GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  GSP SPECIAL

CORESPONDENȚĂ GSP DIN SPANIA Cinci experienţe de top pe care Horaţiu Holdovan le poate trăi la Madrid: de la Frank Sinatra la tricoul lui Il Luce oferit lui Pele

Articol de , - Publicat joi, 28 martie 2024 20:05 / Actualizat vineri, 29 martie 2024 00:14

Horaţiu Moldovan nu a ajuns doar la unul dintre cele mai mari cluburi din Europa, dar trăieşte şi într-un oraş fantastic din punct de vedere cultural, gastronomic şi arhitectonic

Horațiu Moldovan a dat lovitura vieții în ianuarie, atunci când a semnat cu Atletico Madrid.

Nu doar pentru că a ajuns la un club imens, cu colegi de top și un antrenor uriaș, cel mai bine plătit din lume, dar locuiește și într-un oraș superb, unul dintre cele mai frumoase din Europa și care oferă o grămadă de locuri de neuitat.

Cinci experienţe de top pe care Horaţiu Holdovan le poate trăi la Madrid: de la Frank Sinatra la tricoul lui Il Luce oferit lui Pele
Moldovan, alături de vedete Antoine Griezmann şi Rodrigo De Paul FOTO: Imago

Gazeta Sporturilor a vizitat recent capitala Spaniei și a ales cinci experiențe pe care le poți trăi acolo.

1. O seară la flamenco

Avându-și originea în sudul Spaniei, flamenco este omniprezent la Madrid, care a devenit cea mai importantă scenă pentru acest stil muzical.

În fiecare zi sunt spectacole de flamenco, de la spectacole de mare amploare care au loc în teatre până la show-uri mai intime în "tablaos", adică baruri de flamenco.

Noi am fost la unul dintre cele mai renumite baruri din Madrid, Tablao Flamenco 1911. Se spune că ar fi cel mai vechi tablao din lume și este numit "Catedrala flamencoului".

Clădirea este o operă de artă în sine, cu o fațadă impresionantă, cu gresie, având mari dansatori și cântăreți de flamenco în prim-plan. Localul a fost frecventat de nume mari din lumea artelor, ca Ernest Hemingway, Frank Sinatra și Ava Gardner.

Cinci experienţe de top pe care Horaţiu Holdovan le poate trăi la Madrid: de la Frank Sinatra la tricoul lui Il Luce oferit lui Pele
Lola Flores, Frank Sinatra şi Ava Gardner, la Madrid, în 1960 FOTO: fullcircle.es

Și chiar de membri ai familiei regale spaniole, precum regele Alfonso al XIII-lea, care conform legendelor ar fi ajuns în interior printr-un pasaj subteran secret, pentru a nu fi recunoscut de oameni.

GALERIE FOTO. O seară de flamenco la cel mai vechi tablao din lume

Patricia Donn
Patricia Donn
María Reyes
María Reyes
Patricia Donn
+6 FOTO

Spațiul de spectacol este amplasat într-o serie de coloane și arcade rotunjite, inspirate de Alhambra din Granada, în stilul maur andaluz. Și a fost folosit în mai multe filme, cel mai cunoscut fiind cel al lui Pedro Almodóvar, High Heels.

Experiența este una extraordinară, chiar și pentru niște necunoscători, așa cum suntem și noi. Acustica este perfectă, iar performanța artiștilor îți face pielea de găină instant.

Spectacolul a fost ținut de trei dansatori renumiți: Ricardo Fernández "El Tete", María Reyes și Patricia Donn.

49 de eurocostă un loc în fața scenei la Tablao Flamenco 1911. În preț este inclus și un pahar de sangria

VIDEO. Cum arată o seară de flamenco la un tablao din Madrid

2. Tapas în cea mai veche taberna din Madrid

Tapas face parte din istoria gastronomică a Spaniei și e o experiență de neratat atunci când vizitezi țara iberică.

Noi am ales taverna (sau taberna așa cum se spune în spaniolă) Antonio Sánchez. Deși nu se știe exact anul inaugurării, are o istorie de cel puțin 250 de ani, apărând pentru prima oară în documente în februarie 1787.

În secolul al XIX-lea, a devenit un loc de întâlnire pentru intelectuali și artiști. În 1884 a fost cumpărat de Antonio Sánchez Ruiz, fiul unor cunoscuți cârciumari și de la care își primește numele actual.

Fiul său, toreadorul Antonio Sánchez Ugarte, a moștenit localul, făcându-l un punct de referință în Madrid și un loc obișnuit de întâlnire pentru personalități precum scriitorul Pío Baroja, poetul Gloria Fuertes, pictorii Ignacio Zuloaga, Joaquín Sorolla, Juan Cristóbal Vázquez Díaz, fizicianul Gregorio Marañón, jurnalistul Antonio Díaz Cañabate.

Taverna e un muzeu în sine, nu a fost niciodată renovată și are decorațiuni din lemn sculptat, lămpi cu gaz vechi de sute de ani și chiar un lift manual de borcane și sticle.

Meniul este dedicat bucătăriei tradiționale spaniole și madrilene. Renumite sunt preparatele sale din coadă de taur (19 euro), tocănița madrilenă cu năut, cod și spanac (12,5 euro), urechi de porc în sos picant (12 euro) și, bineînțeles, tapas.

Noi am ales un platou de tapas cu mezeluri și brânză, la 18,50 de euro, și un desert numit torrija "Antonio Sánchez". Un fel de pâine cu ou, ca pe vremea copilăriei noastre. Doar că avea în plus scorțișoară, un sos caramelizat și o cupă de înghețată.

GALERIE FOTO. Imagini de la cea mai veche taberna din Madrid

Taberna Antonio Sánchez
Taberna Antonio Sánchez
Taberna Antonio Sánchez
Taberna Antonio Sánchez
Taberna Antonio Sánchez
+3 FOTO

3. Apus de soare pe un rooftop

Madridul are mai multe baruri situate la înălțime, de unde poți privi panorama orașului în timp ce bei un pahar de sangria. Noi l-am ales pe cel situat pe acoperișul hotelului Riu Plaza España.

GALERIE FOTO. Madridul văzut de pe acoperișul hotelului Riu Plaza España

+3 FOTO

Am plătit 10 euro intrarea, în care nu este inclusă băutura. Mulți dintre cei care urcă pe rooftop vin doar pentru poze, fiind un loc ideal pentru a vedea un apus de soare.

Barul are mai multe locuri de unde îți poți face fotografii spectaculoase cu Madridul în fundal.

VIDEO. Imagini spectaculoase cu Madridul văzut de la etajul 27

4. O vizită la Muzeul Prado

Cinci experienţe de top pe care Horaţiu Holdovan le poate trăi la Madrid: de la Frank Sinatra la tricoul lui Il Luce oferit lui Pele
Muzeul Prado

Cu o vechime de peste 200 de ani, Prado este muzeul de renume mondial din capitala Spaniei și este numit Louvre-ul din Madrid.

Colecția sa cuprinde 8.600 de picturi și peste 700 de sculpturi, iar site-ul muzeului propune 3 itinerarii diferite, de o oră, două sau trei, în funcție de timpul fiecăruia.

Este cel mai mare muzeu din lume dedicat picturii și sculpturii spaniole, dar există și opere de artă din școlile italiene și flamande.

Printre cei mai cunoscuți artiști se numără Francisco Goya, Diego Velázquez, Peter Paul Rubens, El Greco, Titian și Pieter Bruegel cel Bătrân.

Pentru că Prado este unul dintre punctele majore de atracție din Madrid, coada la intrare era imensă. Când am ajuns noi, erau peste 100 de oameni care așteptau să intre.

Ideal e să cumperi biletul pe internet și atunci te poți așeza la o coadă mai mică, dedicată celor care au deja bilet.

Un plus mare este reprezentat de faptul că fotografiatul și filmatul sunt interzise, așa că nu există acea fugă după cele mai multe cadre și selfie-uri, care îți poate afecta experiența în muzeu.

GALERIE FOTO. Top 10 picturi de la Muzeul Prado

Saturn devorându-și fiul - Francisco Goya
Cele trei Grații - Peter Paul Rubens
Grădina deliciilor - Hieronymus Bosch
Capitularea oraşului Breda - Diego Velázquez
Portretul unui cardinal - Raphael
+5 FOTO

15 eurocostă un bilet de intrare la Prado. Copiii au acces gratuit

5. Cel mai tare muzeu al fotbalului din lume

Ultimul punct de interes pe lista noastră este Legends - The Home of Football. E cel mai impresionant loc care are legătură cu fotbalul în care am fost vreodată. Mult peste orice tur de stadion sau muzee dedicate fotbalului.

Spațiul este unul imens, pe 7 etaje și are 4.000 de metri pătrați. Piesele de rezistență sunt tricourile purtate de cei mai mari fotbaliști din toate timpurile la cele mai importante partide din carierele lor.

Sunt mai multe tricouri ale lui Maradona, Pelé, Cruyff, Di Stéfano, Messi, Zidane sau Cristiano Ronaldo. În plus, sunt și alte obiecte istorice, ghete de fotbal sau mingi de la Campionatele Mondiale din 1930 până în prezent,

GALERIE FOTO. Colecţie impresionantă de tricouri la muzeul fotbalului din Madrid

Tricoul purtat de Mircea Lucescu la meciul cu Brazilia din 1970
+19 FOTO

Există chiar și costumul oficial purtat de Maradona la CM 2010.

O surpriză imensă pentru noi a fost să vedem tricoul lui Mircea Lucescu din meciul cu Brazilia de la CM 1970. Il Luce a făcut schimb cu Pele de tricouri, iar brazilianul l-a oferit apoi muzeului din Madrid.

Pe lângă aceste tricouri fantastice, iubitorii fotbalului pot vedea mai multe filmulețe despre istoria acestui sport, un film 4D despre istoria Campionatelor Mondiale, dar pot să și trăiască, cu ajutorul unor ochelari VR-ul, experiența celebrului gol marcat de Maradona în meciul cu Anglia de la CM 1986.

Acest proiect este condus de argentinianul Marcelo Ordás, cunoscut drept cel mai important colecționar de obiecte din fotbalul de elită din lume.

CITEŞTE ŞI:

Bine aţi venit în viitor! Fotoreportaj GSP în metropola din lume cu cei mai mulţi oameni: fără maşini, cu metrouri automatizate şi oraşe subterane + Cum se trăieşte un meci de baseball în Japonia
GSP SPECIAL
Bine aţi venit în viitor! Fotoreportaj GSP în metropola din lume cu cei mai mulţi oameni: fără maşini, cu metrouri automatizate şi oraşe subterane + Cum se trăieşte un meci de baseball în Japonia
Viața fabuloasă a campionului Vinny Paz: a învins moartea de două ori, după ce a stat cu șuruburi în cap, a aruncat 10 milioane la pariuri și s-a culcat cu 1000 de starlete!
SPECIAL
Viața fabuloasă a campionului Vinny Paz: a învins moartea de două ori, după ce a stat cu șuruburi în cap, a aruncat 10 milioane la pariuri și s-a culcat cu 1000 de starlete!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
berlicot
berlicot  •  29 Martie 2024, 16:08
Postat de nicknik pe 29 Martie 2024, 07:31

Prea muta atenție se acordă unui fotbalist care defapt nu joacă deloc, chiar nu înțeleg de ce se tot vorbește despre un portar care defapt e portar la ușa vestiarului

Autorul trebuia sa lege cumva impresiile sale de calatorie cu sportul. Daca nu zicea de Moldovan, cum mai aflam noi unde se matolesc scriitorii spanioli? Nu numai ca autorul e umblat prin lume, dar stie si ceva engleza, a fost pe rooftop. Se pare ca gsp da salarii mari, daca isi permit angajatii sa bata drumul pana la Madrid si sa pozeze tricoul in care si-a suflat Pele nasul.

1280
1280  •  29 Martie 2024, 11:58

Gsp fiind un ziar de sport ar trebui să-și îndrepte atenția spre fotbaliști care merită să fie mediatizați , fotbaliști serioși care sunt în atenția selecționerului . Gsp ar trebui să-și dorească să fie un ziar serios , de sport . Mulțumesc

CostelMC
CostelMC  •  29 Martie 2024, 10:04

Chiar sunteți nostimi, Moldovan la Prado, doar dacă cântă vreun manelist. Uitați-vă la ei bine, iubită care obligatoriu a mai fost folosită de cel puțin 1-2 "fotbaliști", fițe de mare vedetă deși joci la Paștele cailor, ești la număr acolo și te crezi noul Pele.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează