GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

Ne putem infecta cu coronavirus din alimente? Dar de pe ambalaje? Ce spun specialiștii

Conform ANSVSA, coronavirusul nu se multiplică în alimente // sursă foto: Guliver/gettyimages +49   FOTO
Conform ANSVSA, coronavirusul nu se multiplică în alimente // sursă foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat marti, 14 aprilie 2020 18:37

Autoritatea Națională Sanitară Veterniară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat un ghid ce servește ca răspuns pentru unele dintre întrebările pe care toți românii le au în această perioadă, cu privire la posibilitatea de contaminare cu noul coronavirus de pe ambalajele alimentare.

Conform ANSVSA, coronavirusurile nu se pot multiplica în interiorul alimentelor. Anunțul vine ca răspuns pentru oamenii care continuă să se întrebe dacă este necesar ca alimentele cumpărate să fie dezinfectate, informează Libertatea.

ANSVSA a publica un ghid ce conține răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări ale oamenilor în această perioadă:

- Care este riscul de a te contamina cu SARS-CoV-2 de pe ambalajele alimentare?
Deși, conform unui studiu recent, s-a demonstrat că agentul cauzal al COVID-19 (SARS-CoV-2) poate persista timp de până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure, cum ar fi oțelul și materialele plastice, în condiții experimentale (de exemplu, umiditate relativă în mediu controlat și temperatură controlată), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate, care au fost expuse la diferite condiții de mediu și temperatură, transmit infecția.

- Pot să mă contaminez dacă, la magazin, ating alimente/produse ce au fost manipulate de persoane posibil infectate?
- Potrivit agențiilor de siguranță alimentară din Statele Membre ale Uniunii Europene, este foarte puțin probabil să puteți contracta COVID-19 din manipularea alimentelor. În plus, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a declarat că, în prezent, nu există dovezi că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

- Care este riscul infecției cu COVID-19 din produsele alimentare? 
- În ciuda amplorii pandemiei, până în prezent nu s-a raportat transmiterea COVID-19 prin consumul de alimente. Astfel, după cum se menționează de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), nu există nicio dovadă care să ateste că produsele alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce privește COVID-19. Principalul mod de transmitere a COVID-19 este de la o persoană la alta, în principal prin stropii respiratorii, pe care persoanele infectate îi răspândesc atunci când strănută, tușesc sau expiră.

Citește mai multe în Libertatea!

GALERIE FOTO. Cadre inedite din București, în plină pandemie de COVID-19

+45 FOTO

MESAJ. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!

Citește mai multe știri despre COVID-19:

Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de urgență în România. CTP, reacție „la cald”: „Discurs nemțesc”

România cere mai multe meciuri la Euro 2020! Anunțul făcut de Ministrul Ionuț Stroe: „E Hotărâre de Guvern!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
joze_maurinio
joze_maurinio  •  14 Aprilie 2020, 20:01

Cum adica nu exista dovada ca te poti contamina de pe pachete!?? Pai, o americanca a stat 3 saptamani in casa si s-a infestat cu virusul de pe pachetul primit cu mancare, ca nu a purtat manusi si nu s-a spalat. DECI, normal ca te poti infesta de la pachete, alimente, chiar din aer, daca bate vantul prea tare si ai ghinion sa respiri paricule de corona!

2290353194581653
Andrei Piatra  •  14 Aprilie 2020, 19:29

Bineinteles ca nu supravietuiesc guvizii pe alimente, ei se gasesc cu precadere pe ecranele televizoarelor, acolo e adevarata pandemie. Cifrele nu mint: 25000 decese in Germania asociate cu gripa sezoniera in iarna 2017-2018 si 3000 decese cauzate de guvidul chinezesc in 2020. Sursa: Biroul Federal de Statistica German. Morala: Dati cu clor pe ecranele televizoarelor, trebuie dezinfectat cu atat mai des cu cat merg pe canalele de (ne)stiri.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează