GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV // VIDEO Dezvăluiri spectaculoase, la 20 de ani de la vizita lui George W. Bush în România: „A făcut o plecăciune în fața lui Năstase. Știți cum a reacționat Ilie?”

Ilie Năstase, în timpul vizitei lui George W. Bush / Sursă foto: Arhivă
Ilie Năstase, în timpul vizitei lui George W. Bush / Sursă foto: Arhivă

Articol de - Publicat sambata, 13 mai 2023 15:11 / Actualizat sambata, 13 mai 2023 15:53

Antreprenorul Bogdan Enoiu, unul dintre cele mai importante personaje din industria publicității în ultimii 30 de ani în România, a rememorat la podcastul „Profu' de Sport” un moment simbolic petrecut în România postdecembristă: prima vizită la București a fostului președinte american George W. Bush, eveniment pe care Enoiu l-a organizat.

Pe 23 noiembrie 2002, zeci de mii de români, printre care și diverse personalități din lumea sportului, s-au adunat în fața Palatului Regal din Capitală pentru a urmări discursul liderului de atunci de la Casa Albă, cel care urma să anunțe decizia Alianței Nord-Atlantice de a primi România în rândurile sale.

„Sunt onorat să transmit un mesaj poporului român: vă invităm cu mândrie să vă alăturați NATO, marea alianță a libertății”, era mesajul rostit de liderul de la Washington. În acea zi, Bush și fostul mare campion Ilie Năstase au fost protagoniștii unui moment pe care Bogdan Enoiu și-l amintește cu precizie.

Dezvăluirile tulburătoare ale preotului care a încercat să ajungă fotbalist: „Tovarășa, trebuie să i-l amputăm!”
PROFU' DE SPORT
Dezvăluirile tulburătoare ale preotului care a încercat să ajungă fotbalist: „Tovarășa, trebuie să i-l amputăm!”

„George W. Bush a făcut o plecăciune în fața lui Ilie Năstase”

- Povestește-ne despre vizita președintelui George Bush Jr. în România. Tu ai organizat asta, în 2002.
- N-am organizat eu, ci CIA-ul, Guvernul, nu știu (râde). Eu i-am dat latura de comunicare. A ieșit bine totul, am și stat de vorbă cu Mister. Mi-a plăcut de el, că el ne-a băgat în NATO. A avut o vorbă: „Europe whole and free from the Baltic to the Black Sea” (n.r. - „O Europă întreagă și liberă de la Marea Baltică la Marea Neagră”). Și așa a fost. În sfârșit, a fost frumos atunci cu vizita, am avut și un curcubeu.

- N-a fost regizat curcubeul, nu? 
- Nu, nu.

- La cea de-a doua vizită a președintelui SUA a circulat o legendă care spunea că serviciile secrete le-au cerut românilor să dreseze niște lebede care să să se apropie de marginea lacului în momentul în care Bush și Băsescu treceau pe acolo, ca să iasă poza mai frumoasă. 
- Hai, mă, asta e vrăjeală.

- Ai primit vreo solicitare ciudată din partea Serviciilor Secrete? 
- Nu. Eu am vorbit cu Advanced Team. Cu cei care fac comunicare, dar ei lucrează foarte strâns cu Secret Service, fac echipă. Omul (n.r. George Bush) le-a mulțumit SPP-iștilor noștri, puțini fac chestiile astea. Laura Bush își ducea singură umbrela. Niște chestii care contează. Una peste alta, când a intrat pe scenă, a venit și a făcut o plecăciune în fața lui Ilie Năstase. Vă dau cuvântul meu! Erau acolo Ilie, Regele Mihai, Iliescu, alții. S-a oprit, l-a recunoscut pe Ilie, că sunt aceeași generație. Apropo, partenerul de tenis al lui Ilie era Trump. Că ăla voia și el să câștige un ban, Ilie era numărul 1. Așa...Bush a făcut o plecăciune, iar Ilie s-a pierdut, că e foarte emotiv, să știți. A trecut mai departe, a început președintele nostru să vorbească și apoi a apărut curcubeul. Și ce a zis Bush? „God is smiling on us today" (n.r. „Dumnezeu ne zâmbește azi”).

Salutăm România în NATO. Invitația NATO de a adera a fost, de asemenea, un vot de încredere că veți continua munca grea de reformă politică, economică și militară. Și, pe măsură ce o veți face, veți avea parteneri în toate națiunile din NATO. 

Promisiunile Alianței noastre sunt sacre, iar noi ne vom respecta angajamentele față de toate națiunile care ni se alătură. Dacă vreun pericol va amenința România – dacă vreo națiune va amenința România, Statele Unite ale Americii și NATO vor fi alături de voi. 

În calitate de aliat NATO, puteți avea această încredere: Nimeni nu va putea să vă ia libertatea țării dumneavoastră. Aderarea la NATO va face ca România să fie mai sigură, iar România va contribui la forța Alianței NATO în timp ce ne confruntăm cu noi pericole fără precedent.

- George W. Bush, în timpul vizitei din România

Citește și alte știri din podcastul Profu' de Sport: 

EXCLUSIV Dezvăluirile tulburătoare ale preotului care a încercat să ajungă fotbalist: „Tovarășa, trebuie să i-l amputăm!”

VIDEO „Știți cum îi spunea Ibrahimovic lui Mitea?” » Bogdan Lobonț, dezvăluiri de senzație de la Ajax: „Dacă îți vine să crezi”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
Vladpopescu125
Vladpopescu125  •  16 Mai 2023, 04:19
Postat de VardyParty pe 13 Mai 2023, 18:25

… and God inca mai cauta si azi armele alea nucleare, prin Iraq, prin Libia…

Nu ai termenat pufaletii...?????????????????

VardyParty
VardyParty  •  13 Mai 2023, 20:29
Postat de sevilla_19.86 pe 13 Mai 2023, 15:46

Adevarat!!! Astia care nu au tinut o racheta in mana il injura de mama focului pe Marele Nastase!

D'aia il apreciază Bush, pentru ca a tinut in mana nu numai toate rachetele Americii, dar chiar si p'alea care nu au existat niciodată. Profesionist la profesionist trage.

VanBasten
VanBasten  •  13 Mai 2023, 19:27

Superb. Am vărsat o lacrima.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close