Articol de Remus Dinu, Andrei Furnigă (video) - Publicat sambata, 02 noiembrie 2024 17:25 / Actualizat duminica, 03 noiembrie 2024 23:30
Alegerile prezidențiale din Statele Unite, care-i pun față în față pe republicanul Donald Trump și democrata Kamala Harris, vor avea loc marți, 5 noiembrie. Într-un context global instabil, cu o polarizare politică parcă mai accentuată decât oricând, scrutinul pentru Casa Albă ține întreg mapamondul cu sufletul la gură, având implicații profunde atât pentru politica internă din SUA, cât și pentru echilibrul geopolitic al lumii.
Gazeta Sporturilor v-a prezentat recent povestea de viață a lui Radu-Traian Ionescu, un român stabilit de mai bine de 17 ani în Statele Unite, în Miami, devenit între timp cetățean american cu acte în regulă.
În vârstă de 37 de ani, acesta lucrează într-o corporație, unde e specializat pe data science și business intelligence (BI), timpul liber dedicându-și-l padel-ului, un sport în plină ascensiune nu doar în SUA.
Cu alegerile prezidențiale din State la orizont, GSP l-a chestionat pe Ionescu și despre confruntarea politică pe muchie de cuțit de peste Ocean, românul vorbind despre polarizarea pe care a observat-o între democrați și republicani. El concluzionează prin a sublinia că politicile economice ale republicanilor i se par mai viabile.
„Economic, conceptele republicane fac mult mai mult sens”
„Știi care-i chestia? Că am deschis subiectul ăsta... Când vine vorba de politică, este un domeniu care, din păcate, are tendința de a separa oamenii în loc să-i unească.
De foarte multe ori, este o treabă de identitate. Ce crezi, care sunt opiniile... Dacă ai o persoană care te contrazice, îți contrazice, practic, identitatea. Și democrații, dar și republicanii au anumite idei și politici care sunt mai mult sau mai puțin bune, în funcție de căile pe care ajung să se orienteze.
Din punct de vedere economic, mie conceptele republicane, financiar și economic, mi se pare că fac mult mai mult sens. Acum, depinde dacă ne referim la societate, dacă ne referim financiar, dacă ne referim la politici externe. Sunt multe lucruri de pus în balanță aici.
Acum, înainte de alegeri, există din ce în ce mai multe conversații pe temele acestea, și nu numai cele pe care le vedem la televizor. La fel și în societate, oamenii își expun punctul de vedere.
Fiind în Florida, un stat fundamental liber, care este și republican, de obicei oamenii nu au foarte multe filtre când vine vorba de chestia asta”, a afirmat, în dialog cu GSP.ro, românul care va avea drept de vot la alegerile din SUA.
Statistic, statul Florida a manifestat în ultimii ani o înclinație către Partidul Republican în alegerile prezidențiale. La alegerile din noiembrie 2020, de exemplu, Trump l-a învins pe Joe Biden în Florida.
Cum se alege președintele în Statele Unite?
👉🏻 Procesul electoral simplificat: candidatul care obține 270 de electori este noul președinte al Statelor Unite ale Americii. Acest prag de 270 de voturi electorale reprezintă majoritatea în Colegiul Electoral, un sistem unic în care fiecare stat alocă un anumit număr de electori în funcție de populația sa. Candidatul care câștigă majoritatea voturilor într-un stat obține, în majoritatea cazurilor, toți electorii acelui stat.
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor