GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  ORA DE IARNĂ

Ora de iarnă 2020. Când și cum se schimbă ora în România + schimbare majoră pregătită în 2021

Duminică dimineață, pe 25 octombrie, România va trece la sistemul orei de iarnă 2020 // foto: Guliver/gettyimages
Duminică dimineață, pe 25 octombrie, România va trece la sistemul orei de iarnă 2020 // foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat sambata, 24 octombrie 2020 00:23 / Actualizat sambata, 24 octombrie 2020 00:35

Duminică dimineață, pe 25 octombrie, România va trece la ora de iarnă.

Sistemul orei de iarnă şi de vară, încă în vigoare, presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară (finalul lunii martie) şi toamnă (finalul lunii octombrie). Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard. 

Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. În acea noaptea, câștigăm o oră de somn în plus, iar ziua de 25 octombrie este cea mai lungă din an, pentru că, practic, are 25 de ore.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

Se renunță la ora de vară?

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de iarnă sau pe cea de vadă. Astfel, ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei în funcție de sezon, în Uniunea Europeană. 

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care hotărăsc să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.

Citește și:

Soția lui Cristi Borcea, atenționare pe Instagram » Ce le-a transmis fostul model celor peste 600.000 de urmăritori

Caz șocant! Un fost fotbalist trecut pe la Craiova și FC Național este anchetat pentru pornografie infantilă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
maddad
maddad  •  24 Octombrie 2020, 01:15

Bai, deștepților, GMT NU este Timpul Universal. GMT este meridianul zero al Imperiului Britanic. Fiecare mare putere avea propriul meridian zero. Pentru ca Imperiul Britanic a fost cel mai întins și mai puternic s-a impus meridianul zero de pe hărțile britanice, meridian ce trece prin localitatea Greenwich, iar GMT înseamnă Greenwich Mean Time, deștepților, adică "ora zero" britanica, dar nu e același lucru cu Timpul Universal Coordonat - UTC, care este "ora zero a omenirii". Nu ar strica sa aveți măcar liceul ca să va apucați de scris.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează