GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  DINAMO

EXCLUSIV GSP Șef de galerie la 14 ani. Povestea puștiului îndrăgostit de Dinamo: la stadion de la 4 ani, joacă fotbal de la 5 ani și visează să îmbrace tricoul echipei favorite în Liga 1

Eduard Tudorache, copilul șef de galerie la Dinamo FOTO: Ionuț Iordache
Eduard Tudorache, copilul șef de galerie la Dinamo FOTO: Ionuț Iordache

Articol de , - Publicat miercuri, 17 aprilie 2024 16:27 / Actualizat joi, 18 aprilie 2024 12:54

Pentru Eduard Tudorache ziua de 14 aprilie 2024 va rămâne una de neuitat: la meciul cu Poli Iași a dat lovitura de start și apoi a urcat în tribune, de unde a condus PCH Junior, galeria de copii care a încurajat-o pe Dinamo în victoria crucială cu trupa lui Tony

Așa cum se întâmplă adesea în viață, orice eveniment nefericit poate avea și o față pozitivă dacă reușim să îl privim și din alt punct de vedere.

E și cazul suspendării de 4 etape primite de Dinamo pentru incidentele de la meciul cu UTA (pedeapsă suspendată între timp).

Andrei Nicolescu, după ce Dinamo a scăpat de suspendare: „Din acest moment, toleranță zero!”
DINAMO
Andrei Nicolescu, după ce Dinamo a scăpat de suspendare: „Din acest moment, toleranță zero!”

Obligată să joace meciurile de acasă doar în fața copiilor, echipa lui Kopic a primit o lovitură grea în încercarea de a rămâne în Liga 1.

Și chiar dacă oamenii din fotbal au considerat că este o pedeapsă prea dură, există și un aspect pozitiv.

"Fetița mea iubește Dinamo, dar ne este teamă să o ducem la stadion. Ați văzut ce s-a întâmplat la partida cu UTA, știți cum se înjură la meciuri, așa că rareori mergem cu ea când joacă echipa ei favorită. Așa că noi ne-am bucurat acum, când am putut vedea meciul cu Poli Iași într-o atmosferă atât de frumoasă făcută de copiii care au fost la meci", mi-a povestit mama unei fetițe care a venit prima oară la stadion în acest sezon.

Eduard Tudorache, șef peste copii

Iar unul dintre responsabilii cu atmosfera a fost Eduard Tudorache, un puști timid de 14 ani. S-a organizat împreună cu prietenii săi, a făcut rost de o portavoce și de tobe și a condus minigaleria lui Dinamo la meciul cu Poli Iași.

GALERIE FOTO. Edi, șef de galerie la meciul cu Poli Iași

+4 FOTO

Am fost cu tata la meciul cu Petrolul, iar la cel cu Poli Iași am fost doar cu prietenii mei, tata plecase la muncă. M-am simțit extraordinar în mijlocul galeriei, o să țin mintea toată viața acea zi
Eduard Tudorache

Mai mult, el a dat și lovitura de începere și a primit un tricou al lui Dinamo cu numele său pe spate și cu numărul 22, cel al lui Ahmed Bani, idolul lui Edi din lotul actual al lui Dinamo.

"A fost o coincidență fericită să marcheze chiar Bani. Cred că i-am purtat eu noroc", glumește Edi.

VIDEO. Edi conduce galeria lui Dinamo la meciul cu Poli Iași

Tatăl născut într-o zi istorică

"Povestea ta a început demult" este o cartea scrisă de Mark Wolynn în care, pe baza cercetărilor din neuroștiințe, autorul arată cum retrăim de multe ori experiența străbunilor noștri.

Nu știu exact când a început povestea lui Edi, dar povestea lui ca dinamovist probabil a început pe 4 noiembrie 1981.

A fost ziua în care Dinamo o elimina pe Internazionale Milano în turul 2 al Cupei UEFA, după unul dintre cele mai frumoase meciuri din istoria clubului din Ștefan cel Mare.

A fost ziua în care s-a născut o generație nouă de dinamoviști, dar și ziua în care s-a născut Eduard Tudorache, fiul unui dinamovist și tatăl lui Edi, puștiul de 14 ani.

„Noi chiar suntem dinamoviști din tată-n fiu, cum se zice. Bunicul e dinamovist, tata e, la fel și eu. Iar tata s-a născut chiar în ziua meciului cu AC Milan. Ba nu, nu AC Milan, ci Inter Milano”, se fâstâcește mândru băiatul de 14 ani.

Tatăl său l-a dus la stadion de la 4 ani

De atunci, viața celor doi Eduard s-a intersectat de multe ori cu Dinamo.

"Eu am crescut în 23 August, toată lumea îmi spunea Dinamo. Știau că sunt fanatic. Am crescut cu generația lui Sabău, Lupu, Lupescu, Mateuț. Ce echipă aveam atunci!", mi-a povestit tatăl. El lucrează în Irlanda de mai mulți ani, la compania de procesoare Intel.

"Îmi e greu să stau departe de familie, dar o fac pentru Edi. Vreau să îi asigur toate condițiile pentru a-și urma visul de a deveni fotbalist", mai spune bărbatul de 42 de ani.

El e cel care l-a dus prima oară la stadion, pe când puștiul avea doar 4 ani: "Îmi aduc aminte și acum, avem piciorul în ghips, dar tot am mers la meci".

Băiatul ține și el minte momentul: "Prima mea amintire legată de un meci urmărit la stadion a fost când galeria noastră a făcut acea scenografie cu îngeri. Nu mai știu ce meci era, dar îmi amintesc atmosfera de atunci".

E vorba de celebra scenografie făcută de PCH la meciul cu Steaua din 11 august 2013, câștigat de roș-albaștri cu 2-1.

S-a apucat de fotbal la 5 ani

Atât de mult l-a impresionat momentul încât Edi a vrut să joace și el fotbal. Iar peste un an, unchiul său, fost fotbalist la juniorii lui Dinamo, l-a luat de mână și l-a dus la club.

Avea doar 5 ani, era prea mic și a trebuit să intre într-o grupă cu copii mai mari.

„De atunci, viața lui e fotbalul. E un băiat tare ambițios. Dimineața merge la meditații, apoi la școală, iar seara are antrenament. De multe ori mâncăm în mașină, nu avem timp să mâncăm acasă. Suntem pe drumuri toată ziua, dar cel mai important e ca el să devină fotbalist, așa cum își dorește. Nu mai contează eforturile pe care le facem noi, ca părinți, sau el”, mi-a spus și mama lui Edi, cea care umblă cu el peste tot.

VIDEO. Două goluri superbe marcate de Edi în tricoul lui Dinamo

Se pregătește de liceu

Copilul e în clasa a opta, se pregătește pentru a intra la liceu, dar chiar și așa pune fotbalul pe primul loc: "Fac meditații, învăț, dar nu renunț niciodată la antrenament, chiar dacă e obositor câteodată".

Chiar dacă Dinamo nu mai are deloc cele mai bune condiții la copii și juniori, față de Rapid și FCSB, iar micii fotbaliști se antrenează într-o bază din Pantelimon care îi aparține lui Ion Țiriac, Edi nici nu vrea să audă de un transfer la rivalele din București: „Cum să joc eu la Rapid sau FCSB?! Am crescut în spiritul lui Dinamo, vreau să îmbrac tricoul alb-roșu și la echipa mare. Și poate voi câștiga un titlu de campion cu Dinamo".

Iubire fără trofee

E impresionantă iubirea acestui puști pentru un club aflat în cel mai negru moment din istoria sa glorioasă. Mai ales că nu a avut prea multe momente de bucurie alături de "câini".

De când s-a născut Edi, Dinamo a câștigat doar două trofee: Cupa României, în 2012, și Cupa Ligii, în 2017. La prima era prea mic să își mai amintească de ea, iar Cupa Ligii nici nu o ia în considerare: "Țin mintea finala Cupei României din 2017, când am pierdut la penalty-uri cu CFR Cluj. Nu prea am prins eu momente de care să fiu mândru de Dinamo, dar sunt convins că vor veni și acele zile".

GALERIE FOTO. De mic pe stadioane

+7 FOTO

E sigur că echipa sa favorită se va salva de la retrogradare: "Trebuie să ne salvăm. Sunt sigur de asta. Chiar mă pregătesc alături de prietenii mei să facem o scenografie specială la ultimul nostru meci de acasă, cel cu UTA".

Dar până atunci, Dinamo va juca sâmbătă la Craiova. "Vii la meci?", îl întreb. "Normal!". "Îl lăsați?", o întreb și pe mama lui. "Mai vedem, dar nu cred că am de ales", glumește mama, înainte să ne despărțim.

Edi își pune rucsacul în spate și intră pe porțile școlii. Ne strânge mâna bărbătește. Îl așteaptă profesorii, colegii, antrenamente, meciuri și o viață alături de Dinamo.

Îmi plac Amzăr și Bani de la Dinamo. Sunt dinamoviști adevărați. De afară îmi place de Mbappé
Eduard Tudorache

Match Quiz FCSB - Rapid

Ești expert în Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe derby-ul FCSB - Rapid și câștigă premiile puse în joc!

VIDEO. Edi Tudorache: „De când eram mic, am avut eșarfa cu Dinamo pe piept”

Citește și:

Veste uriașă pentru Dinamo și UTA Arad! Suporterii revin pe stadion
DINAMO
Veste uriașă pentru Dinamo și UTA Arad! Suporterii revin pe stadion
Două echipe îi dau fiori patronului din play-off: „Dacă scapă de retrogradare, Dinamo vine tare din urmă!”
PLAY-OFF
Două echipe îi dau fiori patronului din play-off: „Dacă scapă de retrogradare, Dinamo vine tare din urmă!”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (35)
Stefan09
Stefan09  •  18 Aprilie 2024, 23:49
Postat de rocky3 pe 18 Aprilie 2024, 22:55

Tu cu ce echipă ții Fănică? Sau și ție ti-e rușine să recunoști ca la marea majoritate a fecesebistilor?

Acum am vazut ca esti din gasca lui bocciu....in cazul asta pretentiile gramaticale scad, esti chiar premiant.

Stefan09
Stefan09  •  18 Aprilie 2024, 23:41
Postat de rocky3 pe 18 Aprilie 2024, 22:55

Tu cu ce echipă ții Fănică? Sau și ție ti-e rușine să recunoști ca la marea majoritate a fecesebistilor?

Ba da voi, sustinatorii dinamoului, sunteti toti vanzatori de mici in Obor? Ati fost toti colegi de ""facultate" cu elias? Auzi la el......""ti-e rusine....ca la marea majoritate""....... Si varianta corecta, ca sa ramai cu ceva:: ti-e rusine.....ca marii majoritati Mda.....

Barna
Barna  •  18 Aprilie 2024, 23:03

Bravo Eduard, ne mândrim cu suporteri că tine! Forza Dinamo!

Vezi toate comentariile (35)
Comentează