GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  ALEGERI

Andrew Cuomo, noul erou al Americii! Guvernatorul anti-Donald Trump care poate fi surpriza Democraților la alegerile din SUA

Andrew Cuomo, 62 de ani, guvernatorul New York-ului, ar putea concura la alegerile din SUA // FOTO: Guliver/GettyImages
Andrew Cuomo, 62 de ani, guvernatorul New York-ului, ar putea concura la alegerile din SUA // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 06 aprilie 2020 12:11

Andrew Cuomo, 62 de ani, guvernatorul New York-ului, este tot mai apreciat pentru cum gestionează situația de criză în statul american cel mai lovit de coronavirus. Și pentru duelul aprins cu Donald Trump. 

  • Dincolo de ocean, prinde tot mai mult contur acest scenariu: ca Andrew Cuomo să devină candidatul Partidului Demorat la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

De la începutul crizei, care lovește cu violență și Statele Unite, el a ieșit în evidență. Andrew Cuomo, 62 de ani, guvernatorul New York-ului din 2011, este omul de care americanii au nevoie pentru a depăși această pandemie. Nu doar newyorkezii, ci întreaga țară.

Cuomo a avertizat ce probleme sunt

Într-un stat puternic afectat de coronavirus, în care numărul persoanelor decedate ajunsese duminică la 4.159 (peste 122.000 de cazuri), aproape jumătate cât în întreaga SUA (9.618), fostul procuror general apare zilnic în conferință de presă pentru a prezenta situația, problemele cu care se confruntă și pentru a găsi soluții.

Dur, sincer, a spus din prima clipă că sistemul e depășit, că nu e personal medical și, chiar dacă sunt paturi pentru bolnavi în spitale, nu sunt ventilatoare suficiente, ventilatoarele care pot salva vieți. Și a cerut ajutor federal. Și ajutor de la alte state.

Andrew Cuomo vs Donald Trump: „Aici nu e vorba de ce cred. E vorba de expertiză"

Nu i-a fost teamă să intre într-un schimb de replici acid cu Donald Trump. Când președintele l-a ironizat afirmând la Fox News că nu e nevoie de câte ventilatoare cere el, Cuomo a replicat: „Aici nu e vorba de ce simt, ce cred, ce vreau să cred. E vorba de cifre, de statistici, de expertiză.

A descris întregul tablou: „Nu intru în nicio dispută politică cu președintele Trump. Uitați de politică! Nu mai există politică acum, suntem într-o criză uriașă. Nu mai suntem roșu sau albastru în țara asta. Suntem roșu, alb și albastru". Le-a atras atenția tuturor: „Virusul ăsta ne-a luat-o înainte din prima zi. Să facem ceva acum, când știm că vârful pandemiei se apropie. Nu cu o zi înainte. Atunci va fi prea tarziu".

„Ajutăm un stat, apoi mutăm resursele la următoarea provocare" 

Cuomo știe că Trump le-a cerut marilor companii auto GM și Ford să producă ventilatoare, dar „nu vorbim acum de ceea ce vom face. Acele ventilatoare vor fi gata peste două luni, eu voi avea vârful pandemiei în zile, nu luni". Are și o idee, o variantă. Pentru New York și SUA. „Nu are sens să trimitem ventilatoare în toată țara. Avem o estimare, nu vor fi vârfuri simultane. New York e acum, apoi New Orleans, apoi Detroit... Să rezolvăm fiecare problemă pe rând. Depășim situația într-un oraș, într-un stat, și mutăm resursele la următoarea provocare".

Cuomo: „Când vezi că vecinului îi arde casa, sari să-l ajuți"

I-a mulțumit lui Kate Brown, guvernatorul statului Oregon, care a sărit în ajutorul New York-ului cu 140 de ventilatoare. "Nu e doar un gest frumos, generos, ci și inteligent. Când vezi că vecinului îi arde casa, sari să-l ajuți. Și pentru ca focul să nu se apropie de casa ta", a afirmat Cuomo.

„Guvernatorul Americii"

În aceste zile, un scenariu prinde tot mai mult contur dincolo de Atlantic. Chiar dacă el a declarat că „nu candidez pentru președinție, am anunțat din prima zi", sunt voci care susțin că Andrew Cuomo ar putea fi surpriza-șoc a Partidului Democrat la alegerile din 3 noiembrie.

Deja supranumit „președintele activ" și „guvernatorul Americii", fiul lui Mario Cuomo (guvernatorul statului New York între 1983 și 1994) l-ar putea înlocui în ultima clipă pe Joe Biden (77 de ani) pentru a-l concura pe Donald Trump.

Michael Shnayerson, autorul cărții The Contender (Concurentul), biografia lui Cuomo apărută în 2015, a declarat pentru The Times: „Andrew este suficient de inteligent și de crud încât, dacă drumul lui se va elibera puțin și dacă virusul va începe să dea înapoi, ar putea să accepte. Pare o nebunie, dar ar putea".

„Când președintele Trump face lucruri bune pentru statul meu, îi mulțumesc. Când greșește față de New York sau față de țară, o spun la fel de repede. Doar adevărul contează în asemenea momente"
Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York

Donald Trump a făcut donații pentru campaniile tatălui lui Cuomo

Și Trump se teme de el. „Ar putea fi un candidat mai bun decât «Somnorosul Joe»", a declarat Donald Trump. „Somnorosul Joe" fiind Joe Biden, fost vicepreședinte în perioada Barack Obama. În cazul în care Andrew Cuomo ar accepta, ar fi un duel sută la sută newyorkez. Mai mult. Și el, și Trump sunt născuți în cartierul Queens.

Potrivit The Times, mai multe amintiri îi leagă pe cei doi: „Tatăl lui Donald, Fred, un cunoscut antreprenor, cumpăra constant de la băcănia Andrea, bunicul lui Cuomo. Ani mai târziu, Donald Trump a făcut donații în campaniile lui Mario Cuomo, tatăl lui Andrew, guvernatorul New York-ului în trei mandate, care a decis de două ori să nu mai participe la alegerile pentru președinția SUA".
 

„Andrew Cuomo e un politician foarte inteligent. Știe când să-i spună cuvinte frumoase lui Trump pentru a-l ține aproape, dar și când să tune la el pentru a-l face să se miște. E la fel și cu oamenii. Trebuie să anunțe informațiile oricât de dure ar fi, dar în același timp să te asigure că face tot posibilul pentru a depăși această situație"
Susan Del Percio, consilier Republican

 

„Fiul Americii, tatăl Americii, eroul Americii"

Hans Sheinkopf, fost consilier politic, care a lucrat cu Bill Clinton, a descris astfel ceea ce se întâmplă acum: „Americanii sunt romantici. Povestea lor este despre familie, dragoste, eroi, iar acum ai un guvernator care devine fiul Americii, vorbind deseori despre mama lui, tatăl Americii, când discută despre copiii săi. Și, cum golul dinspre Washington crește, va fi eroul Americii. Acesta poate fi momentul lui Andrew Cuomo".

Pe 3 noiembrie, Andrew Cuomo ar putea fi "The Contender". La New York, deja au apărut bluze pe care scrie "Cuomo for president". Nu este imposibil. 

71%este susținerea newyorkezilor în acest moment pentru Andrew Cuomo, care avea în februarie doar 44%

Citește mai multe știri despre situația din SUA:

Un tigru din New York are coronavirus » Ce simptome a avut și de unde a luat virusul

SUA e țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus » A depășit China și Italia, iar ritmul de creștere este unul alarmant

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (21)
22cea
22cea  •  07 Aprilie 2020, 16:18
Postat de juv3ntin pe 07 Aprilie 2020, 01:26

Wow. propaganda america intr-un ziar de sport romanesc. ***...e ceva. Nu mi vine sa cred aprope.

Da si nu orice propaganda ci una *** de stanga !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

22cea
22cea  •  07 Aprilie 2020, 16:15

Numai de politica nu ne zicea *** .Cat despre comunistul asta de Cuomo ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

706409849468094
Radu Vernescu  •  07 Aprilie 2020, 11:11

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează