cu o chitară de gît. A fondat KRIS, hotărît să-i ajute pe ceilalţi foşti condamnaţi.

Roslund, la rîndul lui, a avut de-a face cu poliţişti şi criminali, fie ca jurnalist, fie ca supraveghetor al celor eliberaţi condiţionat. Aşadar, s-au inspirat pe viu pentru best-seller-ul "Răzbunarea lui Finnigan" ("Buzunarul de Platină" pentru număr de exemplare vîndute în Suedia). "Sigur că unele personaje seamănă cu noi sau cu oameni pe care i-am cunoscut. Dar materia cărţilor noastre constă în 50 la sută ficţiune, 50 la sută realitate", spune Hellstrom, într-un interviu din presa americană.

Doi ani de muncă la roman
În anii '60, în literatura poliţistă suedeză domnea tot un duo de scriitori, un el şi o ea de data asta, Per Wahloo/ Maj Sjowall. Scrisul la două capete nu e ceva neobişnuit în Scandinavia. Roslund şi Hellstrom au început să semneze împreună în 2004, la şase ani după ce s-au cunoscut. Cum scriu efectiv romanele, iată un secret bine păstrat. Opt luni discută, opt luni se documentează, opt luni redactează povestea. "Doi ani durează «gestaţia» unui roman. Dar nu vom spune niciodată cine a avut ideea aia, cine a venit cu replica aia. Dacă spuneam, nu rezistam atîta timp!", a explicat Roslund.

Au "prins" şi la japonezi!
Succesul la public a fost imediat. Peste un milion de cărţi vîndute în Suedia, apoi Roslund&Hellstrom au trecut graniţa, au fost traduşi din Japonia pînă în SUA, trecînd prin Europa. "USA Today" îi aclama drept urmaşii lui Stieg Larsson în materie de curaj şi mesaj social. Au venit şi premiile, naţionale şi internaţionale. Pe 2011, au cîştigat trofeul pentru cel mai bun roman poliţist suedez. Se vorbeşte despre ecranizări la Hollywood, pe lîngă seriile TV din Suedia.

Gazeta Sporturilor vă oferă miercuri, 12 octombrie, "Răzbunarea lui Finnigan", un regal de acţiune şi intrigi poliţiste. "Vrem să distrăm, să şocăm, să educăm!", spun Roslund şi Hellstrom. Şi, pînă acum, au reuşit. Citiţi şi veţi afla cum şi de ce pragul închisorii nu desparte binele de rău.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează