GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

Chile, reacție promptă. Au închis granițele înaintea primului deces!

Soldați patrulând printr-un Santiago de Chile pustiu Foto Hepta
Soldați patrulând printr-un Santiago de Chile pustiu Foto Hepta

Articol de - Publicat sambata, 04 aprilie 2020 19:49

Al doilea număr de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din America de Sud, 4.161, după Brazilia, peste 9.000, dar cei mai puțin decedați raportați: 27. 

Ce se face în Chile pentru a se putea înregistra asemenea cifră, tradusă într-o mortalitate de doar 0,5%? 

În acea parte a lumii, doar Costa Rica raportează un procentaj identic, în timp ce Brazilia are 4%, Bolivia 6,8%, Honduras 6,7%, iar Nicaragua 20%, cea mai ridicată rată a deceselor din cauza COVID-19 din America Latină. 

3.000 de teste zilnic

În primul rând, conform cifrelor furnizate de guvernul condus de Sebastián Piñera, e vorba de numărul testelor, în jur de 3.000 în fiecare zi la o populație de 17,5 milioane de locuitori, dintre care 5 milioane în capitala Santiago. Este numărul cel mai ridicat de probe pe număr de locuitori din respectiva zonă. În Ecuador, țară în care situația este mult mai dramatică, s-au făcut în total doar 8.521 de teste de la izbucnirea epidemiei, iar numărul decedaților este de 145. 

”O cantitate impresionantă de teste”, a afirmat pentru BBC World Fernando Leanes, reprezentantul în Chile al Organizației Panamericane a Sănătății. ”Este între puținele țări care au o asemenea capacitate zilnică. A fost important că au anticipat, au achiziționat o cantitate mare de reactivi și au pregătit mulți laboranți pentru a susține ritmul”

În plus, persoanele contagiate sunt monitorizate zilnic la telefon de personal al Ministerului Sănătății și prin controale de respectare a carantinei. ”Strategia noastră este de a identifica de formă precoce persoanele care ar putea avea COVID-19”, spune Paula Daza, subsecretar de stat. ”Apoi să avem repede diagnosticul, ca să putem izola persoanele, să le identificăm contactele. Așa ținem sub control epidemia”. 

2.229 de dolari de persoană pentru sănătate

Și mai e ceva: sistemul sanitar. Chile cheltuiește 2.229 de dolari pentru fiecare locuitor, a doua cea mai mare sumă din regiune după Cuba. În plus, acolo există experiență legată de boli respiratorii, de aceea reacția a fost promptă. ”Am anticipat deschiderea a cinci noi spitale care aduc mai mult de 1.700 de paturi, am cumpărat ventilatoare și alte materiale sanitare”, a adăugat Daza. Până acum, sistemul a rezistat, deși din cele 1.200 de ventilatoare doar 240 nu sunt încă utilizate.

MĂSURI PROMPTE

În Chile, școlile s-au închis când erau diagnosticate 75 de cazuri, în timp ce în China sau Italia aceeași măsură s-a luat când erau 2.700, respectiv 3.000. La fel și în cazul blocării frontierelor: în țara sud-americană s-a adoptat la 155 de cazuri și niciun deces, în timp ce în Italia s-a făcut la mai mult de 9.000 și 463 de victime, arată un studiu al băncii americane JP Morgan. 

Oficialitățile chiliene sunt prudente, ”nu trebuie să ne arătăm triumfaliști” spun, dar, cel puțin până acum, abordarea lor în lupta contra COVID-19 a funcționat. 

49 de laboratoaredin Chile au capacitatea de a diagnostica infecția cu noul coronavirus

Metoda suedeză e un pericol, nu o salvare! Se înmulțesc cazurile de coronavirus în Stockholm

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează