GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

Efectul ascuns al COVID-19: sunt 3 tipuri de coșmaruri care s-au înmulțit în ultima perioadă! Cum pot fi combătute

Multe persoane experiemntează vise neplăcute în această perioadă marcată de pandemia de COVID-19 // sursă foto: Guliver/gettyimages +32   FOTO
Multe persoane experiemntează vise neplăcute în această perioadă marcată de pandemia de COVID-19 // sursă foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 mai 2020 07:53

În această perioadă, marcată de pandemia de COVID-19, multe persoane au probleme cu odihna și au parte de coșmaruri. 

Potrivit cercetătorilor, un număr mare de persoane experimentează în această perioadă vise neplăcute. Lucru care nu ar trebui să fie foarte surprinzător, având în vedere faptul că mulți oameni nu se pot odihni cum trebuie în această perioadă. 

Lipsa luminii naturale, cauzată de perioadele lungi petrecute în interiorul locuințelor și consumul accentuat de alcool sunt doar câțiva dintre factorii care afectează calitatea somnului.

Cele mai comune vise din această perioadă

Potrivit cnet.com, cele mai des experimentate vise din această perioadă sunt următoarele:

  • Lift către nicăieri - lifturile apar în visele unui număr mare de persoane în această perioadă. „Lifturile par a fi asociate cu mișcarea: în sus și în jos. Ascensiune și coborâre. De asemenea, când te gândești la lifturi, vezi spații închise, aglomerate, unde virusul s-ar putea răspândi cu ușurință”, spune Erin Gravley, fondatoarea „I Dream of Covid”, unde oamenii își comunică experiențele din timpul somnului;
  • Intubarea fără succces a pacienților aflați pe moarte reprezintă un vis comun în rândul persoanelor care lucrează în sistemul medical;
  • Vise de anxietate vs. vise speculative - surorile Gravley, Erin și Grace, împart visele în două mari categorii: de anxietate și speculative. „Anxietățile se învârt în general în jurul mâncării, casei, aglomerărilor, siguranței personale și a celor dragi, igienei”. În schimb, visele speculative sunt cele care sar în viitor, imaginând o lume cu modă și reguli complet diferite, printre altele.

„Am avut câteva vise provocate de coronavirus eu însămi”, spune Grace Gravley. „În cele mai multe dintre ele, mă temeam că mama m-ar putea prinde nerespectând regulile de distanțare socială”.

GALERIE FOTO. Cadre inedite din întreaga lume, din perioada crizei de COVID-19

+28 FOTO

Cum poți combate aceste vise

Există căi pentru a rări apariția acestor vise neplăcute. Este important să avem ore consistente de culcare și trezire, precum sunt importante și imaginile pe care le vedem înainte de somn. Un prim sfat? Evită să cauți știri legate de coronavirus, pentru început. 

Martin Jennifer, psiholog american, recomandă ca înainte de somn să ne ținem departe de știri. Mai degrabă să citim o carte, să privim videoclipuri caraghioase de pe YouTube, să revizualizăm fotografii din ultima vacanță.

Totuși, Jason Ellis, profesor al științei somnului la Universitatea din Northumbria, Anglia, este pesimist. „Nu mă aștept ca visele să revină la normal pentru ceva timp. Cred că impactul psihologic al acestei perioade va fi observat pentru o bună bucată de timp”, spune acesta.

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică!

Citește mai multe știri de actualitate despre COVID-19:

Imagine fabuloasă! Președintele surprins la cumpărături cu mască și în pantaloni scurți

Ultima oră » Bilanț în România: 198 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore

Playtech: Reușită SENZAȚIONALĂ pentru Ianis Hagi. Ce a obținut pentru Rangers, fanii sunt în extaz deja


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close