GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  MTS

Un fost ministru al Tineretului și Sportului ar fi acuzat de luare de mită! Ce sume ar fi primit

Articol de GSP - Publicat marti, 20 octombrie 2020 16:56 / Actualizat marti, 20 octombrie 2020 17:52

DNA cere ridicarea imunității unui deputat și se pare că este vorba de Nicolae Bănicoiu, fost ministru al Tineretului și Sportului în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014.

Potrivit g4media.ro, procurorii îl acuză pe Bănicioiu că ar fi primit mită când era ministru în Guvernul condus de Victor Ponta. Acesta ar fi primit 1,29 milioane de lei de la doi oameni de afaceri pentru că l-ar fi influența pe ministrul Sănătății de atunci, Eugen Nicolăescu, să numească pe post de manageri de spitale anumite persoane, 

Mai mult, Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.

Comunicatul DNA

Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov și aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– luare de mită în formă continuată.

În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:
– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.
Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 182 de volume în format electronic, dintre care 40 volume în format letric.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019

Citește și:

Fiul unui milionar, acuzat că a folosit baza de date a MAI pentru a o căuta pe soția-vedetă a unui fotbalist român

Manual de utilizare: cum să dinamităm sportul juvenil » Ministerul Educație pregătește un proiect controversat care poate afecta mii de copii

Playtech: BOMBĂ! Ianis Hagi, transferul vieții. Rangers, oferte incredibile primite astăzi: scoțienii sunt siguri


Comentarii (1)
870797579666969
Ernest Pap  •  21 Octombrie 2020, 10:17

De 6 ani „ marii procurori ” de abia acum s-au trezit să-i facă dosar ??? Măi băieți tare seamănă cu dosarele care se făceau pe vremea lui Koveși și PUTEEEEE TARE A FĂCĂTURĂ POLITICĂ

Vezi toate comentariile (1)
Comentează